Skip to main content
Nedelja, 3. marec 2024
30.12.2020
17:47
Krško, november 2020
Foto: arhiv ePosavje
Močan potres, ki je včeraj prizadel Hrvaško, smo občutili tudi v Posavju. V primeru, da se tla znova močneje zatresejo, upoštevajte spodnja navodila.

V torek je potres prizadel sosednjo Hrvaško in z magnitudo 6,4 prizadel Petrinjo, Glino in Sisek ter po zdaj znanih podatkih terjal sedem življenj. Na spletni strani Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje so objavljena natančna navodila, kaj storiti pred, med in po potresu.

Kako ravnati v primeru močnejšega potresa?

Prvo pravilo je, da med potresom ostanete mirni. Takoj prekinite svoje dejavnosti, poglejte naokrog, hitro presodite razmere in ustrezno ukrepajte. Med potresom ne tecite iz stavbe! Ne uporabljajte dvigala ali stopnic in ne skačite skozi okna.

Poiščite varno zavetje

Če ste v zaprtem prostoru, ostanite notri. Oddaljite se se od oken in drugih steklenih površin. Poiščite zaklon pod masivnimi mizami in klopmi, šolskimi mizami ali med podboji vrat v nosilnih stenah, če takih možnosti nimate, pa v kotu ob notranjih nosilnih stenah prostora, zaščitite si glavo. Na hodnikih se stisnite k notranjim nosilnim stenam in si zaščitite glavo. Če ste v postelji, ki stoji na varnem mestu, v njej tudi ostanite, glavo si pokrijte z blazino, navajajo na spletni strani URSZR.

V primeru, da se med potresom nahajate v objektih, v katerih se zadržuje veliko ljudi, je pomembno, da ostanete mirni in se ne pridružite paničnim ljudem. Ne prerivajte se proti izhodnim vratom, počakajte, da potres mine in šele nato umirjeno zapustite objekt. Če med potresom sedite, do konca tresenja ostanite na svojem sedežu in si zaščitite glavo, če ne sedite, pa si zaščitite glavo in se odmaknite od velikih steklenih površin, električnih naprav (prodajnih avtomatov, bankomatov, električnih kablov ipd.), polic s predmeti, ki lahko padejo, in velikih stvari, ki se lahko prevrnejo.

Če ste na invalidskem vozičku, se umaknite na varno mesto, zablokirajte kolesa in si zaščitite glavo.

V dvigalu

Če ste med potresom v dvigalu in se to ne ustavi samodejno, takoj pritisnite tipko naslednjega nadstropja oziroma tipke vseh nadstropij. Ko se vrata dvigala odprejo, previdno izstopite, na bližnjem varnem mestu počakajte do konca tresenja, nato pa umirjeno po stopnicah zapustite stavbo. V primeru, da se vrata dvigala ne odprejo, jih ne poskušajte odpreti na silo. Z namenskim gumbom v kabini opozorite nase servisno službo.

Na prostem

Pojdite na odprt prostor, proč od stavb, bregov rek in jezer, vodnih pregrad, dreves, prometnih znakov in reklamnih panojev, semaforjev, svetilk javne razsvetljave, električnih žic, daljnovodov ter drugih napeljav ipd. Če se na strnjeno pozidanem območju ne morete oddaljiti od stavb, poiščite v bližnjih vratnih odprtinah zaščito pred padajočimi predmeti (strešniki, deli dimnikov, ometa, cvetličnimi koriti in lončki, razbitim steklom ipd.) in si zavarujte glavo.

Če se nahajate v gorah, na strmih pobočjih ali v njihovi bližini, se ne približujte robovom previsnih sten, bodite pozorni na morebitno padanje skal, trganje skalnih podorov, na možnost plazov ali udorov.

V avtomobilu, na vlaku ali v avtobusu

Na odprtem prostoru upočasnite vožnjo, varno zapeljite ob rob vozišča in ustavite na kraju, ne boste zmanjšali pretočnosti prometnice, v avtomobilu počakajte do konca potresa. Avtomobila ne ustavljajte v predorih in podvozih, na nadvozih ali mostovih oziroma v njihovi neposredni bližini. Izogibajte se električnim žicam in daljnovodom, velikim označevalnim tablam, stavbam in drugim stvarem, ki bi se lahko podrle. Če morate zapustiti avtomobil, ga umaknite z vozišča in na vidnem mestu pustite vaše podatke.

Če med vožnjo na vlaku ali v avtobusu stojite, se trdno primite, da ne padete, če sedite, se zavarujte pred padajočimi predmeti. Bodite pripravljeni tudi na možnost nenadne ustavitve vozila.

Po potresu preverite, če ste poškodovani

Ko se tla nehajo tresti, najprej preverite, če ste poškodovani. Pomagajte sebi, svojim bližnjim in tistim, ki potrebujejo posebno pomoč. Če zaznate vonj po plinu, poskusite odpreti okna.

Preglejte stanje vaše stavbe in poškodbe na njej

Če že od zunaj opazite, da je konstrukcija stavbe poškodovana, v stavbo ne vstopajte, temveč počakajte na oceno usposobljenih strokovnih ekip. Če poškodbe konstrukcije stavbe od zunaj niso opazne, v stavbo vstopite zelo previdno, previdni bodite tudi pri preverjanju stanja v notranjosti. Za gibanje po stavbi se zaradi črepinj, razbitin in drugega porušenega materiala ter nevarnih predmetov primerno obujte, poskrbite za strokovni pregled vodovodne, kanalizacijske, plinske in električne napeljave ter dimnika in drugega, če je treba. Fotografirajte poškodbe stavbe, opreme in predmetov za prijavo škodnega primera.

Ob morebitni evakuaciji

Po močnejšem potresu so lahko stavbe tako poškodovane, da niso primerne za bivanje, zato se izvede evakuacija. Ob evakuaciji upoštevajte ukrepe in navodila. S seboj vzemite le najnujnejše (obleko, higienske pripomočke, dokumente, denar, zdravila). Poskrbite za domače živali. Ko boste na varnem, sorodnikom sporočite, kje ste.

(eP, URSZR)

potres
krško
brežice
sevnica

Pridružite se nam

Zadnje novice