Skip to main content
Četrtek, 29. februar 2024
09.10.2019
14:10
Foto: arhiv ePosavje
Kako zdravi smo v Posavju? S pomočjo Nacionalnega inštituta za javno zdravje bomo v seriji zapisov pogledali številke in zanimivosti o zdravju Posavk in Posavcev, s pregledom začenjamo v Brežicah.

Kako zdravi smo v moji občini?

Delež oseb, ki prejemajo zdravila zaradi povišanega krvnega tlaka, blizu povprečja

Kot pravijo na Nacionalnem inštituta za javno zdravje (NIJZ), je v občini Brežice bolniška odsotnost delovno aktivnih prebivalcev trajala povprečno 14,6 koledarskih dni na leto, kar je manj od slovenskega povprečja (15,3 dni). Ob tem je delež oseb, ki prejemajo zdravila zaradi povišanega krvnega tlaka, blizu slovenskemu povprečju, je pa višji delež oseb, ki prejemajo zdravila za sladkorno bolezen.

Višje od slovenskega povprečja

Stopnja bolnišničnih obravnav zaradi srčne kapi in zaradi zlomov kolka

Po podatkih NIJZ, je bila stopnja bolnišničnih obravnav zaradi srčne kapi 3,1 na 1000 prebivalcev, starih 35 do 74 let, v Sloveniji pa 2,1. Pri starejših prebivalcih občine je bila stopnja bolnišničnih obravnav zaradi zlomov kolka 9,2 na 1000, v Sloveniji pa 6,4. Ob tem velja zapisati, da je bil v občini Brežice od slovenskega povprečja nižji delež uporabnikov pomoči na domu.

Srce in ožilje, rak, samomori

Od slovenskega povprečja so bile višje umrljivosti zaradi bolezni srca in ožilja ter umrljivost zaradi vseh vrst raka. Stopnja umrljivosti zaradi samomora je bila 27 na 100.000 prebivalcev, v Sloveniji pa 20.

Potrebujete pomoč?

Center za duševno zdravje odraslih Posavje

  • 07/81 61 555
  • 07/81 61 567
  • cdzo@zd-sevnica.si

Center za duševno zdravlje odraslih Posavja zagotavlja interdisciplinarno obravnavo odraslih s težavami v duševnem zdravju.

Telesni fitnes otrok blizu slovenskega povprečja

Zbrani  podatki kažejo, da je bil telesni fitnes otrok blizu slovenskemu povprečju, pod slovenskim povprečjem pa stopnja bolnišničnih obravnav zaradi poškodb  nezgodah (1,4 na 1000 prebivalcev v občini Brežice, v Sloveniji pa 1,5.

Višji delež prometnih nesreč z alkoholiziranimi povzročitelji

Ob tem so zabeležili višji delež prometnih nezgod z alkoholiziranimi povzročitelji. Nižja od slovenskega povprečja je bila odzivnost v Program Svit - presejanju za raka debelega črevesa in danke. V občini Brežice je bila ta 57,7 %, v Sloveniji pa 62,7 %. Po slovenskim povprečjem je tudi presejanost v Programu Zora - presejanju za raka materničnega vratu (67,9 % v občini Brežice, 71,8 % v Sloveniji).

(bš)

brežice
zdravje

Pridružite se nam