Skip to main content
V Posavju 5.1° C Četrtek, 25. 2024
07.04.2021
19:37
Temperature v Posavju, 7. april 2021
Grafika: ePosavje.com
Sredino jutro je bilo povsod po Posavju zelo hladno za ta čas. Sadjarji, vinogradniki in pridelovalci zelenjave so le nemočno pogledovali na termometre. Najhladneje je bilo v sevniški občini.

Hladneje od Senovega le še v sevniški občini

Birna vas: -10,9°C

KRŠKO Za nami je nahladnejše aprilsko jutro v zadnjih nekaj letih. Podatki s posavskih vremenskih postaj kažejo, da je bilo najhladneje v Birni vasi v občini Sevnica, kjer so zjutraj izmerili -10,9°C. Na drugem mestu je bilo s -6,3°C Senovo, pol stopinje topleje so izmerili na Lisci.

Temperature v Posavju v sredo zjutraj, 7. april 2021:

Birna vas -10,9°C
Senovo -6,3°C
Lisca -5,8°C
Malkovec -5,6°C
Kostanjevica na Krki -5,5°C
Blanca -5,3°C
Sremič -5,3°C
Cerklje ob Krki -5,0°C
Artiče -4,9°C
Leskovec pri Krškem -4,8°C
Bizeljsko -4,8°C
Sevnica Občina -4,7°C
Bučerca -4,7°C
Krško -4,5°C
Bistrica ob Sotli -4,2°C
Vrhulje -3,4°C
Sevnica -3,4°C

Še najvišjo temperaturo so izmerili v Sevnici

Na večini vremenskih postaj so zjutraj izmerili med -3°C in -5°C, hladneje od -5°C je bilo na Sremiču in Blanci, pa v Kostanjevici na Krki, na Malkovcu in Lisci. Najtopleje v tem najhladnejšem jutru je bilo -3,4°C na vremenski postaji na OŠ Sava Kladnika v Sevnici.

V zadnjih 12 letih v Birni vasi aprila nikoli hladneje od -4,2°C

Zgodovinski podatki s postaje v Birni vasi v občini Sevnica kažejo, da do današnjega jutra v aprilu tam ni bilo hladneje kot -4,2°C, kot so namerili 1. aprila leta 2012. Okrog te temperature je bilo tudi v aprilu 2015, ko je 2. aprila takrat termometer pokazal -3,5°C. Tudi sicer je bil april tega leta v Birni vasi z največ temperaturami v minus, ko so zabeležili 8 aprilskih najnižjih temperatur pod lediščem. Šest dni pod ničlo je bilo aprila leta 2010, pet takšnih dni pa v aorilu 2017.

Pozeba v sadovnjaku pri Fornazaričevih

V hladnem sredinem jutru smo obiskali Edvina Fornazariča v Krškem. "Nocoj je bila najnižja nočna temperatura -8°C, zdaj pa bomo videli, kako se bo to spreminjali, kako globoko je v sam cvet prodrla ta hladnoča. Za nekaj dni bomo videli, ali bo notri črnelo, ali bo ostalo."

V njihovem sadovnjaku so breskve odcvetele, prvi cvetovi jabolk pa so odprti in je velika verjetnost, da so pozebli. "V naravi je težko reči. Lahko je eno leto tako, drugo leto pa se obrne. Kakšno leto je škodila manjša pozeba, včasih pa nižja temperatura, pa je tudi ostalo," še dodaja. Daljši prispevek o letošnji pozebi v njihovem sadovnjaku si boste lahko ogledali v torek ob 20. uri v oddaji Posavski tednik.

Več v torek ob 20. uri v oddaji Posavski tednik.

(eP)

sevnica
vreme v posavju
krško
brežice
pozeba

Pridružite se nam