Skip to main content
Četrtek, 30. november 2023
10.09.2020
09:53
Okusi Posavja 2020
Grafika: ePosavje.com
Letošnji festival Okusi Posavja bo zaradi epidemioloških razlogov potekal skozi ves september. Prejšnjo sredo je potekal otvoritveni dogodek s konferenco s priznanimi mednarodnimi strokovnjaki.

Okusi Posavja

Predstavili novo brošuro Okusite Posavje

KRŠKO Na dogodku so predstavili tudi novo brošuro Okusite Posavje. Okusi Posavja poteka že od leta 2017, sprva enodnevni dogodek v starem mestnem jedru Krškega je lani prerasel v tedenskega, letos pa bo trajal ves september. Na otvoritvenem dogodku so pripravili konferenco z mednarodno udeležbo, priznani gosti so predstavili dobre prakse iz svojih držav in izpostavili pomen povezovanja.

Kako nas vidijo sosedje?

"V Posavje bi lahko privabili goste tudi iz preostalih predelov Hrvaške"

Direktorica portala Gastronaut.hr Karin Mimica je izpostavila, da Posavje obiskujejo predvsem gosti iz Zagreba in okolice, a bi lahko privabili tudi goste iz preostalih predelov Hrvaške. "Letošnje leto je sicer neugodno zaradi razmer na mejah, vendar je sezona pri koncu, tako v Dalmaciji kot Istri in na Kvarnerju." Kakor dodaja, je Posavje zanje privlačno tako zaradi bližine kot pestre ponudbe. "Od vrhunskih vin, krškopoljca, rajhenburške čokolade, kopuna do čarobnega predela, polnega gradov in priložnosti za športne aktivnosti."

"Posavje ima veliko stvari, ki bi si jih bilo treba ogledati"

Ko pa govorimo o Avstriji, regija Posavje šele išče svoje mesto na tamkajšnjem turističnem zemljevidu, pove Igor Ogris iz Turističnega zavoda Klagenfurt. "Posavje ima veliko stvari, ki bi si jih bilo treba ogledati. Pri tem bomo skušali pomagati z našim festivalom, kjer se bo Posavje predstavilo kot regija. To bo priložnost, da povabimo Avstrijce oz. Korošče sem v Posavje."

"V Posavju imamo zeleno deželo, zanimive tematske in kolesarske poti, vodne športe"

Obiskovalce Posavja navduši kulinarika, gradovi in kulturna dediščina, pojasnjuje direktorica Centra za podjetništvo in turizem Krško Kristina Ogorevc Račič. "Navduši jih tudi naša zelena dežela, kajti imamo zelo zanimive tematske poti, kolesarske poti, vodne športe in menim, da je Posavje zelo perspektivna destinacija, tudi s tega vidika, da smo blizu Zagreba. Sicer imamo trenutno nekaj težav zaradi novega koronavirusa in upamo, da se to čim prej uredi."

Brošura Okusite Posavje

Posavski ponudniki na enem mestu

Na dogodku so predstavili tudi novo brošuro Okusite Posavje. Prvič so brošuro izdali leta 2012, sledita sta dva ponatisa, tokratna izdaja pa je tretja nadgradnja. V njej brošuri so zbrani posavski ponudniki – tako gostinci, pridelovalci in vinarji.

Ponudba vse bolj kakovostna in široka

Avtor besedil Jože Rozman je ob tem izpostavil, da se Posavje zlahka bolj samozavestno kot prej postavlja ob bok bolj znanim in prestižnim slovenskim enogastronomskim destinacijam, kot so denimo Brda, Vipavska dolina in Štajerska. "Vse bolj kakovostna in široka ponudba je v prid ne samo določeni regiji, kajti konkurenca izboljšuje prizadevanja in to vodi k uspehu. Pa seveda tudi sodelovanje, ki ga opažam med gostinci in vinarji tu v Posavju. Gre za zelo plodno, vzajemno, neljubosumno sodelovanje in samo želim si, da bo v prihodnje tega še več."

"To ni tek na kratke proge"

Da so rezultati sodelovanja vidni, pritrjuje Srečko Kunst iz Gostilne Šempeter, vendar ne gre za tek na kratke proge, poudarja. "Če kdo misli, da bo imel čez mesec ali dva kar polno gostilno ljudi, temu ni tako, saj zadeve pri nas na žalost ne tečejo tako. Gre za povsem drugi pristop, delamo na dolgi rok in vesel sem, da nas prepoznavajo v ostalih regijah in spoštujejo naše delo." Podobnega mnenja je tudi Jani Račič iz Restavracije Ajda. "Mi smo skupaj, se trudimo in smo ponosni, da smo lahko del te ekipe in zgodbe."

Dva kulinarična vrhunska dogodka, dve vinski turi in večer penin

V mesecu Okusov Posavja pripravljajo še kar nekaj zanimivih dogodkov. "Med drugim dva kulinarična vrhunska dogodka. Prvi bo 9. septembra v Gostilni Debeluh v Brežicah, 23. septembra pa v Gostilni Repovž," pove Ogorevc Račičeva. Poleg tega organizirajo še dve vinski turi in večer penin.

Fotogalerija (Foto: ePosavje.com):

(eP)

okusi posavja
krško
brežice
sevnica

Pridružite se nam

Novice iz Posavja