Skip to main content
V Posavju 6.3° C Petek, 3. februar 2023
14.12.2020
09:00
Foto: ePosavje.com
Poslanci v državnem zboru so konec novembra potrdili šesti protikoronski zakon, ki so ga na vladi pripravili z namenom omilitve posledic epidemije. Skupna vrednost ukrepov znaša milijardo evrov.

"Podjetja nimajo več od česa vzeti"

Delno kritje fiksnih stroškov

KRŠKO: Med najpomembnejšimi ukrepi za pomoč gospodarstvu šestega protikoronskega paketa je delno kritje fiksnih stroškov podjetij. "To je ena zadeva, ki je bila tudi zahteva Podjetno obrtniške zveze Slovenija že od vsega začetka, ker tisti, ki so že več kot mesec dni zaprti, ki imajo zaprte svoje obratovalnice, nimajo od česa vzeti, da bi pokrili fiksne stroške, kot so najemnine, elektrika in ostale fiksne stroške, tako da je to zelo dobrodošla zadeva," pove Janja Starc, direktorica Območne obrtno-podjetniške zbornice Krško.

Katere rešitve pozdravljajo in kako te delujejo?

Povračilo plače v celoti

S šestim protikoronskim zakonom se podaljšuje ukrep subvencioniranja čakanja na delo, pri čemer je za manjša podjetja namesto 80-odstotnega povračila nadomestila plač s strani države, kot je veljalo do zdaj, mogoče povračilo v celoti. "Mi se še vedno zavzemamo, da bi bilo od višje višine, kot je sedanja. Sedaj je minimalna plača oziroma povprečna plača. Tudi to je ena izmed naših zahtev. Ostali ukrepi po šestki so pa dejansko nadaljevanje prejšnjih paketov," še dodaja sogovornica.

"Sami ukrepi so namenjeni za različne oblike, predvsem je to vezano na višjo silo, kot je obvezna karantena, vezana na prihod na delo zaradi ukinitve javnih prevozov in zaradi varstva otrok, tako da je naša ocena za ukrepe, ki so bili sprejeti pravi, da delujejo, učinkujejo in da bodo imeli učinke tudi v naslednjem letu," pa je dodal Darko Gorišek, direktor GZS, Posavske gospodarske zbornice Krško.

V Posavju skorajda ni panoge, ki ne bi bila prizadeta zaradi epidemije 

"Tukaj prednjači Terme Čatež s svojo termalno riviero in z vso njihovo ponudbo, ki je pravzaprav že ves čas zaprto in Terme Dobova ter en kup gostinskih obratov," pove Gorišek. "Številni so že čisto na dnu. Izkoristili so vse svoje rezerve, ki so jih imeli. Predvsem ti ukrepi, kar se tiče nadomestila za zaposlene, dobijo z zamikom, predolgo traja, da dobijo ta denar. Oni morajo delavcu dati plačo, morajo plačati prispevke, to pomeni da potrebuje neka sredstva za plačilo tega in tiste rezerve so že pošle," doda Starčeva.

Stanovanjska strategija Občine Krško do 2025

"Vprašanje je, če bodo vsi nazaj odprli"

"Mnogi si še niso opomogli od spomladanske krize"

Zaradi kriznih razmer je med obrtniki in podjetniki vedno več takšnih, ki niso upravičeni do ukrepov pomoči zaradi pogoja, po katerem morajo biti na dan vloge poravnani vsi davki in prispevki. Dejstvo je, da si mnogi še niso opomogli od krize spomladi in vseh davkov ne morejo pravočasno poravnavati, zato Obrtno-podjetniška zbornica zahteva odpravo tega pogoja. "Razumljivo je bilo to v prvem valu, spomladi da si imel na dan 13. marec, ko je bila epidemija razglašena, plačane vse prispevke, danes je pa to zelo zelo težko, ker nimajo od nečesa vzeti, tako da nekateri obupavajo in vprašanje, če se bodo vsi nazaj odprli," še doda Starčeva.

Predloge za sedmi protikoronski paket je pripravila tudi Gospodarska zbornica Slovenije 

"Gospodarska zbornica je dala trinajst predlogov. Prvi je predložitev dviga minimalne plače, ostalih dvanajst ukrepov pa se nanaša predvsem na podaljšanje ukrepov, ki že veljajo zaradi višje sile in sicer je predlog, da bi se podaljšali ne do 30. januarja, ko že veljajo, ampak da bi bil to do 30. junija," še doda Gorišek. Predlagajo tudi razvojni paket, ki bi vključeval ohranjanje vseh razvojnih oddelkov v podjetjih.

(eP)

krško
brežice
sevnica
video
posavski tednik

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja