Skip to main content
Ponedeljek, 4. december 2023
21.10.2021
14:09
Nov most čez Savo v Brežicah
Grafika: ePosavje.com
Ob petkovem podpisu sporazuma o sofinanciranju izgradnje 1. etape vzhodne obvoznice Brežice so povedali, da bi lahko z gradnjo novega mostu čez Savo v Brežicah pričeli že v naslednjem letu.

Sporazum o sofinanciranju 1. etape vzhodne obvoznice

BREŽICE V petek podpisanem sporazumu o sofinanciranju gradnje brežiške obvoznice so zapisali, da bo investitor izgradnje Ministrstvo za infrastrukturo zagotovilo 70,14% sredstev, Ministrstvo za okolje in prostor 26,65% in Občina Brežice 3,21% za skupno investicjo, težko, 18.764.468,90 evrov. Pri dobrih treh odstotkih prispevka Brežičanov je upoštevan tudi finančni prispevek občine, ki je zagotovila sredstva za pripravo projektne dokumentacije.

"Smiselna sočasna gradnja"

Na podpisu sporazuma so izpostavili, da je tehnično, organizacijsko in stroškovno smiselna sočasna gradnja 1. etape vzhodne obvoznice Brežic in infrastrukturnih ureditev hidroelektrarne Mokrice, predvsem iz razlogov sinergijskih učinkov sočasne gradnje, kot so prihranki investitorja in sofinancerja. Drugi razlog pa je tudi preprečenje omejitev obratovanja hidroelektrarne Mokrice, če bi most gradili v času obratovanja hidroelektrarne.

Tretji most čez Savo v Brežicah

Novogradnja bo v sklopu obvoznice Brežice potekala od krožnega križišča z regionalno cesto R2-420/1335 Brežice-Dobrova preko premostitve reke Save z novim mostom do krožnega križišča regionalne ceste R1-219 Čatež ob Savi, na avtocestni priključek Brežice AC A2/419 in LC 24142 na Ratežu.

487 metrov mostu, vsega skupaj tudi kilometer in pol nove cestne povezave

Ob tem bodo izgradili most dolžine 487 m, novogradnjo državne ceste v skupni dolžini 1.500 m (od km 3.440 do km 4.951) od tega bo 487 metrov mostu, uredili dve krožišči, dva para avtobusnih postajališč, večnamenske poti, vodovod, cestno razsvetljavo, zaščito in prestavitev vodov na srednje napetostnem in nizko napetosnem omrežju, zaščiti in prestavili bodo telekomunikacijske vode, poskrbeli za začasno prometno ureditev ter za krajinsko ureditev.

Nov most čez Savo v Brežicah

Nov most do leta 2024?

Vodja Sektorja za investicije v ceste na Direkciji Republike Slovenije za infrastrukturo Tomaž Willenpart je projekt 1. etape vzhodne obvoznice prisotnim na petkovem podpisu sporazuma podrobneje predstavil in po podatkih direkcije bi lahko z gradnjo novega mostu čez Savo začeli že v naslednjem letu in se zaključili do leta 2024. 

Kmalu odločitev o HE Mokrice

Na Ministrstvu za okolje in prostor sicer v oktobru pričakujejo odločitev o nadaljnih postopkih glede hidroelektrarne Mokrice, potem ko je projekt na Upravnem sodišču, ki bo razsodilo, dali je država upravičeno izpeljala postopek, po katerem korist pridobivanja obnovljive električne energije prevlada nad zaščito narave.

(bš, eP)

brežice
ceste

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Zadnje novice