Skip to main content
V Posavju 4.5° C Četrtek, 8. december 2022
01.09.2021
09:00
Stavba na CKŽ 55 v Krškem
Foto: ePosavje.com
V začetku letošnjega marca so napovedovali, da bi novembra v Krškem morala zaživeti obmejna policijska uprava. Slabega pol leta pozneje smo povprašali, kakšne načrte imajo s stavbo na CKŽ 55 v Krškem.

Obmejna policijska uprava? Ne, samo selitev enote iz Brežic

KRŠKO Pred dobrimi desetimi leti, točneje 31. maja 2011, smo v Posavju ostali brez policijske uprave. Policijsko upravo Krško so tedaj v sklopu projekta Libra pridružili Policijski upravi Novo mesto, kakor so pridružili Policijsko upravo Postojna tisti v Kopru in slovenjegraško celjski policijski upravi.

Tako je bilo

2013 - 2020 Odgovorni za to področje so v tem času obljubljali večjo prisotnost policistov na terenu in manj v pisarnah. A zgovorne so bile v tem času tudi številke ter gibanje števila zaposlenih policistk in policistov. Na petih posavskih policijskih postajah je bilo v letu 2012 zasedenih 434 delovnih mest, 383 v letu 2018 in ob koncu leta 2020, sodeč po statistiki Policijske uprave Novo mesto, 389 (od tega 210 na Postaji mejne policije Dobova in Postaji mejne policije Obrežje). 

2021 "Odkar se je takrat leta 2011 zgodilo, da so Krškemu vzeli sedež policijske uprave, je pri vseh posavskih poslancih in županih tlela želja, da ta sedež dobimo nazaj. Na žalost prejšne vlade niso imele posluha, potem pa smo na mojo pobudo, predvsem pa tudi na zelo vztrajno ponavljanje teh besed v državnem zboru kolega Dušana Šiška, prišla na sestanek k ministru Hojsu," nam je marca povedal poslanec v Državnem zboru Tomaž Lisec. > PREBERI VEČ V začetku marca so napovedali, da bodo v Krškem vzpostavili obmejno policijsko upravo.

Tako je danes

SEDNM II Sredi junija, točneje 15. junija je bilo, so v Brežicah uradno vzpostavili novo specializirano enoto za nadzor državne meje (SENDM), SENDM II. Ob predstavitvi dela enote je v Brežicah z delom začelo 23 policistov, ki so bili izbrani na podlagi strokovnega znanja, izkušenj in usposobljenosti. Zaposelni pri delu uporabljajo civilna in modro-bela patruljna službena vozila ter specialistično opremo, kot so termovizije, nočnogledi ter ostalo tehnologijo, pa tudi službenega pas za specialistično uporabo. V enoti je sicer skupno sistemiziranih 52 delovnih mest.

STAVBA NA CKŽ 55a V KRŠKEM Sredi avgusta je na 255. dopisni seji Vlada Republike Slovenije določila "upravljalca poslovnih prostorov v stavbi v Krškem in zemljišču ob tej stavbi". Povedano drugače: Za poslopje na Cesti krških žrtev 55a, kjer so bili prostori nekdanje policijske uprave Krško, bo po novem skrbelo Ministrstvo za notranje zadeve. Kot lahko razberemo iz zapisane odločitve, gre za več kot 500 kvadratnih metrov poslovnih površin v več nadstropjih, dve garaži v kleti in klet kot takšno, pa tudi ploščad in ostala zemljišča ob stavbi.

In tako bo jutri

SELITEV Za odgovore o načrtih s stavbo na Cesti krških žrtev 55a v Krškem, ob policijski postaji v starem mestnem jedru, smo se obrnili na novega upravljalca. Na Ministrstvu za notranje zadeve so nam na vprašanje, kaj bodo umestili v novo stavbo, odgovorili, da bodo v njo preselili že ustanovljeno Specializirano enota za nadzor državne meje (SENDM II). 

Fotogalerija (Foto: ePosavje.com):

Avtocestna policija?

Ob napovedani selitvi dela policijskega kadra v Krško so pod Sremičem nekateri ugibali, da bi se lahko sem preselila nedavno ustanovljena avtocestna policija. A na ministrstvu takšnih načrtov niso imeli. Uprava avtocestne policije ima sedež v Postojni ter s specializirane enote avtocestne policije na območju Republike Slovenije.

Policijska postaja za izravnalne ukrepe Novo mesto

Poleg že omenjene SENDM II, ki se bo iz Brežic selila v Krško, pa so zaradi krepitve opravljanja operativnih nalog, kot so neposredni nadzor državne meje na zunanji meji Evropske unije in izvajanje izravnalnih ukrepov na notranjih schengenskih mejah, preprečevanje, odkrivanje in preiskovanje čezmejne kriminalitete, ilegalnih migracij, tihotapstva mamil, orožja, streliva, ukradenih vozil ter uporabo neveljavnih in ukradenih listin ustanovili tudi Policijsko postaja za izravnalne ukrepe Novo mesto.

(bš, eP)

krško
fotogalerija

Pridružite se nam

Novice iz Posavja