Skip to main content
Sobota, 2. marec 2024
09.09.2021
08:51
Oživitev sevniškega glavnega trga
Foto: ePosavje.com
Stari trg Sevnice je zanimiv že po sami arhitekturi, v preteklosti pa je bil tudi po svoji bogati vsebini, ki je v zadnjih desetletjih zamrla. V Sevnici že dlje časa potekajo priprave za oživitev.

Oživitev glavnega trga v Sevnici

SEVNICA Na sevniškem Glavnem trgu teče več aktivnosti. Konservatorski načrt, ki vključuje vse ureditve oz. bodoči razvoj trga, še ni zaključen, v njegovem okviru pa na Občini Sevnica že izvajajo posamezne ukrepe. "V letošnjem letu je bila dodatno urejena - urejena stavba, tako imenovana spodnji grad. Da pridobiva svojo uporabno vrednost, ko se je spremenila iz arhiva v uporabne prostore," je ob tem povedal sevniški župan Srečko Ocvirk.

V obnovljenih prostorih turistično informacijska pisarna

V teh dneh se je v te prostore preselila turistično-informacijska pisarna, ki je v starem mestnem jedru povezana s sevniškim gradom. Kmalu začnejo z ureditvijo brivsko-frizerskega salona Kreutz. Gre za prvi brivsko-frizerski salon v Sevnici, ki ga je leta 1900 odprl Dragotin Karl Kreutz. Lani je občina prostore odkupila, letos pa za njihovo obnovo pridobila sofinancerska sredstva ministrstva za kulturo.

O vsebinah v obnovljenem salonu

Ocvirk dodaja, "da gre za prenovo, v tistem času oz. tistem stilu, s tistimi materiali, kako bo pa z vsebino - ali bo zgolj na ogled, ali bo mogoče kdo opravljal tudi del dejavnosti v tem, ali pa kot samo dogodke v tem salonu, pa je še potrebno dogovoriti. In verjamem, da ga bo zavod KŠTM napolnil z vsebino, atraktivno za ljudi, ki prihajajo v Sevnico."

"V Sevnico še lahko pritegnemo turiste, ki jih zgodovina in zgodbe zanimajo"

Mojca Pernovšek, direktorica Zavoda KŠTM je ob tem povedala, da lahko z vsemi temi novimi pridobitvami, muzejskimi razstavami v Sevnico še lahko pritegnemo tiste turiste, ki jih zgodovina in zgodbe zanimajo.

Rešitev za Slomškov dom

Vsem objektom želijo dodati vsebino, kar je bistveno za življenje na trgu, kajti če objekt nima vsebine, ki ga recimo temu oživlja, potem je prenova sama sebi v namen.

Tega si v Sevnici ne želijo, zato razvijajo tudi vsebinsko rabo teh objektov. V preteklem letu so obnovili kužno znamenje na samem trgu in pripravljajo dokumentacijo za rešitev Slomškovega doma. "Slomškov dom je ta trenutek zelo malo uproben, uporaben je kot skladišče. In to je objekt sredi trga, za katerega ni prav, da ga tako izpuščamo iz vsebinske rabe tukaj na trgu, kjer rabimo prostore," dodaja Ocvirk.

Križišče Florjanske ceste v Sevnici

Izboljšanje prometne situacije na križišču s Florjansko ulico

K ureditvi starega mestnega jedra sodi tudi izboljšanje prometne situacije na križišču s Florjansko ulico. Moteča je predvsem hiša, ki stoji preblizu križišča. Za ureditev tega vprašanja že pripravljajo dokumentacijo, usklajeno z Zavodom za varstvo kulturne dediščine, pravi Ocvirk. Z izvedbo določenih ukrepov na tem objektu pa bodo predvidoma pričeli v prihodnjem letu.

(eP)

sevnica
video
posavski tednik

Pridružite se nam