Skip to main content
Petek, 22. september 2023
08.08.2019
08:57
Foto: ePosavje TV
Voda je zdrava. Voda je vir življenja in pogosto slišimo, da je za boljše počutje in zdravje treba piti zadostne količine vode. Kakšno vodo pravzaprav pijemo v občinah Krško in Kostanjevica na Krki?

V občinah Krško in Kostanjevica na Krki pijejo dobro vodo

KRŠKO, KOSTANJEVICA NA KRKI Zadnji rezultati nadzora kakovosti pitne iz javnih vodovodov kažejo, da dobro. Po besedah Nine Leskovar Ferme iz družbe Kostak, je skoraj 26 tisoč uporabnikov, ki so priključeni na javne vodovode, pilo dobro pitno vodo.

Vzeli so 202 vzorca, več kot 96% vzorcev je bilo ustreznih

"Rezultati so dobri, z njimi smo zadovoljni in so v skladu s pričakovanjih. Vzeli smo 202 vzorca vode, od tega je bilo več kot 96% vzorcev vode ustreznih. Sem in tja se pojavi kakšno neskladje s pravilnikom o pitni vodi, vendar nič pretresljivega, da bi predstavljalo potencialno nevarnost za zdravje uporabnikov," pove Nina Leskovar Ferme, vodja nadzora kakovosti pitne vode v družbi Kostak d.d.

 

Vodovodni sistem imajo stalno pod nadzorom

V neskladju s Pravilnikom o pitni vodi je bilo 6 vzorcev, kar predstavlja 3,6 odstotka vseh vzorcev. "Šlo je predvsem za neustreznost v sklopu indikatorskih parametrov, ki ne predstavljajo nevarnosti za uporabnike. To pomeni, da imamo vodovodni sistem stalno pod nadzorom, vršimo nadzor vse od zajetja pa do pipe uporabnika skozi vse leto," je povedala Nina Leskovar Ferme.

Mikrobiološke in fizikalno-kemijske analize

Kadar vzorčijo vodo, vedno opravljajo mikrobiološke in fizikalno-kemijske analize. "Trije vzorci so bili neustrezni v sklopu mikrobioloških analiz - presežene so bile bakterije pri 37°C, na enem od vodovodov je bil zaznam indikator fekalnega onesnaženja. V tem primeru smo podali ukrep prekuhavanja pitne vode, vendar kaj posebnega ni bilo. Kar se tiče fizikalno-kemijskih parametrov, je bila edina težava v povečani motnosti." To so odpravili z izpiranjem vodovodnega sistema ter z dodatno kontrolo z meritvami po omrežju.

Stanje na Krškem polju se izboljšuje

Stanje se sicer izboljšuje tudi na Krškem polju. Tam so namreč vodni viri zaradi poljedelske dejavnosti prekomerno obremenjeni z nitrati in ostanki fitofarmacevtskih sredstev.

Ansat TV

krško
kostanjevica na krki
posavski tednik
ansat tv

Pridružite se nam