Skip to main content
V Posavju 31.3° C Sreda, 29. junij 2022
25.05.2021
12:20
Vodovodni stolp Brežice
Foto: arhiv ePosavje
V Brežicah so v petek objavili javno naročilo za izbor izvajalca del pri prenovi vodovodnega stolpa na Bizeljski cesti. Ponudbe za izvedbo del pričakujejo do 10. junija, z deli bi začeli še letos.

Javno naročilo za obnovo vodovodnega stolpa v Brežicah

BREŽICE Spomeniško zaščitenemu vodovodnemu stolpu v Brežicah želijo spremeniti namembnost objekta v razgledno točko namenjeno predstavitvi kulturne in tehniške dediščine. Ponudbe za izbor izvajalca obnovitvenih del na Očbini Brežice pričakujejo do 10. junija. Z deli naj bi začeli še letos in zaključili v oktobru 2022, vrednost naložbe pa ocenjujejo na 1,9 milijona evrov. "V rebalansu smo zagotovili več sredstev, da se bo lahko v letošnjem in drugem letu dokončalo," je povedal brežiški župan Ivan Molan.

V stolpu bo dvigalo nosilnosti do 8 oseb

Ob statični sanaciji bodo z rekonstrukcijo notranjosti stolp prilagodili obiskovalcem. Pot po stolpu od pritličja do razgledne točke nad vodohranom bodo uredili s stopnicami in dvigalom, ki bo omogočili dostopnost vsem, tudi gibalno oviranim. V sklopu projekta bodo uredili klet, pritličje in šest nadstropij – skupaj osem etaž.

V rekonstrukciji stolpa predvidevajo odstranitev vseh obstoječih etaž od pritličja do četrte etaže in izvedbo novih etaž z notranjim samonosnim dvigalom iz kleti do razglednih točk na nivoju balkonov v petem nadstropju in vodohrana (šesto nadstropje). Kot pravijo na Občini Brežice, bo vgrajeno dvigalo nosilnosti do 8 oseb ustrezno urejeno za invalide na vozičku s spremstvom.

Voda bo rdeča nit obiska

V pritličju in zgornji etaži si bodo lahko obiskovalci natočili tudi vodo, ki bo rdeča nit obiska stolpa. V stolpu bodo temeljito prenovili inštalacije in uredili ustrezno prezračevanje ter predvsem telekomunikacijsko omrežje znotraj stavbe.

Pred vhodom nova in višja nadstrešnica

Nad vhodom v stolp bodo postavili novo in višjo nadstrešnico, ki bo konstrukcijsko ločena, vendar funkcionalno povezana s stavbo in bo nudila senco oz. zaščito pred vremenskimi vplivi. "Ploščad pred stolpom bo opremljena z zasaditvijo v premičnih koritih z rastjem. Nova zasnova v ospredje postavlja stavbo in njene elemente kot del izjemne tehniške dediščine, ki svojim obiskovalcem približuje njeno delovanje in ustrezno umestitev v kontekst časa," dodajajo v Brežicah.

Iz našega arhiva (marec 2021):

Trgovina spominkov, kavarna

Leta 2023 naj bi uredili paviljon v sosednjem objektu, ki bo namenjen trgovinici spominkov, kavarni in podobno. Vsebine, ki bodo obiskovalcem na voljo v paviljonu, tako za turistične kot kulturne in družabne, občina še načrtuje, a kot pravi Molan, jih bodo zagotovo kombinirali tako z Mestno hišo kot tudi s Posavskim muzejem Brežice in Društvom za oživitev mesta Brežice.

(eP)

brežice
vodovodni stolp

Pridružite se nam

Novice iz Posavja