Skip to main content
Četrtek, 22. februar 2024
26.05.2022
13:40
Jelenič, prvak 12. festivala modre frankinje
Foto: KŠTM Sevnica
Zadnjo sredo v maju je v Sevnici v organizaciji KŠTM Sevnica in Univerze v Novi Gorici potekala mednarodna strokovna konferenca o modri frankinji z naslovom Mislim modro/Blue Frank Think Tank.

Jelenič - Prvak 12. festivala modre frankinje

SEVNICA Na konferenci so razmišljanja o modri frankinji delili mednarodno priznani gostje – Ožbej Peterle, David Schildknecht, Dorli Muhr, Mike Beneduce, Paz Levinson, dr. Ferdinand Regner in dr. Guillaume Antalick. Predstavitvam je sledila okrogla miza z naslovom 'Mislim modro – kako naprej?', ki jo je vodila Dorli Muhr. Posnetek konference si lahko ogledate na youtube kanalu KŠTM Sevnica.

Razglasitev rezultatov

Strokovno srečanje se je zaključilo z razglasitvijo rezultatov 12. ocenjevanja modrih frankinj, ki je v organizaciji KŠTM Sevnica potekalo 6. maja na posestvu Krakovo v Sevnici. Strokovna komisija v sestavi Grega Repovž, Ožbej Peterle, dr. Klemen Lisjak, dr. Guillaume Antalick, Francois Botton, Jure Grubar, Andrej Bajuk, Miha Ritonja in Robert Gorjak, kateremu je bilo zaupano mesto predsednika ocenjevalne komisije, je ocenila 61 vzorcev. Zvrstilo se je 14 vzorcev aktualnega letnika 2021, 32 modrih frankinj starejšega letnika, 10 rosejev, 3 penine in 2 predikatni vini iz modre frankinje. Največje število točk v kategoriji predikatov je za modro frankinjo iz sušenega grozdja letnika 2010 prejela Vinska klet Prus, srebrno priznanje pa za likersko vino Keros, letnik 2018 Vinarstvo Kerin.

V kategoriji penečih vin je najvišje priznanje prejela penina Blanc de noirs iz Vina Kozinc, srebrno priznanje pa penina Zara rose iste kleti. Bronasto priznanje za penino iz modre frankinje, metliško penino rose, je prejela KZ Metlika -Vinska klet Metlika. Slednji so prejeli tudi najvišje število točk za rose iz modre frankinje, srebrno priznanje je dobil rose Vina Kozinc, bronasto pa rose, ki ga je v kleti pridelal Nejc Rumpret. V kategoriji aktualnih letnikov sta bili podeljeni kar dve zlati priznanji in sicer Kmečki zadrugi Krško in Janku Kobalu. Srebrno priznanje za modro frankinjo letnika 2021 je prejel lanskoletni prvak Festivala modre frankinje, David Kozinc.

V kategoriji starejših letnikov sta si drugo mesto delili frankinji KZ Krško – Klet Krško in modra frankinja First Lady, za katero stoji KŠTM Sevnica. Zlato priznanje z najvišjo oceno letošnjega tekmovanja pa je za modro frankinjo letnika 2017 prejel Marjan Jelenič. Slednja ga je izstrelila tudi med prvake festivala modre frankinje. In tako prenosni pokal vsaj še za eno leto ostaja v Posavju.

KŠTM Sevnica

modra frankinja
sevnica

Pridružite se nam

Zadnje novice