Skip to main content
V Posavju 13.6° C Petek, 23. april 2021
27.08.2020
09:39
Kako v šolo 1. septembra 2020?
Grafika: ePosavje.com
Naslednji torek se v šolske klopi vračajo osnovno in srednješolci. Kako bo potekal pouk v novih okoliščinah? Pogovarjali smo se z ravnateljicama na OŠ Leskovec pri Krškem in OŠ Artiče.

S 1. septembrom šolarji znova nazaj v šolskih klopeh

KRŠKO Začetek novega šolskega leta bo v osnovnih in srednjih šolah v znamenju ukrepov za preprečevanje širjenja virusa COVID-19. Kako bo pouk potekal na posavskih osnovnih šolah? Pogovarjali smo se z ravnateljicama OŠ Leskovec pri Krškem in OŠ Artiče.

Načrt B: "Začenjamo z vsemi učenci, izvajali bomo vse dejavnosti"

Kot pravi Jožica Repše, ravnateljica OŠ Leskovec pri Krškem, "s 1. septembrom začenjamo z vsemi učenci. Po načrtu B bomo izvajali vse vzgojno-izobraževalne dejavnosti, tako razširjen in obvezni program v celoti in z upoštevanjem vseh omejitev, ki nam jih je podal Nacionalni inštitut za javno zdravje."

Katerih vse ukrepov se bodo morali držati?

Maske za učence zadnjih dveh razredov in učitelje

Pri vhodu v OŠ Leskovec bodo postavljeni razkuževalniki. "Uporaba mask za vse zaposlene je obvezna na področju šolskih prostorov, kjer ni možno zagotavljati varnostne razdalje. V razredu učencem ne bo potrebno nositi mask. Maske nosijo samo učenci 8. in 9. razredov na hodnikih, v jedilnici, v skupnih prostorih. Učitelji maske nosijo povsod v skupnih prostorih, razen v razredu, če lahko zagotavljajo razdalje 1,5m," je ob tem povedala ravnateljica OŠ Leskovec pri Krškem Jožica Repše.

Talne označbe po šoli

Na šoli so uredili talne označbe z začrtano smerjo gibanja. Tudi za odrasle, starše in zunanje obiskovalce vhod v šolo ne bo povsem odprt, ampak samo po dogovoru. "Starši naj v šolo ne bi vstopali, razen v primeru, kjer drugače ne gre in v predhodnem dogovoru z nami," dodaja ravnateljica.

V novem šolskem letu 34 oddelkov, 622 učencev

"Model B smo glede na razvoj epidemiološke slike pričakovali"

Na vprašanje, ali so na šoli pričakovali ti. model B, ki je stopil v veljavo, ravnateljica odgovarja pritrdilno. "Glede na epidemiološko sliko v zadnjih mesecih smo takšen model pričakovali, bomo pa imeli nekaj težav s samimi prostori. Smo zelo omejeni, veliko nas je, s podružnično šolo vred imamo 34 oddelkov in 622 učencev. Zagotoviti bomo morali in res striktno upoštevati ukrepe, priporočila in izdelan protokol," še dodaja ravnateljica. Priprave na novo šolsko leto so v polnem teku, na šoli so že imeli prvo konferenco, na kateri so učitelje seznanili z navodili.

"Trudili se bomo, da v čim večji meri zagotovimo, da bodo otroci na varnem"

"Veseli smo, da bomo znova vsi skupaj"

O podobnih omejitvah kot v juniju je govorila tudi ravnateljica OŠ Artiče Vesna Bogovič. "Junija smo šolsko leto končali s predlaganimi ukrepi NIJZ-a. Čisto vsakega navodila se ob vseh učencih na šoli ne da upoštevati in to smo vsi ugotovili. Trudili se bomo, da v čim večji možni meri zagotovimo, da bodo otroci na varnem." Tudi v Artičah so veseli, da bodo od torka naprej v šolah znova vsi skupaj. "Drugače je, ko je pouk v živo in ne na daljavo, ko nimamo pristnega stika z učenci."

Glede ukrepov: "Nadaljujemo, kjer smo junija končali"

V Artičah se na novo šolsko leto niso posebno pripravljali. Kot pravi ravnateljica, "nadaljujemo, kar smo junija končali. Starši, učitelji in otroci so že vajeni. Otroci bodo v istem prostoru, pazili bomo na razdalje, na higieno rok. Kar velja tudi za zunanje obiskovalce, ki jih bo v samo zgradbo čim manj. Poskusili bomo zagotoviti vse ukrepe, ki jih moramo, da jih bomo izvajali."

(bš)

šole v posavju
brežice
krško
sevnica
video

Pridružite se nam

Novice iz Posavja