Skip to main content
V Posavju -4.6° C Sreda, 8. februar 2023
07.11.2019
15:07
Martinovanja po Posavju
Grafika: ePosavje
Martinovanje postaja iz leta v leto bolj priljubljeno praznovanje. Na krožnikih zadiši martinova gos z mlinci in zeljem, mošt pa postane vino.

Kam na martinovanja v Posavju?

11. november 2019

V davnih časih so ta praznik praznovali v jesenskem času kot poklon zahvale številnim bogovom za obilno leto.

Martinovo ali god sv. Martina sicer praznujemo 11. novembra. Gre za dan, ko se po krščanstvu spominjamo svetnika, ki je dal svoj plašč beraču, da bi lahko skril svojo revščino.

Med odmevnimi martinovanji bo jubilejno na Studencu

Ljudje imamo praznike in običaje zelo radi. Martinovo pa so za zelo svoj praznik vzeli tudi številni vinogradniki, saj v tem času ravno sv. Martin iz mošta naredi vino. Mošt se obravnava kot grešno in nečisto vino. Šele blagoslov ga spremeni v vino. Šege in navade narekujejo, da to opravi mož preoblečen v škofa.

Martinovanja po Posavju

Posavci bomo letos martinovali na številnih organiziranih dogodkih. Med zelo odmevnimi je letos že 20. Martinovanje na Studencu, ki ga organizira Društvo vinogradnikov Studenec. Ob tej priložnosti bo potekala slavnostna seja Društva vinogradnikov Studenec, na kateri bodo poleg članov društva prisotni tudi župan občine Sevnica Srečko Ocvirk, 21. cvičkova princesa Simona Petretič in kralj cvička Robert Jarkovič.

V soboto na Studencu

Med zelo odmevnimi je letos že 20. Martinovanje na Studencu, ki ga organizira Društvo vinogradnikov Studenec. Ob tej priložnosti bo potekala slavnostna seja Društva vinogradnikov Studenec, na kateri bodo poleg članov društva prisotni tudi župan občine Sevnica Srečko Ocvirk, 21. cvičkova princesa Simona Petretič in kralj cvička Robert Jarkovič.

Veselo bo tudi na Bizeljskem

Tradicionalno martinovanje bo potekalo tudi na Bizeljskem. Poleg zabave bo tam potekal Martinov sejem z degustacijo vin. Obljubljajo pa tudi razglasitev nove vinske kraljice. Tudi ostala vinogradniška društva iz Posavja bodo v intimnih krogih z degustacijami, blagoslovi in pohodi praznovala praznik, na mizah polnih Martinovih dobrot.

(sb)

posavje
vinogradništvo
krško
brežice
sevnica
napovednik

Pridružite se nam