Skip to main content
V Posavju 28° C Četrtek, 18. avgust 2022
01.01.2022
07:27
Posavje v letu 2022: Kaj nas čaka?
Grafika: ePosavje.com
Na koledarju z letnico 2021 bo zmanjkalo listkov z datumi. Čas je, da pogledamo v stekleno kroglo in v prihodnost. Naslednje leto bo leto velikih dogodkov, med drugim nas čaka tudi trojne volitve.

Kaj nas čaka v letu 2022?

POLITIKA Leto 2022 bo leto velikih dogodkov. In leto trojnih volitev. Predsednik republike je javno že napovedal, da bo 9. februarja razpisal redne parlamentarne volitve, ko bi lahko na volišča prvič odšli konec aprila. Jeseni bomo izbirali novega predsednika republike, 20. novembra pa nove župane in občinske svetnike. Volilna kampanja za vse tri datume se je začelo že davno nastankom tega zapisa.

Zanimive bodo parlamentarne volitve, predsednika republike bi lahko dobili v drugem krogu, na lokalni ravni pa se bodo karte marsikje premešale na novo. Tudi v Posavju, kjer v določenih sredinah že preverjajo možnosti za takšne in drugačne kandidate, ideje in rešitve. Začeli bomo spomladi, končali pa še pred zimo.

INFRASTRUKTURA Na infrastrukturnem področju bodo v ospredju doslej največji projekti v teh koncih. Veliko več bo znanega o državnem prostorskem načrtu za JEK2, v Vrbini bodo začeli z gradnjo odlagališča za nizko in srednje radioaktivne odpadke, v Brežicah pa bodo pogledi usmerjeni na gradnjo tretjega mostu čez Savo, dela obvoznice ter na kolesarske povezave do Dobove in Krške vasi.

V starem Krškem bo v prvem planu dokončanje knjižnice, v novem Krškem bodo dobili idejne rešitve za nov zimski bazen, na levem bregu Krškega pa se bo pokazalo, kaj in kako bo gradila Krka, kako se bo rešila zgodba s tovarno papirja Vipap in kako bo na območju starega olimpijskega bazena izgledal regijski gasilski poligon. Sevničani bodo v Šmarju dobili nadvoz nad železniško progo in novo krožišče, Kostanjevičani pa bodo morali najti rešitev za protipoplavno ureditev edinega naseljenega otoka v Sloveniji.

 

ŠPORT Po športnem vrhuncu letošnjega leta, ko smo gostili čisto pravo posavsko etapo Dirke po Sloveniji, in smo se veselili še nekaterih uspehov naših športnikov, bomo v naslednjem letu z veseljem pogledali na rokometne semaforje. Dobovčanom letos v 1. rokometni ligi dobro kaže, še bolje pa Krčanom v 1. B rokometni ligi, kjer so po 11. krogih brez poraza trdno na vrhu ligaške lestvice. In kaj lahko se zgodi, da bomo imeli v sezoni 2022/2023 v 1. slovenski rokometni ligi dva posavska prvoligaša. Že tam v aprilu in maju bo jasno, ali bomo v naslednji sezoni imeli dva posavska derbija. Na Stadionu Matije Gubca so dobili novo stezo, preizkusili jo bodo v pomladnih mesecih, za 18. junija pa so že napovedali finalno dirko kvalifikacij za evropsko prvenstvo posameznikov - SEC Challenge.

KULTURA V naslednjem letu se bomo spomnili 100. letnice rojstva fotografa, prevajalca in raziskovalca krajevne zgodovine Olafa Lavrenčiča, minilo bo 333 let od izida Slave Vojvodine Kranjske, pa 110 let smrti pisatelja, prevajalca in župana Krškega Janeza Mencingerja. Pa okrogle obletnice? 160 let železniške proge Zidani Most - Zagreb, 110 let blagovne znamke Imperial, 100 let Nogometnega kluba Krško in 70-letnica zdaj že nekdanjega olimpijskega bazena na Vidmu v Krškem.

VREME Naslednje leto bodo še bolj kot letos obeležili globalno segrevanje, spremembe temperatur in ostalih mokro-suhi vremenski dogodki. Poletje 2021 smo si zapomnili po, k sreči, manjšem številu poletnih neviht kot v letih pred tem. Višja je bila povprečna dnevna temperatura, manj je bilo padavin (v Krškem so lanskega decembra zabeležili 21 dni s padavinami in skupaj 101,6 mm padavin - letos je v 14 dneh padlo 64,8 mm dežja). 

(eP)

krško
brežice
sevnica

Pridružite se nam

Zadnje novice

Novice iz Posavja