Skip to main content
Sreda, 27. september 2023
30.03.2021
20:48
Igor Zorčič, razrešitev
Foto: ePosavje.com
Igor Zorčič ostaja predsednik Državnega zbora. Na večernem glasovanju koaliciji, ob obstrukciji opozicije, ni uspelo zbrati 46 glasov.

Zorčič zaenkrat ostaja predsednik Državnega zbora

Potrebovali bi 46 glasov

LJUBLJANA Izstopu Igorja Zorčiča, Janje Sluga in Branislava Rajića iz poslanske skupine SMC je sledila najavljena zamenjava predsednika Državnega zbora, ki jo v tem sklicu zbora opravlja Zorčič. V torkovem poznem popoldnevu so poslanci na 68. izredni seji nato o zamenjavi predsednika Državnega zbora tudi glasovali. Opozicija z novo ustanovljeno poslansko skupino nepovezanih poslancev, ki jo poleg omenjenih treh sestavlja še Jurij Lep, zdaj že nekdanji poslanec Desusa, je v nadaljevanju torkove seje najavila obstrukcijo seje, s tem dejanjem pa nato tudi niso sodelovali na tajnem glasovanju.

47 prevzetih glasovnic, 45 za razrešitev

"Če želijo imeti svojega predsednika, si ga naj izvolijo," je bilo pred glasovanjem slišati iz poslanskih klopi. Če so številni imeli pomisleke o glasovanju poslancev narodnih skupnosti - ki se v tovrstnih glasovanjih običajno ne postavljata na nobenega od političnih polov, je nato rezultat glasovanja pokazal, kakšno je stanje v Državnem zboru v torkovem večeru. Za Zorčičevo razrešitev bi koalicija potrebovala 46 glasov. Na glasovanju so poslanke in poslanci prevzeli 47 glasovnic, za razrešitev je glasovalo njih 45.

Horvata že v nedeljo napovedal Tonin

V koaliciji so imeli kot kandidata za novega predsednika Državnega zbora pripravljenega Jožeta Horvata (NSi), njegovo izvolitev je že v nedeljo zvečer na RTV Slovenija napovedal minister za obrambo iz vrst NSi Matej Tonin.

Zorčič, Horvat

Odzivi na (ne)razrešitev

Zorčič po prvem poskusu rušenja: "Veseli me, da je zmagal razum"

V prvem odzivu po nerazrešitvi je Zorčič vesel, da je zmagal razum. Ob tem je dodal, da "sam rezultat glasovanja o razrešitvi ne napoveduje, da vlada v prihodnje ne bo imela večine v Državnem zboru." Predlagatelj njegove razrešitve Danijel Krivec (SDS) je povedal, da tokratni rezultat ne pomeni, da ne bodo z razrešitvijo poskusili še enkrat.

Iz opozicije pozivi k predčasnim volitvam

Iz opozicijskih vrst pa že prihajajo pozivi k razpisu predčasnih volitev. "Zmaga opozicije. Vlada nima več večine v DZ. Predčasne volitve so edina možnost za izhod iz politične blokade. Predlog sem dala na mizo že zdavnaj, danes imamo potrditev, da so te prava pot za novo, trdno in stabilno vlado," je med drugim zapisala Tanja Fajon, predsednica Socialnih demokratov.

(bš)

brežice
politika

Pridružite se nam

Novice iz Posavja