Skip to main content
V Posavju 11.4° C Torek, 26. oktober 2021
04.07.2019
13:26
Grafika: ePosavje
V Krškem že dolgo let čakajo na temeljito obnovo širšega območja železniške postaje. Matjaž Kranjc iz družbe Slovenske železnice - Infrastruktura d.o.o. nam je razkril več podrobnosti.

"Idejna rešitev za železniško postajo Krško je že izdelana"

Proga Zidani Most - Dobova je vključena v jedrno omrežje evropske železniške mreže

KRŠKO "Investicije na javni železniški infrastrukturi vodi Direkcija Republike Slovenije za infrastrukturo. Proga med Zidanim Mostom in Dobovo je vključena v jedrno omrežje evropske železniške mreže in za takšno jedrno omrežje veljajo posebne zahteve," naprej pove Matjaž Kranjc, direktor družbe Slovenske železnice - Infrastruktura d.o.o. Tako mora proga omogočati najmanj 22,5 ton osnega pritiska, proge morajo biti elektrificirane in omogočati vožnjo vlakov, dolžine vsaj 730 metrov. Ob tem mora biti na na teh progah vgrajen tudi enovit sistem za upravljanje prometa vlakov.

Rekonstrukcija železniške postaje Krško

Trenutno ni prostora za izgradnjo otočnega perona, kot ga takšna postaja zahteva. Potrebno bo rekonstruirati tirno sliko postaje Krško, izgraditi posamezne tire in izgraditi nove. Ob tem bo potrebno zgraditi otočni peron in podhod. To so investicije, ki so nekje v rangu 10 milijonov evrov.

Matjaž Kranjc, direktor družbe Slovenske železnice - Infrastruktura d.o.o.

Izdelana je tudi idejna zasnova za železniško postajo Sevnica

Na progi Zidani Most - Dobova bo tako v naslednjih letih opravljena rekonstrukcija postaj. "Direkcija je že pričela s pripravo projektne dokumentacije, idejna rešitev za postajo Krško je že izdelana, kot tudi idejna zasnova za postajo Sevnica. Postopki so se začeli in v naslednjih letih bo postaja Krško dobila novo obliko z novo peronsko infrastrukturo, perone višine 550 milimetrov z novim podhodom in z dvigali, ki bodo omogočali dostop na vlaku tudi gibalno omejenim osebam," pove naš sogovornik.

 

Krška postaja bo primerljiva s tisto v Laškem, Celju ali na Pragerskem

Kot pravi Kranjc, bo nova železniška postaja Krško primerljiva s postajami Laško, Celje, Pesnica, Šentilj ali pa s postajama Pragersko in Hodoš, ki sta bili zgrajeni v minulih letih. "Trenutno ni prostora za izgradnjo otočnega perona, kot ga takšna postaja zahteva. Potrebno bo rekonstruirati tirno sliko postaje Krško, izgraditi posamezne tire in izgraditi nove. Ob tem bo potrebno zgraditi otočni peron in podhod. To so investicije, ki so nekje v rangu 10 milijonov evrov," še dodaja Kranjc.

(bš)

krško
video

Pridružite se nam

Novice iz Posavja