Skip to main content
V Posavju 25.7° C Torek, 9. avgust 2022
14.04.2020
20:58
Obremenitev telekomunikacij
Grafika: ePosavje.com
Kako so v teh dneh obremenjene e-komunikacije? Pogovarjali smo se z Andrejem Boštjančičem, direktorjem družbe Softnet, ki poslovnim uporabnikom ponuja informacijske in telekomunikacijske rešitve.

Kako je te dni obremenjen svetovni splet?

Kakšna je obremenitev telekomunikacijskih omrežij v tem času? Kako upravljalci omrežij vzdržujejo stabilnost omrežij? In kako so upravljalci pripravljeni na morebitna povečanja prometa? Pogovarjali smo se z Andrejem Boštjančičem, direktorjem družbe Softnet.

Kakšna je obremenitev telekomunikacijskih omrežij v tem času? Kaj opažate? Ali prihaja do kakšnih motenj?

Vsekakor je porast prometa na vseh medmrežnih povezavah, tako da opažamo 50% dvig aktivnosti povezav. Na srečo smo imeli dovolj rezerv, tako da nam to v tem trenutku ne povzroča še nobenih težav. Nekateri operaterji poročajo celo mogoče še o večjih skokih tega prometa, tako da je marsikdo tudi v svetovnem merilu prišel do kakšnih težav zaradi tega področja.

Je imel še kakšen dogodek v preteklih dveh, treh tednih poseben učinek?

Če omenimo dogodek v soseščini, pred tedni je bil potres v Zagrebu. Potem je zaradi potresa prišlo do požara v enem od večjih ti. data centrov in je bil zaradi tega precej moten promet po Hrvaški. Tako da tudi ADSL povezave na periferiji niso delovale cel teden. Poleg virusa je bil to dodaten problem na Hrvaškem, če lahko omenim za dodatno informacijo.

Kako pa vzdržujete stabilnost omrežij? So sedaj kakšni posebni protokoli?

Vsak operater mora skrbeti za omrežje v režimu 24 ur, 7 dni na teden in 365 dni na leto. Vsi inženirji, tehniki morajo imeti zaščitno opremo pri kakršnihkoli posegih. Druga stvar je pa ta, da smo vse nepotrebne ali pa stvari, ki jih bomo lahko opravili kasneje, prestavili na bolj primerne čase. Skratka, delamo samo nujne intervencije in tiste stvari, ki bi res povzročile hujše posledice v omrežju.

Kako pa ste pripravljeni na Softnetu, če se bo povečanje prometa nadaljevalo?

To ni presenečenje, da se promet dviguje. Že zadnjih 10 ali še več let se internetni promet dviguje po letni stopnji 44%, tako da vsak operater mora nadgrajevati povezave. Te razmere sedaj niso nekaj, česar ne bi bili vajeni. Je pa res, da je bil ta skok zelo hiter, tako da tisti operater, ki je mogoče malo zamujal z rednimi nadgradnjami, ga je ujelo na levi nogi. Ampak to se da v nekaj tednih nadgraditi. Tudi tisti, ki so morda imeli probleme zaradi te zasedenosti, so zadeve nadgradili in katastrofe zaradi tega ne bo.

Bi želeli še kaj sporočiti uporabnikom v tem času? Kaj posebnega?

Bodite potrpežljivi. Zavedajte se, da skrbimo za omrežje, da deluje in bomo še naprej skrbeli, tako da boste lahko prišli do vseh informacij, ki jih potrebujete glede na nastalo situacijo. Ob tem pa tudi, da se bodo lahko učenci, dijaki, študentje na daljavo učili, vsi ostali zaposleni pa lahko delali od doma.

(pp, bš, eP)

koronavirus
krško
brežice
sevnica

Pridružite se nam

Novice iz Posavja