Skip to main content
Torek, 5. marec 2024
14.07.2022
08:08
Foto: Mladinski center Krško
Letos so v Mladinskem centru Krško že tradicionalno izvedli otroško počitniško varstvo za otroke med 6. in 12. letom starosti, ki je trajalo v prvem počitniškem tednu. Pri tem je nastal spodnji zapis.

Skok v počitnice z raznovrstnimi aktivnostmi in delavnicami

Dnevi so bili pestro zapolnjeni in prepleteni z izleti, raznimi aktivnostmi ter delavnicami. Dolgčas ni bilo nikomur, ki je bil del teh počitniških aktivnosti.

Vsako jutro smo zaposleni v Mladinskem centru Krško in naši štirje vestni prostovoljci pričakali skupinico 25 otrok, ki so se že navsezgodaj zjutraj veselili druženja in ustvarjanja. Po zajtrku so se v spremstvu zaposlenih in prostovoljcev otroci vsako dopoldne z avtobusom Mirttours odpeljali v drug kotiček Posavja, kjer so že med samimi ogledi izvajali razne aktivnosti in se marsikaj novega naučili. Po izletih smo se vrnili v Mladinski center, kjer nas je čakalo kosilo, katerega so prijazno pripravljali kuharji in kuharice OŠ Jurija Dalmatina. Po kosilu smo se pred vročimi sončnimi žarki zadrževali med smrekami naše Šumice, kjer smo izvajali delavnice in veselo tekali po senci do prihoda staršev. Potem smo se razšli z nasmeški na obrazih in navdušenjem do naslednjega dne.

Obisk turistične kmetije, ustvarjalne delavnice in igre z žogami

V ponedeljek zjutraj smo se odpravili na turistično kmetijo Zevnik v Brežice, kjer smo se učili o oskrbi konj in jih tudi jahali. Popoldan pa smo z gospo Darjo Dobršek na delavnici Pravljične dogodivščine ustvarjali pravljična gozdna bitja iz fimo mase. 

V torek zjutraj nas je pot peljala do gradu Rajhenburg v Brestanici, kjer smo izdelovali jajčno tempero ter si ogledali grad. Popoldan pa smo z gospo Jadranko Kržan na delavnici ustvarjali glinene hranilnike ribice. Vse izdelke so ob koncu tedna otroci tudi odnesli domov.

V sredo zjutraj smo imeli bolj kratek izlet, a vseeno zelo zanimiv in poučen. Avtobus nas je odpeljal do podjetja Gen v Vrbini, kjer nas je pričakal gospod Garsia in nas popeljal v skrivnostni svet energije. Najprej smo v prav posebej zasnovani sobi celo uro tekali od naprave do naprave in preizkušali raznorazne energetske izume, ki so nam bili na voljo za igro ter učenje. Na koncu prvega dela ogleda nam je gospod Garsia pokazal še manjši prototip Teslove tuljave, katero so lahko otroci sami tudi preizkusili. V drugem delu ogleda smo odšli v muzejski del, kjer smo si ogledali kratek film o virih energije, nato pa smo si ogledali muzej energije in elektrarn. Po kosilu smo v Šumici izvedli gibalno delavnico z gospo Lejo Zgonc, zaposleno v ZD Krško. Vmes smo se dodobra nasmejali lastni in tuji nerodnosti pri gibalnih igrah z žogami in se prijetno razgibali.

Fotogalerija (Foto: Mladinski center Krško):

Pot v Jovse in čofotanje na brestaniškem bazenu

V četrtek smo se zjutraj odpravili na avanturo. V narodnem parku Jovsi smo prehodili cel kilometer čarobne gozdne in močvirnate poti. Na začetku smo si ogledali film o favni Jovsov v multimedijskem prostoru v Kapelah. Med potjo smo se učili tudi o koscu, najbolj znanemu ptičjemu prebivalcu Jovsov ter o žuželkah in jih poskusili tudi čim več najti. Popoldan pa smo med smrekami gradili hotele za žuželke in jih vestno opremili z vsemi možnimi habitati.

Vsi pa smo seveda težko pričakovali petek, ko smo se odpravili na bazen Brestanica, kjer smo od jutra do poznega popoldneva veselo čofotali, se tunkali, sončili, senčili in hladili s sladoledom. 

Teden je kar prehitro minil in težko se je bilo posloviti po toliko lepih trenutkih, ki smo jih doživeli skupaj v petih dneh. Otroci so bili neverjetno ustvarjalni, radovedni in igrivi – veliko so naučili tudi nas. Zdaj pa se že pridno pripravljamo na naslednje počitniške aktivnosti, ki jih bomo izvedli v zadnjem delu avgusta. 

Vir: Mladinski center Krško, zanj Saša Uhan

mc krško
počitnice
krško

Pridružite se nam

Novice iz Posavja