Skip to main content
Sobota, 2. december 2023
27.08.2021
12:27
Dozorevanje grozdja v Posavju, 2020
Foto: arhiv ePosavje
Na Kmetijsko gozdarskem zavodu Novo mesto so začeli s spremljanjem dozorevanja grozdja v letošnji jeseni. Prvo vzorčenje so opravili prejšnji ponedeljek.

Stanje v posavskih vinogradih - "Pričakujemo nekoliko poznejšo trgatev"

KRŠKO V ponedeljek, 23. avgusta, so na Kmetijsko gozdarski zbornici Novo mesto začeli s spremljanjem dozorevanja grozdja, ko so na različnih lokacijah po Posavju odvzeli 20 vzorcev grozdja. Kot pravijo po opravljenih analizah, podatki kažejo na zmerno dozorevanje grozdja. 

"Dobro izhodišče za nadaljnje dozorevanje grozdja"

"Sladkorne stopnje so še relativno nizke, skupne kisline so še visoke in pH vrednosti nizke. Rezultati prvega tedna spremljanja dozorevanja grozdja in dobro zdravstveno stanje grozdja predstavljajo dobro izhodišče za nadaljnje dozorevanje grozdja," so še zapisali.

Letnik toče in pozebe

A opozarjajo, da se lahko zaradi močne spomladanske pozebe in posledično manjše obremenitve po trsurezultati za določeno sorto zelo razlikujejo med vzorčenim vinogradom od posameznega vinograda oz. sorte, v odvisnosti tudi od lege.

Vinograd, Grmada, Krško

Pričakujejo nekoliko poznejšo trgatev

V letošnjem letniku zaradi hude spomladanske pozebe in posledično poznejšega časa cvetenja vinske trte pričakujejo nekoliko poznejšo trgatev, gledano na večletno povprečje zadnjih let. Opozarjajo tudi, da je bil marsikateri vinograd tudi letos prizadet od toče.

(bš, eP)

vinogradništvo
krško
brežice
sevnica

Pridružite se nam

Novice iz Posavja