Skip to main content
V Posavju -2.7° C Torek, 31. januar 2023
14.09.2021
14:25
PCT pogoj, sreda, 15. september 2021
Foto: ePosavje.com
Izpolnjevanje pogoja PCT bo od srede obvezno za vse zaposlene in uporabnike storitev. Ta bo veljal tudi za obisk bencinskega servisa, pošte, banke in celo zdravnika.

Od srede v veljavi pogoj PCT

BREŽICE Pogoj PCT bo od srede veljal praktično povsod, izjema je oskrba z osnovnimi življenjskimi izdelki in potrebščinami. Simon Zajc, državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo, je tako povedal, da pogoja za obisk prodajalne, ki v pretežni meri prodaja živila in pijačo, ne potrebujete.

Če pa boste obiskali prodajalno znotraj trgovskega centra, boste PCT pogoj potrebovali. Enako velja za specializirane prodajalne s farmacevtskimi, medicinskimi, kozmetičnimi in toaletnimi izdelki.

HAGT in PCR testi

"Vsi potrošniki, ki niso prebolevniki ali cepljeni, morajo HAGT opravljati na 48 ur ali PCR na 72 ur," dodaja Zajc. Če potrošnik tega pogoja ne be izpolnjeval, ne bo mogel koristiti določene storitve, strošek testiranja pa bo breme vsakega posameznika.

Med izjemami ni niti obisk pošte, banke, bencinskega servisa ali celo zdravnika, razen v primeru nujne pomoči ali če k izvajalcu zdravstvene dejavnosti spremljajo otroka do dopolnjenega 15. leta.

Pogoj PCT za vse zaposlene

Pogoj PCT bodo sicer morali izpolnjevati prav vsi zaposleni, tako v javnem kot zasebnem sektorju. Zadostovalo bo samotestiranje enkrat tedensko v enakih presledkih, stroške testov mora kriti delodajalec.

S samotestiranjem brez obiska trgovskega centra, lokala in frizerja

Franc Vindišar, državni sekretar na ministrstvu za zdravje, ob tem dodaja, da "preverjanje izpolnjevanje pogoja PCT organizirajo odgovorne osebe, ki izvajajo ali organizirajo opravljanje dela." Zaposlenim, ki se bodo samotestirali, ta test ne bo zadostoval za obisk trgovskega centra, gostinskega lokala, frizerja in podobno, kjer je obvezen le hitri ali PCR test.

(eP)

koronavirus
krško
brežice
sevnica
posavski tednik

Pridružite se nam

Novice iz Posavja