Skip to main content
V Posavju 4.3° C Sreda, 24. 2024
03.06.2019
09:42
Foto: ePosavje.com
Vaška skupnost Brezovska Gora je ob pomoči Krajevne skupnosti Senuše organizirala že četrti izlet, kateri nas je na prvo junijsko soboto vodil v porečje rek Krke in Kolpe.

Izlet Brezogorčanov s prijatelji v porečje Krke in Kolpe

Z avtobusom smo se v zgodnjih jutranjih urah podali v smeri Ivančne Gorice, kjer smo skrenili z avtoceste proti Muljavi, nato pa se nam je pridružila članica lokalnega turističnega društva, ki je osvetljevala spomin na lokacije snemanja slovenske nadaljevanke Reka ljubezni. Načrtovanega ogleda Krške jame nismo mogli izvesti zaradi obilice vode, ki je ob predhodnih dolgotrajnih padavinah zajela celoten začetni del reke Krke, smo se pa sprehodili do samega izvira Krke in skozi prostran cvetoč travnik preko lesenega »mostu ljubezni«. Na idiličnem obcestnem kotičku smo pod krošnjami dreves pomalicali in se nato podali v smer toka reke Kolpe.

Metlika

Nedaleč od Metlike smo znova sedli v šolske klopi v Osnovni šoli Bistra Buča, kjer so znova oživele misli na čas šolanja, učitelj Jože Matekovič pa je veselo razpoložene Brezogorčane, kateri smo se osredotočili na lokalne, belokranjske znamenitosti, postavil v drugi razred in v leto 1957. Z obilico humorja pospremljena šolska ura, skozi katero je bila prikazana stroga avtoriteta učitelja in način izvajanja šolskega programa, je bila končana kot bi mignil, nakar smo prejeli še vsak svoje šolsko spričevalo in si ogledali razstavo o odkrivanju ostankov jamskega medveda iz bližnje jame Vuzelnice. Medtem se je že dodobra razjasnilo in ob prihodu v družinski kamp Lovšin v Križevski vasi je bilo čutiti prvi pridih koledarskega pričetka poletja.

Drašiči

Za zaključek celodnevnega izleta smo obiskali še Sosesko zidanico v Drašičih in se ob domači kapljici seznanili s prav posebnim sistemom zbiranja vina, po katerem pridelovalci celotnega vinorodnega okoliša prispevajo v skupno zidanico in imajo vzpostavljeno svojevrstno vinsko banko z močno poudarjeno solidarnostno noto v dobrobit celotne vasi.

Fotogalerija:

Polni prijetnih vtisov, zadovoljstva ob druženju s sovaščani in prijatelji ter podučeni o marsikateri zgodovinski, geografski in še kakšni znamenitosti smo se nato v večernih urah skozi Suhor in Jugorje ter mimo Novega mesta vračali do izhodiščnega mesta. Hvaležni Damjanu Pavlinu, predstavniku Brezovske Gore v Svetu Krajevne skupnosti Senuše, za pridobljeno finančno podporo in tudi vsem, ki so vsak po svoje (organizacijsko, s peko peciva, pomoči pri pripravi okrepčil ali kako drugače) pridali k uspešni izvedbi izleta, smo sklenili prvi junijski dan.

Ob bok vaškemu pustovanju, trikraljevskem koledovanju in prvomajskem kresovanju je bil tudi tokratni vaški izlet nazorni pokazatelj, kako složno diha vas z avtohtonimi prebivalci, tistimi, ki so se v Brezovsko Goro priselili in nenazadnje tudi s tistimi, kateri smo se odselili, a se z veseljem vračamo ob vseh večjih priložnostih, kot so prazniki in žegnanjske maše v bližini. Enotnost in povezanost Brezogorčanov je naša skupna značilnost, ki je sicer v okolici prej redkost kot pravilo, vodi pa nas v skupna druženja, skozi katera ne le krepimo medsebojne vezi, pač pa tudi ohranjamo šege, navade in običajne ter vzpostavljamo trdne temelje za dobre odnose sedanjega časa in za v prihodnje.

Doroteja Jazbec
Foto: D.J., Bernardka Zorko

krško
fotogalerija

Pridružite se nam

Novice iz Posavja