Skip to main content
V Posavju 26.3° C Torek, 9. avgust 2022
20.03.2020
16:00
Letališče Franjo Tuđman
Foto: zagreb-airport.hr
Z Urada Vlade Republike Slovenije so poslali nekaj usmeritev za potnike, ki se vračajo v Slovenijo.

Kako z zagrebškega letališa do Posavja?

V kratkem naj bi objavili zemljevide s posebnimi potmi

BREŽICE Hrvatje so z ukrepom v četrtek ob polnoči omogočili tranzit državljanov Evropske unije do matične države, sosedje naj bi tranzit "organizirali" tudi na slovenske državljane. "Zaenkrat modalitete še niso znane. V kratkem naj bi bili objavljeni zemljevidi s posebnimi potmi za potniški in tovorni tranzit," dodajajo v sporočilu.

"Nemogoče, da vas kdo pride iskat na letališče"

Dokler organiziranega tranzita ni vzpostavljenega, Slovencem, ki pristajajo v Zagrebu svetujejo uporabo avtobusa do Bregane, taxi, Uber, Bolt in ponudnike shuttle prevozov. Ob tem opozarjajo, "da je nemogoče, da jih pride kdo iz Slovenije iskati na letališče. Meja je zaprta."

Hrvatje sprejeli nekaj dodatni ukrepov

Hrvati so sprejeli dodatne odloke in ukrepe za širjenje preprečevanja okužbe. Tako veljajo odloki o omejevanju zbiranja, delu trgovin, storitvenih dejavnosti, športnih in kulturnih prireditev, začasni omejitvi prehajanj čez meje, mejnih prehodih za tranzitni tovorni promet ter prepovedi vplutja plovil z obveznostjo karantene v notranje vode Republike Hrvaške.

Tudi Avstrijci uvajajo mejni režim

Na meji z Avstrijo po novem zdravstveni pregledi

S petkom, 20. marca, Avstrija tudi na meji s Slovenijo uvaja mejni režim, ki že nekaj časa velja za Italijo, Švico, Lihtenštajn in Nemčijo. Kontrola bo tako na vstopu kot tudi na izstopu iz Avstrije. Na mejnih prehodih bodo potekali zdravstveni pregledi, vstop v Avstrijo iz Slovenije pa bo dovoljen osebam z zdravniškim potrdilom o negativnem testu SARS-CoV-2, ki ni starejši od 4 dni, osebam s stalnim, začasnim ali običajnim prebivališčem v Avstriji ob pisni zavezi, da bodo po vstopu v Avstrijo 14 dni ostali v domači karanteni in tranzitu skozi Avstrijo brez vmesnih postankov. Odlok ne velja za blagovni promet in promet za poslovne dejavnosti (z izjemo dejavnosti prevoza oseb), vozače na delo (dnevne migrante) ter za potnike intervencijskih, ambulantnih in reševalnih vozil kot tudi za diplomatsko osebje.

Slovenci brez potrdil ne morejo v Avstrijo

Slovenci iz Avstrije pa samo do Ljubelja ali Karavank

Kot pravijo v obvestilu, bodo imeli slovenski državljani bodo v naslednjih dneh velike težave pri vračanju domov v tranzitu, ker se javni promet konča v Beljaku ali Celovcu, prestop v taksi pa se šteje za kršitev tranzita brez postanka, ki se kaznuje. "Velik problem je, ker svojci in znanci ne dobijo v Sloveniji potrdil, da niso okuženi s koronavirusom, tako da ne morejo vstopiti v Avstrijo, lahko pa pridejo skozi predora Ljubelj in Karavanke do avstrijske kontrolne točke," dodajajo v sporočilu.

(bš)

krško
brežice
sevnica
koronavirus

Pridružite se nam

Novice iz Posavja