Skip to main content
Sreda, 17. april 2024
26.11.2019
12:53
Izobraževanje o izdelavi salam, Leskovec pri Krškem
Foto: Anton Hruševar
Društvo ljubiteljev suhomesnatih dobrot Leskovec pri Krškem je v petek v sejni sobi Krajevne skupnosti Leskovec pri Krškem v sklopu programa za leto 2019 izvedlo izobraževanje ter ocenjevanje salam.

Izobraževanje o izdelavi in ocenjevanju salam

LESKOVEC PRI KRŠKEM Salame so skupaj s predavatelji ocenjevali člani društva,ter vsi prisotni. Pred ocenjevanjem salam so najprej predstavili predlog pravilnika o ocenjevanju špehovk, katere so se, kot je dejal predavatelj Braco Miroševič, pojavile na ocenjevanju približno sedem do osem let nazaj in so se začele pojavljati skoraj na vsaki salamijadi. Uskladile naj bi se s pravilnikom za ocenjevanje salam, da ne bi prihajalo do zmešnjav. Res, da so splošni pogoji o prostoru, pripravi vzorcev skoraj enaki, vendar pa je razlika v temperaturi vzorca, ker salama ali vzorec salame naj bi se rezal in ocenjeval pri temparaturi od 18- 20°C v prostoru, špehovke pa pri 15°C.

Fotogalerija (Foto: Anton Hruševar):

Sledili so še novi predlogi glede samega rezanja in debeline rezov. Po novem predlogu pravilnika je Drago Košak iz šole Grm Novo mesto predstavil postopek ocenjevanja salam, izdelavo salam in seveda na kaj naj bi bili pozorni pri izdelavi. Sledilo je ocenjevanje salam, katere so skupaj s predavatelji ocenjevali člani društva, ki so opravili izobraževanje za sodnike v Novem mestu in prisotni člani, druženje pa so zaključili s pogovorom o postopku ocenjevanja, o izdelavi salam, začimbah in bodočem skupinskem delu.

Anton Hruševar

krško
leskovec pri krškem
fotogalerija

Pridružite se nam