Skip to main content
Četrtek, 30. november 2023
20.07.2021
13:34
Skoki padalcev v Cerkljah ob Krki
Foto: ePosavje.com
V torkovem dopoldnevu so številni Krčani in Brežičani pogledali v nebo, na katerem so lahko videli dve letali Herculesa C-130, iz njih pa v več preletih skakajoče padalce na cerkljansko letališče.

Izraelski padalci na brežiškem nebu

BREŽICE V ponedeljkovem dopoldnevu smo poročali o komemorativnem skoku padalcev Nebeška strela, s katerim so obeležili 100. obletnico rojstva Hane Seneš, izraelske narodne herojinje in pesnice in v spomin na skupni boj obeh držav proti nacizmu in fašizmu v drugi svetovni vojni. 

 

Izraelski padalci, v Cerklje ob Krki so se pripeljali z dvema transportnima letaloma Hercules C-130, so gostovanje v Posavju izkoristili tudi za trening skoke. Enega takšnih treningov so naredili v torkovem jutru, ko sta v krogu med Brežičami, Krškim in Rako krožili dve letali, iz katerih so v več preletih poskakali padalci.

Fotogalerija (Foto: ePosavje.com):

Torkove razmere boljše od ponedeljkovih

Torkove jutranje vremenske razmere so bile bolj ugodne od ponedeljkovega komemorativnega skoka, ko je pihal mestoma okrepljen severovzhodnik. Jasno jutro 20. julija je bilo kot nalašč za padalske skoke, kar se je lahko slišalo tudi iz ust izraelskih padalcev. Navdušenja niso mogli skrivati.

Enemu od padalcev odletela čelada

Lahko pa zapišemo tudi zanimivo anekdoto. Štiri minute čez 8. uro zjutraj je bilo, ko je v enem izmed preletov nad letališčem iz letala skočil padalec. 

Hercules C-130

Kakšno letalo je Hercules C-130?

Prvo transportno letalo Hercules C-130 ameriškega proizvajalca Lockheed je v zrak prvič poletelo avgusta 1954, na višini 20.000 ft (6.100m) lahko štirimotorno propelersko letalo doseže hitrost 590 km/h, brez dotakanja goriva v zraku pa lahko preleti 3800 kilometrov. 

Na posavskem nebu verzija Super Hercules

Izraelski letali sta verziji Hercules C-130J-30s Super Hercules, ki so ju Američani prvič predstavili v začetku aprila 1996. Do letošnjega luija  so proizvajalci v 22 držav dostavili 450 omenjenih letal. Verzija Super Hercules je posodobljena verzija prvotnega letala, prazen testa 34.274 kilogramov, največja dovoljena teža ob vzletu pa je 70.307 kilogramov. V letalo lahko med drugim sprejmejo 128 vojakov, oz. 92 padalcev s polno bojno opremo.

Izraelci so v letu 2008 načrtovali dobavo skupaj devetih letal C-130J-30s, v začetku januarja naslednjega leta so v uporabo prevzeli sedem letal.

(eP)

brežice
fotogalerija
video

Pridružite se nam

Zadnje novice