Skip to main content
V Posavju 5.6° C Petek, 9. december 2022
11.11.2021
08:08
Han, Zorčič, Lisec, mestna občina Krško
Grafika: ePosavje.com
Posavske poslance v Državnem zboru smo ob potrditvi statusa mestne občine občini Krško prosili za komentar.

Matjaž Han (SD)

"Zdaj vsaj vemo, kje je središče Posavja"

"Mislim, da se Krško v zadnjih desetih letih lepo razvija in je tudi v Posavju prevzel nek status, ki mu pritiče, da bi postal mestna občina. Če smo zdaj pikolovski, potem ne izpolnjuje pogoja in potem ne izpolnjuje pogoja še katera druga občina v Sloveniji. Sem vesel, če je prišlo do tega, da bo to mestna občina. Ne delajmo si utvar, da bodo občanke in občani Krškega kaj več imeli od tega. Samo nek naziv mestna občina Krško, ampak v redu. Zdaj vsaj vemo, kje je središče Posavja," nam je po izglasovani podpori povedal Radečan Matjaž Han (SD).

Radeče ne bodo mestna občina

In dodaja, da bodo glede na predvolilni čas v Državni zbor vsak dan prihajale pobude posameznih poslancev, da se promovirajo. "Ko bo prišel predlog Brežic na mizo, pa verjetno potem še Sevnica - obljubim, da Radeče ne bodo prišle na to. Malo moramo videti, ali gre tu za prestiž ali gre za realne ocene."

Igor Zorčič (NEP)

"Zdi se mi pomembno, da Posavje dobi vsaj eno mestno občino, če želimo nekoč imeti svojo pokrajino. Iz nekaterih razprav je bilo slišati, da bo verjetno to eden izmed pogojev in glede na to, da je na mizi Krško, se je Občina Krško v zvezi s tem podvizala, hitreje speljala vse potrebne postopke in potem je prav, da je danes ta zakon tudi sprejet," je ob potrditvi zakona povedal Igor Zorčič iz skupine nepovezanih poslancev.

Zorčič zdaj pričakuje, da bodo najprej župani sedli za mizo in se pogovorili, kako naprej. "Nenazadnje, ne glede na to, da je bila debata katera naj bo mestna občina, ta debata pestra, je ostalo tisto, kar je bilo dogovorjeno prej. Da se bo razvijalo somestje, to še naprej velja in verjamem, da je na tem potrebno graditi naprej," je zaključil.

Tomaž Lisec (SDS)

"Vesel in ponosen, da je bil zakon z dokaj prepričljivo večino sprejet"

Poslanec iz Sevnice Tomaž Lisec (SDS) pravi, da je v vsem tem času prizadevanja za mestno občino Krško Posavje postala samostojna pokrajina. "Danes je prišlo do pomembnega trenutka. Glede na to, da se v zadnjih letih govori, da bodo pokrajine nastale okoli mestnih občin, je današnji izglasovan zakon posledica dolgo pričakovanih želja, da do tega tudi preidemo. Kot poslanec in občinski svetnik sosednje občine Sevnica sem zelo vesel in kot Posavec ponosen, da je bil danes zakon z dokaj prepričljivo večino v Državnem zboru tudi sprejet."

O pokrajinah

Pri pokrajinah Lisec upa, da bodo načrtovalci spremembe regijske (pre)ureditve Slovenije spoznali, da si Posavje zasluži pokrajino in da so številke na naši strani. "Predvsem pa so na naši strani vsi ljudje iz Posavja, za katere verjamem, da bodo še bolj s ponosom povedali, da so iz Posavja."

Dušan Šiško (SNS)

"Zmagali smo"

Predlagatelj Dušan Šiško (SNS) je v Državnem zboru zadovoljno in vesel povedal, da jim je uspelo. Ob nekaj neprespanih zadnjih nočeh dodaja, da je priložnost za uspeh prepoznal ob vloženi pobudi na občinskem svetu. "Ko smo na občinskem svetu sprejeli pobudo, da bi šli v postopek za mestno občino, sem rekel, da je to dobra stvar. Takoj, ko me je župan poklical, sem sprejel zadevo in ni mi bilo žal. Res sem vesel, da so mi stali ob strani moji kolegi Tomaž Lisec, Matjaž Han, tudi Srečku Ocvirku se moram zahvaliti in županu, ker smo to res delali skupaj. Vpeti je bilo treba veliko moči, tudi ozadja in ... Ne bom vam povedal, kaj se je vse dogajalo, ampak konec koncev, zmagali smo, imamo mestno občino."

"Zdaj bomo lahko delali še z večjim veseljem"

Šiško je bil presenečen nad glasovanjem. "Rekel sem, da potrebujemo samo glas več in to je tisto, kar bo pripeljalo do mestne občine. To je zgodovinski dan. Bila sta dva poskusa, takrat sploh niso prišli do parlamenta, zdaj sva pa z županom prišla in v Državni svet, na odbor in sem notri. Res sem vesel, da nam je ratalo in zdaj bomo še z večjim veseljem lahko delali in dokazali, da ti glasovi o mestni občini niso bili zastonj dani, kot so bile nekateri kritiki."

(eP)

krško
mestna občina

Pridružite se nam

Novice iz Posavja