Skip to main content
Torek, 16. april 2024
20.11.2021
09:12
Foto: RRA Posavje
RRA Posavje kot vodilni partner od leta 2019 sodeluje v projektu INNO INDUSTRY, ki se izvaja v sklopu programa Interreg Europe in združuje 10 partnerjev.

Hibridni študijski obisk Portugalske

16. in 17. novembra 2021 so izvedli hibridni študijski obisk mesta Fundão na Portugalskem, ki je bil sprva načrtovan kot fizični obisk, vendar so se zaradi trenutne epidemiološke situacije po Evropi odločili za izvedbo hibridnega dogodka, so sporočili z Regionalne razvojne agencije Posavje. "Fizično se je študijskega obiska udeležilo 7 projektnih partnerjev, 3 pa smo dogodek spremljali virtualno." V projektu INNO INDUSTRY sicer sodelujejo partnerji iz Slovenije, Avstrije, Madžarske, Romunije, Španije, Portugalske, Združenega kraljestva, Švedske, Latvije in Slovaške.

Prvi dan so se posvetili dvema diskusijama. Prva je tekla o Evropskem digitalnem inovacijskem stičišču (EDIH), njenem namenu, načinu delovanja in možnostih sodelovanja, predstavili so tudi primer dobre prakse Lower Austrian House of Digitalization (Hiša digitalizacije v Spodnji Avstriji), ki se ukvarja z vprašanji, kako mobilizirati in usmeriti MSP k digitalizaciji, z izzivi ruralnih regij in specifičnih storitev, ki bi jih bilo potrebno ponuditi podjetjem. Sočasno se ukvarjajo še z evalvacijo EDIH. "Predstavitev je bila zaključena z idejo o Digital Transformation Accelerator, ki mora uporabnikom ponuditi celotno podporo (svetovanje, potrebna orodja in bazo dobrih praks)," so dodali. Druga diskusija z naslovom Innovation vouchers: exchange of experiences among partners that implemented this kind of activity je odpirala vprašanja o potrebi po evalvaciji rezultatov, neposrednih učinkov (output) in vpliva (impact), ki ga imajo vavčerji na mala in srednje velika podjetja. Partnerji projekta so predstavili nekatere primere dobrih praks iz svojih držav, slovenski udeleženci pa so denimo izpostavili vavčerje za digitalizacijo Slovenskega podjetniškega sklada, ki so bili prepoznani tudi kot primer dobre prakse v sklopu projekta.

Drugi dan se je predstavilo podjetje Vera Cruz Ventures – Agrotech company, ki se ukvarja s kmetijstvom (nasadi mandljev) in t. i. pametnim kmetovanjem. "Svoje aktivnosti usmerjajo v digitalizacijo kmetijskih procesov, hkrati pa, skupaj z nekaterimi partnerji iz raziskovalnih sfer, razvijajo lastno tehnologijo senzorjev za nadzor nad porabo vode, sredstev za gnojenje kmetijskih površin, identifikacijo škodljivcev itd., ki so cenovno dostopnejši od obstoječih na trgu. So prvo podjetje v svetu, ki v razvoj procesov vključujejo blockchain tehnologijo (tehnologijo veriženja blokov). Trenutno se skupaj s partnerji ukvarjajo z razvojem robota, ki bo pripomogel v procesu sušenja mandljev," so sporočili z Regionalne razvojne agencije Posavje.

Dopoldan so nadaljevali s sestankom organizacijskega odbora, na katerem so predstavili načrtovane aktivnosti do konca 1. faze, ki se zaključi 31. januarja 2022 in aktivnosti za 2. fazo, ki bo trajala od 1. februarja 2022 do 31. januarja 2023. "Vsi partnerji prioritetno razvijamo svoje akcijske načrte, ki bodo po odobritvi s strani skupnega sekretariata programa dostopni tudi na spletni strani projekta," so še sporočili.

(eP, RRA Posavje)

rra posavje
posavje
krško

Pridružite se nam