Skip to main content
V Posavju N/A° C Sobota, 20. april 2024
25.09.2020
09:12
Most v Cerkljah ob Krki
Foto: arhiv ePosavje
Sredi junija so v Cerkljah ob Krki podpisali pogodbo za obnovo mostu v Cerkljah ob Krki. Pa se je zakompliciralo. "Stvari gredo počasneje, kot smo pričakovali," pravi brežiški župan.

Mnoge poškodbe na vozišču pričajo o resni dotrajanosti

"Stvari gredo počasneje kot smo pričakovali

BREŽICE Mnoge poškodbe na vozišču pričajo o resni dotrajanosti in zahtevajo nujno sanacijo mostu v Cerkljah ob Krki, kar so ocenili tudi na brežiški občini, saj so junija že podpisali pogodbo za njegovo obnovo. A se je, kot pravi župan, kmalu zatem zalomilo. "Na mostu v Cerkljah se je zaradi določenih konstrukcijskih problemov, ki so se nam pokazali predvsem kar se tiče same vrtine v globini, malo zavlekel, stvari gredo počasneje, kot smo pričakovali," je povedal župan Ivan Molan.

Molan: "Na vsakih par metrov so različne globine"

Kako je kaj trden most?

Rok za dokončanje obnove, ki je določen novembra, se bo tako prestavil. Pričakujejo, da bo most v Cerkljah ob Krki končan spomladi naslednje leto. "Dela se že izvajajo, bile so določene geološke vrtine. Posebnost pri samem je, da na praktično na vsakih par metrov so različne globine, na katerih je potrebno zagotovit trdnost mostu, kar nas je na nek način presenetilo."

"V letošnjem letu nabava vsega materiala"

Za obnovo mostu, ki predstavlja pomembno prometno povezavo obeh bregov reke Krke, trenutno poteka nabava materiala. "Glede na to, da si ne želimo, da bi ta most bil zaprt šest mesecev, smo našli rešitev, da se v letošnjem leto nabavijo vsi materiali, potem pa se spomladi v čim krajšem roku most podre in ponovno sestavi, kajti v nasprotnem primeru ne bi želel, da bi bil ta most, ki je zelo prometen v Cerkljah, zaprt osem mesecev. Verjamem, da bomo drugo leto, konec maja, imeli v Cerkljah popolnoma prenovljen nov most," še pove župan.

Avgust 2019: "Obnavljati bi ga začeli spomladi"

"V letošnjem letu bomo šli v razpis, gradnja mostu pa še ne bo možna. Samo nabava materiala - lesa in vsega ostalega - v verjetno v tako hitrem času v Sloveniji ne bo možna. Letos bi radi naredili razpis, da bi izbran izvajalec nato material dobil, obnavljati pa bi ga začeli spomladi." Citat brežiškega župana 26. avgusta 2019. Po slabem letu dni pozneje so letošnjega junija podpisali pogodbo za obnovo mostu čez Krko v Cerkljah ob Krki, potem pa se je zakompliciralo.

September 2020: "Pričakujemo, da bo most končan spomladi drugo leto"

"Most v Cerkljah ob Krki se je zaradi določenih konstrukcijskih problemov malo zavlekel. Stvari gredo počasneje, kot smo pričakovali. Rok se bo prestavil, pričakujemo pa, da bo most v Cerkljah ob Krki končan spomladi drugo leto," je na naše vprašanje o težavah pri obnovi cerkljanskega mostu odgovoril brežiški župan Ivan Molan.

"Na vsakih par metrov so različne globine"

Molan: "To nas je presenetilo"

"Narejene so bile določene geološke vrtine. Posebnost je ta, da so na vsakih par metrov različne globine, na katerih je potrebno zagotoviti trdnost mostu, kar nas je nek način presenetilo," dodaja Molan. "V tem trenutku se nabavljajo materiali, les, ki mora biti specifičen. Gre za hrastove pilote, ki jih je potrebno nabaviti. Nekateri morajo biti celo 11 metrov globoko zavrtani v zemljo."

Kdaj nov most?

Molan: "Verjamem, da bomo konec maja 2021 imeli prenovljen most"

"Glede na to, da si ne želimo, da bi bil ta most zaprt šest mesecev, smo našli rešitev." V letošnjem letu bodo tako nakupili ves material, spomladi pa ga bodo v čim krajšem času podrli in ponovno sestavili.

"Ne želimo si, da bi bil most zaprt osem mesecev"

Kakor še dodaja Molan, "si ne bi želeli, da bi bil ta zelo prometen most v Cerkljah zaprt osem mesecev. Verjamem, da bomo imeli konec maja naslednje leto popolnoma prenovljen most."

(bš)

brežice
video

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja