Skip to main content
Sreda, 17. april 2024
10.10.2019
13:46
Foto: arhiv ePosavje
Kako zdravi smo v Posavju? S pomočjo Nacionalnega inštituta za javno zdravje bomo v seriji zapisov pogledali številke in zanimivosti o zdravju Posavk in Posavcev, s pregledom nadaljujemo v Sevnici.

Kako zdravi smo v sevniški občini?

Podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) kažejo, da je v sevniški občini bolniška odsotnost delovno aktivnih prebivalcev xtrajala povprečno 15,2 koledarskih dni na leto, v Sloveniji pa 15,3 dni.

Delež oseb, ki prejemajo zdravila za sladkorno bolezen višji od povprečja

"Delež oseb, ki prejemajo zdravila zaradi povišanega krvnega tlaka, je bil blizu slovenskemu povprečju, za sladkorno bolezen pa višji od slovenskega povprečja. Stopnja bolnišničnih obravnav zaradi srčne kapi je bila 2,1 na 1000 prebivalcev, starih 35 do 74 let, v Sloveniji prav tako," dodajajo na NIJZ.

Manj zlomov kolkov, delež uporabnikov pomoč na domu blizu povprečja

Pri starejših prebivalcih sevniške občine je bila stopnja bolnišničnih obravnav zaradi zlomov kolka 4,5 na 1000, v Sloveniji pa 6,4. Delež uporabnikov pomoči na domu je bil blizu slovenskemu povprečju, stopnja umrljivosti zaradi samomora je bila 25 na 100.000 prebivalcev (v Sloveniji 20).

Telesni fitnes otrok višji od povprečja

Ob tem izpostavljajo, da je bil telesni fitnes otrok višji od slovenskega povprečja. Stopnja bolnišničnih obravnav zaradi poškodb v transportnih nezgodah je bila 1,8 na 1000 prebivalcev (v Sloveniji 1,5), delež prometnih nezgod z alkoholiziranimi povzročitelji je bil blizu slovenskemu povprečju.

Pri Svitu nad povprečjem, pri Zori zelo blizu

Kakor kažejo številke, je bila odzivnost v Program Svit - presejanju za raka debelega črevesa in danke 64,5 % (v Sloveniji pa 62,7 %), presejanost v Programu Zora - presejanju za raka materničnega vratu pa 71,7 % (v Sloveniji pa 71,8 %).

(bš)

zdravje
zdravstveni dom sevnica
sevnica

Pridružite se nam

Novice iz Posavja