Skip to main content
Sobota, 24. februar 2024
09.04.2020
12:37
Kako poteka delo komunalnih služb?
Grafika: ePosavje.com
V Krškem smo preverili, kako poteka delo tistih, ki skrbijo za ustrezno kakovost pitne vode ter reden odvoz odpadkov in njihovo predajo v nadaljnjo predelavo.

Kako v teh dneh poteka delo komunalnih služb?

Več odpadkov v gospodinjstvih

KRŠKO Za odvoz odpadkov trenutno skrbi šest ekip, z delom pričnejo ob šesti uri zjutraj. Kot nam je povedal Asmir Keranović, več odpadkov ustvarijo gospodinjstva, manj podjetja, še posebej se to opazi pri gostinskih obratih, ki so trenutno zaprti. Na njihovo vsakdanje delo vpliva promet na cestah, tega je v zadnjih tednih manj.

Zbiranje in odvoz odpadkov potekata nemoteno

Pri delu tudi sicer uporabljajo zaščitno opremo, še dodajata sogovornika, zato tudi tu ni večjih sprememb. Previdnost pa v tem času vendarle ni odveč. "V podjetju Kostak zbiranje in odvoz odpadkov potekata nemoteno," je povedal Marjan Božič, vodja zbiranja in odvoza odpadkov.

Od aprila prilagoditev zaračunavanja storitev ravnanja z odpadki

Od vključno aprila naprej bodo prilagodili zaračunavanje storitev ravnanja z odpadki za podjetnike in zavode, ki zaradi odredbe vlade ne poslujejo. Prosijo, da jim obvestilo o statusu delovanja posredujete do petka 24. aprila 2020 na elektronski naslov obracun@kostak.si.

Tudi dejavnosti oskrbe s pitno vodo in odvajanje odpadnih voda poteka nemoteno

V času trajanja epidemije koronavirusa še naprej izvajajo najpomembnejše naloge na dejavnostih oskrbe s pitno ter odvajanja in čiščenja komunalne in padavinske odpadne vode. Izvajanje del je prilagojeno glede na trenutne razmere. Kot je povedala Špela Arh Marinčič, vodja Vodovoda - Kanalizacije na Kostaku, da lahko zagotovijo izvajanje dejavnosti gospodarskih javnih služb, so uvedli ukrepe za preprečevanje oz. zmanjšanja možnosti okužbe zaposlenih z novim koronavirusom.

V enoti vodovod zaposleni razdeljeni v dve ekipi

V enoti vodovod so zaposlene razdelili v dve ekipi, ki rotirata tedensko, pri opravljanju dela pa dosledno upoštevajo priporočila pristojnih inštitucij. Janko Brulc, operativni vodja oskrbe s pitno vodo, pravi, da se je v objektih, kot so šole, javni zavodi in druge organizacije, v času epidemije koronavirusa uporaba pitne vode zmanjšala ali povsem prekinila. "Zaradi tega lahko prihaja do zastajanja vode v interni vodovodni napeljavi," še dodaja sogovornik.

Spomladanska deratizacija javnega kanalizacijskega sistema

Na kanalizaciji izvajajo nujna vzdrževalna dela, skrbijo za nemoteno obratovanje čistilnih naprav in izvajajo spomladansko deratizacijo javnega kanalizacijskega sistema. Na območju občin Krško in Kostanjevica na Krki za uporabnike zagotavljajo le najnujnejše storitve: odmašitev interne kanalizacije ter interventen prevzem blata iz greznic in malih komunalnih čistilnih naprav.

(!) Robčki za takšne in drugačne namene ne sodijo v kanalizacijsko omrežje

Sicer pa zadnjem času ponovno opažajo, da se v kanalizacijskem omrežju pojavljajo stvari, ki vanj ne sodijo.

Fotogalerija (Foto: ePosavje.com):

Ne bodo zaračunavali zamudnih obrestih

Starejši, nikar na banke in pošte

Iz družbe Kostak obveščajo uporabnike komunalnih storitev, da v času epidemije v primeru nepravočasnega plačila računa za komunalne storitve ne bodo obračunavali zamudnih obresti. Ravno tako ne bodo pošiljali opominov gospodinstvom. Blagajna na sedežu družbe ne obratuje, zato bodo vsem, ki nimajo možnosti uporabe spletnega bančništva, omogočili plačevanje obveznosti z zamikom. Predvsem starejšim svetujejo, da v času epidemije ne obiskujejo bank in pošt.

(bš, eP)

koronavirus
video
posavski tednik
krško
kostak krško

Pridružite se nam

Novice iz Posavja