Skip to main content
Petek, 23. februar 2024
18.07.2022
08:55
Knapa sem vzela
Foto: Vlasta Moškon
Na predvečer rudarskega praznika je na Reštanju vladalo posebno vzdušje. Ni nenavadno, saj je bil Reštanj pred davnimi časi zibel premogovništva, ki je za 200 let zaznamovalo Senovo in celo dolino.

"Knapa sem vzela ..., sem zares zmeraj vesela?"

SENOVO Tudi senovski upokojeni premogarji se tradicionalno srečujejo bolj ali manj redno na ta dan, da obeležijo stanovski praznik. Za letošnje srečanje smo jim člani Bralnega krožka DU Senovo skupaj z glasbeniki pripravili presenečenje.

Obiskali smo jih pri strojnici na Reštanju, kjer so imeli veselo druženje, in jim predstavili priložnostni program, iz katerega so spoznali zgodovino Reštanja. V nadaljevanju smo jih razvedrili s kratkim in zabavnim prizorom o odkritju premoga, nato pa smo jim še prebrali rudarske anekdote iz našega kraja. Z zanimanjem so nam prisluhnili.

Koliko spominov smo zbudili! Upokojeni rudarji so nam hiteli pripovedovati tudi take zgodbe, ki jih mi še nismo poznali in zapisali. Kako odlična kombinacija. Naš program in njihovi spomini! Predsednica Sveta KS Senovo, Vlasta Moškon, je kmalu predlagala, da vse skupaj zberemo v primerni publikaciji, ki bo ostala kot trajen spomin na pretekle čase našim zanamcem. Zato sedaj pozivamo vse, ki bi imeli v svoji zakladnici še kak veder ali manj veder spomin na rudarjenje v našem kraju, da zgodbo zapiše ali pride povedat na prava ušesa - Vlasta, Marija, Karmen, Boža... - že čakamo

Druženje smo člani Bralnega krožka DU Senovo nadaljevali v Kinološkem parku, kjer smo ponovili popoldansko izvedbo še za naše povabljene goste in jo dopolnilni s predstavitvijo rudarskega žargona in referatom Urške Šoštar o cerkvi svete Neže, ki je stala več stoletij v neposredni bližini kinološkega objekta. Glasbena skupina je vse skupaj obarvala z veselimi vižami in poskrbela skupaj z vsemi nami za dobro vzdušje. Nismo pozabili niti na Perkmandelca! Lara je namreč s koktajlom »Perkmandelc« požela visoko priznanje na mednarodnem tekmovanju. Z zanimanjem smo prisluhnili, katere lokalne sestavine je uporabila, in upamo, da ga bomo lahko enkrat tudi okusili.

Tako smo člani Bralnega krožka DU Senovo zaključili še eno uspešno bralno sezono z ugotovitvijo, da rek: Knapa sem vzela, sem zmeraj vesela, ni vedno držal, saj je tudi »knapovšno« spremljalo mnogo tegob. Res pa je, da so jih znali knapi prezreti, najpogosteje ob šanku družno s kameradi, saj jim je bila temeljna skrb, da se vsak dan živi vrnejo iz črne jame. Srečno, knapi! Bralni krožek DU Senovo gre končno na počitnice, a že snujejo program za dogodek v okviru Nacionalnega meseca skupnega branja. Zanimivo bo!

Boža Ojsteršek, Bralni krožek, DU Senovo 

senovo
društvo upokojencev senovo

Pridružite se nam