Skip to main content
V Posavju 6.5° C Ponedeljek, 27. marec 2023
08.11.2021
20:10
Vzgoja gob, Krško
Foto: ePosavje.com
V kolikor nas skrbi, da bodo nekoč naši gozdovi prazni, ker ne bomo pravilno gospodarili, je morda rešitev gojenje gob. V naravi lahko opazujemo, kako hitro se zaradi dejavnikov poruši ravnovesje.

Kako gojimo gobe?

KRŠKO Pri gojenju lahko pogoje strogo nadziramo, sploh v začetni fazi, in si s tem zagotovimo pridelek, kot nam je razložil Jože Zorko iz Žadovinka, ki po 30 letih gojenja, odhaja v pokoj. "Vse skupaj se začenja v prostori, ki morajo biti sveže pripravljeni, oprani z vročo vodo, temeljito očiščeni in razkuženi," nam je prvi prostor razkazal sogovornik. V drugem prostoru je substrat, osnova za priprave gob, že pripravljen. "Zdaj čakamo in ustvarjamo pogoje."

"Do splošnega znanja prideš iz literature,

... do podrobnosti pa ne prideš zlahka"

Vse pa le ni tako enostavno, o zahtevnosti gojenja je povedal, da to ni ravno enostavno. "Do splošnega znanje prideš iz literature, do podrobnosti pa ne prideš zlahka." Težave se lahko pričnejo že s preveč umazanim podplatom od čevljev, s katerimi smo vstopili v prostor za gojenje. "Pomembno je, da so tla dobra razkužena. To je bila prej očitno pomanjkljivost. Zdaj pade apno na tla, kjer je največ bolezni.

Goba je gozdni sadež, ki raste nad zemljo

Goba kot takšna je gozdni sadež, ki raste nad zemljo. V podlagi, prsti ali lesu, na katerem raste, je skrito podgobje ali micelij, kar si v naravi težko zelo podrobno ogledamo. "Pri nas dobimo zapakiramo vrečo, zgornji del izrežemo ven in na vrh damo zemljo.

Šampinjoni, bukov ostrigar, šitake

Zaradi zahtevnosti pri ustvarjanju pogojev za rast, po svetu in pri nas, so od najbolj znanih, do sedaj osvojili znanje gojenja šampinjonov, bukovega ostrigarja in šitak. Zorkovi gojijo šampinjone in bukov ostrigar, vsak od omenjenih pa zahteva drugačno pripravo podlage in način vzgoje. Na vprašanje, koliko časa potrebujejo gobe, da so primerne za prvo nabiranje, pove, da so od začetka substrata do prvega obiranja traja tri tedne. Gobe bukov ostrigar se izraščajo iz substrata, v katerem je pasterizirana slama, zasejena z micelijem.

Potrpežljivost je ključ do uspeha

Tako kot pri nabiranju v gozdu, je tudi pri gojenju gob potrebno biti potrpežljiv in počakati na ugoden čas za pobiranje, pomembno je tudi, kako gobo poberemo, če želimo, da čim dlje ohrani svežino in hranilnost. "Goba je zelo občutljiva. Previdno jo je treba prijeti z dvema ali tremi prsti, malenkost jo potisnemo dol, obrnemo levo - desno in jo odtrgamo, odrežemo spodnji del in odložimo.

Gobe lahko v manjšem obsegu gojimo tudi doma

Ob koncu je Zorko priznal, da ne nabira gob v gozdu. "V gozd sem včasih hodil, pa gob nisem našel. Tu jih pa najdem, ker se lahko v njih z nosom zaletim," v smehu še pove naš tokratni gostitelj. Zakonca Zorko sta ob koncu še spodbudila, da je gojenje gob smiselno, saj jih lahko v manjšem obsegu uspešno gojimo tudi doma.

Fotogalerija (Foto: ePosavje.com):

(eP)

krško
video
posavski tednik

Pridružite se nam

Novice iz Posavja