Skip to main content
Torek, 26. september 2023
17.05.2021
09:29
Jadranski udar 2021
Foto: ePosavje.com
V Sloveniji se bo v naslednjih dneh začela mednarodna vojaška vaja Jadranski udar, na kateri pričakujejo več kot 650 udeležencv, približno 400 jih bo iz 22 zavezniških in partnerskih držav.

Jadranski udar 2021

BREŽICE Na vaji pričakujejo okoli 650 udeležencev, od tega približno 400 pripadnikov iz 22 zavezniških in partnerskih držav. Sodelovali bodo pripadniki vojska iz Avstrije, Belgije, Bosna in Hercegovina, Češke, Črne gore, Danske, Estonija, Francije, Grčija, Hrvaške, Italije, Latvija, Litve, Madžarske, Nizozemske, Poljske, Romunije, Severne Makedonije, Slovaške, Španije, Združenih držav Amerike ter Velike Britanije kot opazovalke.

Usposabljanje kontrolorjev tudi na območju Posavja

Kakor pravijo v Slovenski vojski, bo usposabljanje kontrolorjev ognja potekalo na petih lokacijah po Sloveniji, na Osrednjem vadišču Slovenske vojske Postojna, na katerem bodo letalniki, minometi in tanki zagotavljali ognjeno podporo, na območju občin Tolmin, Radeče, Murska Sobota ter širšem območju Kamniško Savinjskih Alp, kjer bodo letalniki samo simulirali letalsko podporo.

Jadranski udar 2021

Kaj vse bo v zraku?

Helikopterji

Vojakom na terenu bodo pomagale posadke helikopterjev, letal in upravljalci brezpilotnih letal. Tako bodo na vaji sodelovali helikopterji Bell 206 (Slovenija), Bell 412 (Slovenija in Črna Gora), Bell OH-58 Kiowa (Avstrija), Cougar AS AL 532 (Slovenija), Eurocopter Tiger (Španija), IAR 330 Puma (Romunija), Black Hawk UH-60B (Slovaška) in Black Hawk HH-60 (Združene države Amerike).

Letala

Usposabljanje bodo spremljala tudi letala AMX (Italija), Albatros L39 (Nizozemska), BN 2 (Danska), Pilatus PC-9 (Hrvaška in Slovenija), Pilatus PC-7 (Avstrija) ter F-16 (Združene države Amerike). Brezpilotna letala bodo pripeljali s Češke (Puma) in Poljske (Fly Eye).

Večina letalnikov bo vzletala s slovenskih letališč

AMX, F-16 in hrvaški Pilatusi s matičnih letališč

S Slovenske vojske pravijo, da bodo letalniki v podporo usposabljanju kontrolorjev združenega ognja vzletali z letališča Cerklje ob Krki in Brnik, zavezniška letala Pilatus PC-9-Hrvaška, AMX Italija in F-16 pa bodo vajo podpirala z matičnih letališč.

Začasne dnevne zapore zračnega prostora

Bodo pa zaradi zagotavljanja varne izvedbe vaje ter varnega in neprekinjenega zračnega prometa med vajo začasne dnevne zapore zračnega prostora nad območji delovanja, in sicer med 9. in 12., 14. in 18. ter 21. in 23. uro.

Neprekinjeno 72-urno usposabljanje

Novost letošnje vaje bo neprekinjeno 72-urno usposabljanje, ki se bo izvajalo na širšem območju vojašnic v Mariboru, Celju in Ljubljani ter letališču Divača. "Enota velikosti voda bo z usposabljanjem začela v torek, 18. maja v Mariboru nadaljevala preko Celja in Ljubljane ter končala v Divači v četrtek, 20. maja," dodajajo v sporočilu.

Kako bo potekalo usposabljanje?

Usposabljanje bo v nočnem času podpiralo letalstvo Slovenske vojske s helikopterjema Bell-412 in Cougar AS AL 532 za transport vojakov in letalom Pilatus PC-9 na višinah nad 1000 metrov in sicer; v sredo, 19. maja, Maribor med 1. in 2. ter Celje med 4. in 5.uro zjutraj, v četrtek, 20. maja, Ljubljana med 1. in 2. ter Divača med 4. in 5.uro zjutraj.

Aktivnosti po vnaprej določenem scenariju

Na območjih usposabljanja zaradi preletov letalnikov pričakujejo povečan hrup. "Aktivnosti na terenu bodo potekale po vnaprej določenem scenariju in bodo za okolico kolikor bo mogoče nemoteče, saj bo na terenu le manjše število vojakov in vojaških vozil, uporaba manevrskega streliva bo minimalna, udeleženci pa se bodo z vozili premikali po javnih cestah in utrjenih gozdnih poteh. Na posamezni delovni točki bo dnevno prisotnih 30-60 vojakov," še dodajajo.

(eP)

krško
brežice
slovenska vojska

Pridružite se nam

Novice iz Posavja