Skip to main content
Petek, 23. februar 2024
24.10.2019
14:27
Foto: arhiv ePosavje
Kako zdravi smo v Posavju? S pomočjo Nacionalnega inštituta za javno zdravje v seriji zapisov prebiramo številke in zanimivosti o zdravju Posavk in Posavcev. Tokrat nadaljujemo v Kostanjevici na Krki.

KOSTANJEVICA NA KRKI

Kako zdravi smo v kostanjeviški občini?

Povišan krvni tlak: Delež bolnikov z zdravili višji od povprečja

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje, je bolniška odsotnost delovno aktivnih prebivalcev trajala povprečno 13,1 koledarskih dni na leto, v Sloveniji pa 15,3 dni. Ob tem je bil delež oseb, ki prejemajo zdravila zaradi povišanega krvnega tlaka, višji od slovenskega povprečja, za sladkorno bolezen pa blizu slovenskemu povprečju.

Manj zlomov kolka kot na ravni države

V kostanjeviški občini je bila stopnja bolnišničnih obravnav zaradi srčne kapi 2,7 na 1000 prebivalcev, starih 35 do 74 let, v Sloveniji pa 2,1. Pri starejših prebivalcih občine je bila stopnja bolnišničnih obravnav zaradi zlomov kolka 4,4 na 1000, v Sloveniji pa 6,4.

Visoka stopnja umrljivosti zaradi samomora

Podatki kažejo, da je bil delež uporabnikov pomoči na domu blizu slovenskemu povprečju, stopnja umrljivosti zaradi samomora pa je bila 57 na 100.000 prebivalcev, v Sloveniji pa 20.

Alkohol v prometu

Telesni fitnes otrok je bil blizu slovenskemu povprečju, stopnja bolnišničnih obravnav zaradi poškodb v transportnih nezgodah pa 1,2 na 1000 prebivalcev (v Sloveniji 1,5). Precej višji od slovenskega povprečja je bil delež prometnih nezgod z alkoholiziranimi povzročitelji.

Svit, Zora

Ob tem še pravijo, daj je bila odzivnost v Program Svit - presejanju za raka debelega črevesa in danke, nad državnim povprečjem (63,7 % v občini, v Sloveniji pa 62,7 %). Je pa bila zato nižja presejanost v Programu Zora - presejanju za raka materničnega vratu. V občini Kostanjevica je bila 66,9 %, v Sloveniji pa 71,8 %. Višje številke od slovenskega povprečja so tudi pri možganski kapi v starostni skupini od 35 do 84 let.

(bš)

kostanjevica na krki
zdravje

Pridružite se nam

Novice iz Posavja