Skip to main content
V Posavju 8.3° C Četrtek, 30. marec 2023
04.02.2021
17:40
Tončkov dom na Lisci, februar 2021
Grafika: ePosavje.com
Še v sneženih razmerah smo na Tončkovem domu na Lisci pogledali, kako poteka njegova obnova. Nedavno so podpisali dve pogodbi za novo ureditev prenočitvenih kapacitet v domu. Več v nadaljevanju:

Nadaljevanje obnove Tončkovega doma na Lisci

SEVNICA Občina Sevnica je pričela izvajati dva projekta, ki se navezujeta na nadaljevanje razvoja Lisce in vključujeta ureditve obeh nadstropij Tončkovega doma, s čimer bodo nastanitveni del doma v celoti obnovili.

Nove sobe, primerne za bivanje

Občina Sevnica je leta 2014 prevzela Tončkov dom na Lisci, ki ga zadnja leta z različnimi projekti prenavlja. V letošnjem letu je na vrsti prenova nastanitvenih kapacitet. "Sama investicija bo imela za dosežek nova posodobljenja ležišča, sobe, ki bodo primerne za bivanje. Te so bile podstandardne," pojasnjuje župan Občine Sevnica Srečko Ocvirk.

Prenova v sklopu dveh naravovarstvenih projektov

Prenova poteka v okviru dveh naravovarstvenih projektov, ki vsebujeta tudi druge vsebine, in sicer Centri interpretacije zavarovanih območij in Z ribami do zdravja. "Tako se bo v letošnjem letu preko obeh projektov in tudi preko nakupa dodatne opreme v objekt vložilo skoraj štiristo tisoč evrov, kar bo imelo za posledico, da bo praktično skoraj celoten objekt prenovljen," dodaja Ocvirk.

Obnove se veselijo tudi planinci

Obnove se veselijo tudi planinci, saj se, kot pravi predsednik Planinskega društva Lisca Rok Petančič, se izpolnjujejo njihovi načrti izpred nekaj let, ko so lastništvo Tončkovega doma skupaj z okoliškimi zemljišči prenesli na Občino Sevnica. "Veseli smo, da se v objekte, okolico in infrastrukturo vsako leto vlaga. Seveda je Lisca kot taka ena od najbolj obiskanih točk v Posavju in verjetno tudi širše, še posebej v teh časih, ko ljudje zaradi vseh protikoronskih ukrepov radi hodijo v naravo. Lisca pa ni le planinska točka, je tudi izletniška in športno-rekreativna točka v širšem pomenu, zato smo veseli, da se pravzaprav postavljajo neki temelji za razvoj turizma, pohodništva oz. vseh dejavnosti, ki se na Lisci lahko izvajajo."

Sonaravni razvoj turizma in varovanja narave

Lisca daje monžnosti za različne aktivnosti

Z razvojem območja Lisce sledijo ciljem sonaravnega razvoja turizma in varovanja narave, pravi župan Občine Sevnica. "To je nekako tudi v duhu koronačasa, kajti turizem oz. prosti čas bomo preživljali drugače, nekoliko manj množično, v prostorih, kjer bomo ohranjali varno razdaljo. Kljub temu si želimo gibanja in to Lisca nudi. To vidimo že sedaj in zagotovo bo poleti še toliko pomembneje, da bomo ta dom oz. to območje imeli pripravljeno na tak način uporabe za naše občane, predvsem pa za tudi tiste, ki bodo prišli iz drugih okolij."

Tudi postajališče za avtodome

Lisca namreč daje možnost za različne aktivnosti – šport, rekreacijo, aktivno preživljanje prostega časa, zato je sonaraven in trajnostni turizem njihov cilj, dodaja Ocvirk. "V okolici Lisce se razvijajo tako kmečki turizmi kot nastanitvene kapacitete in verjamem, da jih bo v prihajajočem obdobju še več, kajti tudi trend v turizmu je razpršen turizem, opažamo čedalje več turistov z avtodomi, individualnost je vse bolj poudarjena." Zaradi več individualnih gostov spreminjajo sam pristop – tako s postajališčem za avtodome, z označenimi planinskimi potmi, predvsem pa s ponudniki, ki razpršeno ponujajo tako gostinske storitve kot prenočišča.

Lisca ima svoje pozitivne in negativne plati

Petančič: "Opažamo, da ljudje v naravo še vedno odlagajo odpadke"

Lisca pa ima svoje pozitivne in negativne plati, poudarja predsednik planinskega društva. "Planinci, ki urejamo planinske poti, opažamo, da ljudje še vedno odlagajo odpadke, prav tako še vedno prihaja do zlorab območja, ljudje se denimo vozijo z avtomobili po zasebnih zemljiščih. Na to opozarjamo in tudi občina je na tem področju nekaj naredila z opozorilnimi tablami, ampak to je premalo. Je pa težko posegati v neko kulturo ljudi in želimo si, da bi se te stvari dolgoročno uredile."

Kako je z urejanjem in vzdrževanjem planinskih poti?

Planinci si predvsem želijo, da bi se vzpostavil smiseln sistem urejanja in vzdrževanja planinskih poti, kajti brez urejenih poti za pohodnike ni varnega dostopa na Lisco.

(eP)

sevnica
posavski tednik
video

Pridružite se nam

Poglejte tudi