Skip to main content
V Posavju 5.9° C Sreda, 3. marec 2021
03.06.2020
09:14
Vodovodnemu stolpu v Brežicah se obetajo lepši časi
Foto: arhiv ePosavje
Občinski svet Občine Brežice je sprejel sklep o prekinitvi Najemne pogodbe za Vodovodni stolp Brežice, ki Občini Brežice omogoča, da z najemnikom sporazumno prekine leta 1999 sklenjeno pogodbo.

Prenovljeni stolp bi lahko odprli za javnost oktobra naslednje leto

Novo turistično doživetje

BREŽICE Kot pravijo v Brežicah, želijo stolp, ki je simbol tako mesta kot občine ter tudi pomemben tehnični spomenik, obnoviti in odpreti za javnost ter s tem ponuditi domačim in tujim obiskovalcem novo turistično doživetje.

Celovita obnova in ureditev razgledne točke

V Brežicah načrtujejo celovito obnovo objekta in ureditev razgledne točke z galerijo v notranjosti ter v kolikor bo Zavod za varstvo kulturne dediščine dovolil, tudi paviljon s fontano penin. Po besedah župana Občine Brežice Ivana Molana bi lahko stolp odprli za javnost na občinski praznik čez dve leti – 28. oktobra 2021.

Pogovori o sporazumni predčasni prekinitvi pogodbe so trajali že nekaj časa

"Najemnik je v skladu s pogodbo stolp obnovil in usposobil za opravljanje svoje poslovne dejavnosti, to je gostinsko−turistične dejavnosti. Vrednost prenove (najemnikovih posegov in izvedenih del) je ocenil sodni cenilec v višini 196.108,92 evrov. V aneksu, ki je bil sklenjen k pogodbi leta 2002 je bilo dogovorjeno, da se bo najemnina občini poračunavala iz priznanega stvarnega vložka najemnika, dokler vsota mesečnih zneskov ne doseže višine sredstev priznanega vložka v adaptacijo najete stavbe. Občina Brežice je že dlje časa vodila pogovore z najemnikom v smeri dogovora za sporazumno predčasno prekinitev pogodbe s ciljem razvijati turistično ponudno v občini in ohraniti tehnični spomenik ter enega od najbolj prepoznavnih simbolov občine," pravijo na Občini Brežice.

Brežice, vodovodni stolp

Sklep občinskega sveta osnova za nadaljnje korake

V maju dogovr za sporazumno prekinitev pogodbe

Ob tem na Občini Brežice dodajajo, "da je najemnik s svojimi vlaganji preprečil propadanje za Brežice pomembnega objekta v času, ko občina ni uspela zagotoviti sredstev za obnovo, ker pa sam nima namena nadaljnjega vlaganja v stolp, se je odločil, da sprejme ponudbo občine za sporazumno prekinitev pogodbe. Občina Brežice in najemnik sta se tako v mesecu maju dogovorila za sporazumno prekinitev najemne pogodbe na način, da se najemniku vrne poračunana in neizkoriščena najemnina v znesku 119.870,17 evrov, ko je bila knjigovodska vrednost vložka na 27. maj 2020."

Po prekinitvi pogodbe preučitev idejnih rešitev in obnova

"Sklep občinskega sveta je osnova, na kateri bosta najemnik in Občina Brežice prekinila pogodbo, sledi preučitev različnih idejnih rešitev za obnovo stolpa in dejanska obnova," so pred novim poglavjem vodovodnega stolpa optimistični Brežičani.

(bš)

brežice

Pridružite se nam

Novice iz Posavja