Skip to main content
V Posavju 7.6° C Ponedeljek, 27. marec 2023
13.05.2020
10:47
Tandemski skok s padalom
Vrata malega propelerskega letala so se odprla in glasno šumenje vetra je prodrlo v kabino ali kako mi je skok s padalom spremenil življenje.

Kako mi je skok s padalom spremenil življenje

Vrata malega propelerskega letala so se odprla in glasno šumenje vetra je prodrlo v kabino. “Greva, na vrsti sva!” se je glasil klic inštruktorja Tomaža, meni pa je po glavi rojila le ena misel: “Tega vendar ne morem storiti, saj nisem nor!” Oziral sem se proti “soborcem”, ki so skupaj s svojimi inštruktorji eden za drugim skozi široko odprtino izginjali v prazno. Nato je nastopil trenutek resnice, ki me je zaznamoval bolj, kot sem si kadar koli predstavljal …

A začnimo na začetku. Moje ime je Iztok in sem eden od mnogih, ki so opravili tako imenovani skok s padalom v tandemu. Gre za skok, pri katerem je padalec pripet na inštruktorja, ki odpre in usmerja padalo. Če bi mi še nekaj mesecev pred tem dogodkom kdo napovedal, da bom to storil, bi se zgolj nasmejal dobri šali. A takrat se mi niti sanjalo ni, kako se mi bo življenje v nekaj adrenalinskih minutah spremenilo. Prav zato bi svojo zgodbo rad delil z vami!

Jaz pa že ne!

Takole bi se pred malce več kot letom dni odzval, če bi me kdo prepričeval, naj se lotim kakega adrenalinskega športa. Bil sem popolnoma zadovoljen z občasnim skokom na kak okoliški hrib in ležerno kolesarsko turo. Za povrh sem imel padalce, alpiniste, gorske kolesarje ter druge ekstremne športnike na tihem za norce, ki po nepotrebnem tvegajo svoja življenja … Tudi tisti adrenalinski odvisniki, ki sem jih poznal, so se mi zdeli vsi po vrsti rahlo “čez les”. Toda glej ga zlomka, zato vedno govorijo, da se zarečenega kruha največ poje …

Sledi rojstnodnevni šok

Lanski rojstni dan mi bo večno ostal v spominu predvsem zaradi najbolj odštekanega darila, kar sem jih kadar koli prejel. Prijatelji so se namreč odločili krepko pošaliti z menoj in mi za okroglih 40 poklonili darilni bon za skok s padalom v tandemu! Moja prva reakcija: “Hvala, ampak ne, hvala. Lahko izkoristi kdo od vas!” Pa se niso dali in mi celo “zagrozili”, da me bodo sami peljali do tja in se prepričali, da skočim. Takrat sem začutil, da je vrag morda res vzel šalo …

Tandem, padalo

In čas je bliskovito minil!

Ob prejemu bona se mi je še zdelo, da si bom v mesecu in pol, kolikor je trajalo do usodnega dne, uspel izmisliti kak izgovor. A sem se krepko motil. Dan D je prišel, kot bi mignil, zato druge izbire, kot da se predam, pravzaprav nisem imel.

Nisem se še dobro zavedal, kaj vse me čaka, ko sem na letališču v Portorožu že segal v roko svojemu inštruktorju. “Od njega je torej odvisno, če bom živ prišel dol,” sem si mislil … Brez sramu priznam, da sem bil od vseh, ki smo se tistega poletnega dne zbrali za skok v tandemu, jaz daleč najbolj prestrašen.

Stekle so zadnje priprave …

Prav neverjetno je, kako hitro in gladko stečejo priprave na skok v tandemu. Prijatelji so me na letališče “dostavili” le dobre pol ure pred vzletom letala. Po kratkih uvodnih formalnostih je inštruktor najprej izbral primerno opremo zame – kombinezon, čelado, rokavice in očala. Nato sta sledila kratek tečaj uporabe opreme in razlaga postopkov v letalu ter pri samem odskoku. Ko mi je razložil še, kakšen položaj moram zavzeti v prostem padu in kako upravljati s padalom, je realnost šinila v glavo: “Tole niso sanje, res grem tja gor!”

Panoramski let ali stopnjevanje nervoze

Kmalu smo se vsi padalski dvojci nagnetli v zadek majhnega enomotornega letala in avantura mojega življenja se je zares začela! Med približno 15-minutnim vzpenjanjem na preko 4000 metrov višine sem s cmokom v grlu opazoval, kako so hišice postajale vse manjše, naša prečudovita obala pa je izginjala pod oblaki.

Razmišljal sem o besedah svojega inštruktorja, ko sem ga na začetku priprav povprašal, če ga ni nič strah. Na moje presenečenje mi je namreč dejal, da je strah pri njem vedno prisoten, a se meša z adrenalinom, navdušenjem, željo po perfektno izvedenem skoku.

Zanimalo me je, če bom tudi jaz takoj po odskoku začutil nirvano in neznosen občutek svobode, ki preženeta skrbi … A prej me bo treba dobiti iz letala! Moja živčnost je bila v teh trenutkih na vrhuncu, počutil sem se huje kot pri zobozdravniku!

Skok s padalom v tandemu

Samo greva!

Končno usodni trenutek! Zaprl sem oči in debelo pogoltnil slino. Vsi drugi so že leteli, jaz pa sem tresoč se zmajeval z glavo in prosil Tomaža, če lahko ostaneva na letalu. A bilo je prepozno. Še preden sem se zavedel, kaj se dogaja, sem lebdel.

No, v resnici sem prvih 60 sekund proti trdnim tlem padal s hitrostjo več kot 200 km/h. Tako hitro se še z avtomobilom nisem peljal! Prav zares je tudi mene prevzel neverjeten občutek svobode in na svoje presenečenje sem se popolnoma sprostil. V ušesih mi je bučal veter, jaz pa sem zgolj opazoval lepoto pokrajine pod seboj in užival, kot že dolgo ne.

Padalo se odpre

Na približno 1500 metrih je Tomaž odprl padalo in glasno šumenje vetra je nadomestilo mirno jadranje. Nato sem za nekaj trenutkov prevzel krmilne vrvice padala in tako usmerjal najin let. Počutil sem se kot orel, ki elegantno jadra med oblaki. Prepoznal sem nekatere primorske vasice pod seboj ter občudoval ladje in čolne, posejane po modri gladini morja. Ob osupljivih razgledih mi je postajalo vedno bolj jasno, zakaj so ljudje, ki so že leteli, tako navdušeni nad skokom s padalom v tandemu.

Ob pristanku sem bil spremenjen

Tomaž je poskrbel za mehak pristanek, ob katerem sta se v meni pomešala veselje, da sem varno na tleh, ter neizmerno zadovoljstvo nad neverjetno izkušnjo. Če sem bil pred vstopom v letalo najbolj bled med vsemi, sem imel sedaj nedvomno največji nasmešek v skupini. Kaj kmalu mi je postalo jasno, da se je nekaj v meni premaknilo … Nisem bil več isti.

Tandemski skok s padalom

Spoznal sem lepoto padalstva ...

Ko sem v roke dobil diplomo o uspešno opravljenem skoku s padalom v tandemu, me je napolnil ponos. Premagal sem strah in si dokazal, da zmorem! A hkrati sem na padalstvo pričel gledati v novi luči. Doumel sem, za kako čudovit šport gre in končno spoznal, kaj padalce nenehno vleče nazaj na nebo.

Občutek neverjetne svobode, v kateri so vse skrbi vsaj za nekaj trenutkov nepomembne, se ne more primerjati z nobeno izkušnjo na trdnih tleh. Komaj verjamem, da lahko ves adrenalin in nervozo v hipu zamenjata popolna sproščenost in uživanje – a ni ga lepšega občutka, prisežem!

… in začel drugače gledati na življenje

Skok s padalom v tandemu me je proti vsem pričakovanjem spremenil kot človeka. Spoznal sem namreč, kako čudovite stvari lahko izkusim, če dam priložnost tudi neznanemu in se pri tem ne pustim ohromiti strahu. Po zaslugi te neverjetne izkušnje sem se lotil tudi nekaterih drugih zanimivih podvigov, o katerih prej nisem niti razmišljal.

Po zaslugi skoka v tandemu sem tako mnogo aktivnejši kot nekoč, saj imam številne zanimive nove hobije. Prepričan sem tudi, da bom še skakal s padalom! Nekega dne si želim celo opraviti padalski tečaj in se iz letala pognati čisto sam. Vem, da bom šele takrat lahko izkusil vso lepoto tega športa.

Skok s padalom v tandemu priporočam čisto vsem, ki vam zdravje to dopušča. Če menite, da ste zadnja oseba na svetu, ki bi se lotila kaj takšnega, naj vam bo moja zgodba v navdih. Zberite pogum in obljubim vam, da bo neverjetna izkušnja na bolje spremenila tudi vas.

Več o skokih s padalom si lahko preberete na https://www.prostipad.si/.


OGLASNO SPOROČILO

oglasna novica

Pridružite se nam

Zadnje novice

Novice iz Posavja