Skip to main content
Torek, 5. december 2023
31.08.2021
14:31
Trajnostno v novo šolsko leto, Zavod Knof
Foto: Zavod Knof
Poletje se bliža h koncu in novo šolsko leto že trka na vrata. V tem času starši razmišljajo, kaj otroci še potrebujejo, ali bosta lanska pisalna miza in šolska torba še dobri.

Kako trajnostno v novo šolsko leto?

KRŠKO Trajnostni način življenja je nesebičen do naslednjih rodov, saj pozitivno vpliva na okolje, v katerem živimo. Že z majhnimi koraki in odločitvami lahko naredimo veliko. Vprašajmo se, ali res potrebujemo nek nov izdelek, saj morda lahko popravimo starega ali pa kupimo rabljenega. Pri tem lahko prihranimo nekaj sredstev, po drugi strani pa lahko podarimo še uporabne predmete nekomu, ki mu pridejo prav.

Predstavljamo vam nekaj predlogov, kako lahko v novo šolsko leto vstopimo trajnostno.

PISALNA MIZA, STOL, LUČKA IZ PONOVNE UPORABE

Pri lepo obnovljeni pisalni mizi oz. pohištvu se ne opazi, da že nosi svojo zgodbo. Tudi rabljen stol ali lučka lahko izgledata vrhunsko. Ni nujno, da je novo lepše, boljše ali kvalitetnejše. Popestrite svojemu šolarju kotiček za učenje z obnovo pisalne mize, pri kateri lahko sodeluje tudi sam, ali pa skupaj poiščite rabljeno pohištvo po njegovem okusu.

OVITEK ZA ZVEZKE IZ TEKSTILA

Klasične PVC ovitke lahko zamenjajmo s tekstilnimi. Ovitki za zvezke in knjige, narejeni iz odpadnega tekstila, omogočajo trajnostno uporabo, saj so pralni in uporabni tudi več let. Tako bodo zvezki vedno čisti in urejeni, količina zavrženih plastičnih ovitkov pa veliko manjša. Otroci jih lahko porišejo s priljubljenimi motivi.

ZVEZKI IZ RECIKLIRANEGA PAPIRJA

Zvezke iz recikliranega papirja lahko najdemo skoraj v vsaki trgovini. Tak papir je narejen brez optičnih in klorovih belil ter je okoljsko nevtralen. Z recikliranjem ene tone papirja lahko prihranimo 17 dreves, 7000 litrov vode, 380 litrov nafte, 3,3 kubičnih metrov prostora na odlagališčih in 4000 kilovatov energije (vir: KYAAML).

PERESNICA IN ŠOLSKA TORBA IZ PONOVNE UPORABE

Rabljena šolska torba ali peresnica je lahko prav takšna, kot si jo želi vaš šolar. Marsikatera je v boljšem stanju, kot bi bila nova po enem mesecu. Otroci si jo lahko popestrijo z nalepkami ali obeski.

OBLAČILA IZ PONOVNE UPORABE – SECOND HAND

Odrasli, kot tudi otroci, menjamo okuse, spreminjajo pa se tudi naše postave. V trgovinah z oblačili iz ponovne uporabe oziroma iz druge roke ali s tujko “second hand” najdemo kakovostna oblačila za šolo ali službo. Šolarji in starši se lahko oblečejo moderno in kvalitetno, izrazijo svoj osebni stil in pripomorejo k čistejšemu planetu.

PRANJE OBLAČIL S SREDSTVI NA RINFUZO

Pralna sredstva na rinfuzo lahko najdete skoraj v vsaki zero waste trgovini. Z uporabo steklenic, ki jih imate že doma, zmanjšate količino odpadkov na odlagališčih.

V butikih ponovne uporabe Stara šola v Brežicah, Krškem, Sevnici, Litiji in Novem mestu lahko nakupujete klasična, moderna, retro in vintage oblačila, ki prihajajo iz lokalnega okolja. Prav tako lahko pri njih povprašate po tekstilnih ovitkih za zvezke – Ekoovitkih in po čistilih na rinfuzo. V Salonu pohištva iz ponovne uporabe v Krškem pa boste našli pester nabor tako vsakdanjih kot posebnih kosov, ali pa se dogovorili za popravilo ali obnovo pohištva, ki ga imate doma (brušenje, barvanje, tapeciranje, restavriranje). Pripeljete lahko tudi lepo ohranjene pisalne mize, stole, omare, lučke ipd., kar bi prav prišlo kakšnemu šolarju. Zbirajo tudi masivno pohištvo, kljuke in ročaje. Ravno tako lahko še uporabne predmete pripeljete v Center za ravnanje z odpadki Spodnji Stari Grad, ali pa pri družbi Kostak naročite brezplačni odvoz kosovnih odpadkov (za uporabnike komunalnih storitev v občinah Krško in Kostanjevica na Krki enkrat letno brezplačno).

Pripravite se na novo šolsko leto v trajnostnem duhu ter s tem zagotovite lepšo prihodnost svojim otrokom.

Fotogalerija (Foto: Zavod Knof):

Vir: Zavod Knof, Kostak

krško
zavod knof

Pridružite se nam