Skip to main content
Torek, 5. marec 2024
14.01.2021
15:00
Foto: ePosavje.com
Na Direkciji Republike Slovenije za infrastrukturo so na zadnji dan starega leta objavili javno naročilo za inženirske storitve pri novogradnji mostu čez Savo v sklopu Obvoznice Brežice.

Nov most v Brežicah

Najdaljši most čez Savo

BREŽICE Kot je dejal župan Ivan Molan ga veseli, da je prišlo do javnega naročila, hkrati pa je poudaril, da je to prvi korak k izgradnji novega mostu čez Savo in da bo potrebno še veliko naporov za uresničitev projekta. Načrtovani most bo najdaljši most čez Savo. "V tem trenutku gre za 1500 m dolžine ceste in pa mostu, ki je dolg približno 480 m. Gradnja naj bi se začela drugo leto in trajala do leta 2025, do takrat ko naj bi bila končana hidroelektrarna Mokrice," pove Ivan Molan, župan Občine Brežice.

Novi most je pogojen z nadaljevanjem aktivnosti v zvezi z izgradnjo mokriške hidroelektrarne 

"Dejstvo je, da so bili že vsi dogovori od leta 2008 dalje, da se praktično novi most gradi sočasno s hidroelektrarno, kajti treba je poglobiti strugo Save in seveda s tem tudi nekako zagotoviti možnost postavitve temeljev novega mostu."

Investitor je država oz. Direkcija za infrastrukturo

Vrednost celotnega projekta je ocenjena na 18 milijonov evrov, večino sredstev bo zagotovila država. "Občina bo imela manjši delež sredstev, vendar večji del je državni, ker gre za državno cesto. Imamo pa tudi dogovor, da po končani izgradnji mostu, bo direkcija pristopila tudi k sanaciji obstoječega mostu, ki je v tem trenutku v Brežicah."

Novogradnja mostu čez Savo je obenem začetek gradnje vzhodne obvoznice

Novogradnja mostu čez Savo bo obenem tudi začetek gradnje vzhodne obvoznice. Molan pravi, "da gre za cesto, ki se naveže na avtocesto, potem pride most, potem rondo v Trnju, kasneje se pa ta cesta navezuje na nadvoz v Bukovšku in pa seveda na povezavo ceste proti Bizeljskem in Mariboru, levo pa vse do Brezine."

(eP)

brežice
video
posavski tednik

Pridružite se nam

Novice iz Posavja