Skip to main content
V Posavju N/A° C Četrtek, 18. april 2024
15.07.2019
07:52
V zadnjih petih letih so bili na območju Policijske uprave Novo mesto kolesarji udeleženi v 355 prometnih nesrečah.

V zadnjih petih letih 355 prometnih nesreč z udeležbo kolesarjev

8 mrtvih, 64 hudo poškodovanih

Statistika teh 355 prometnih nesreč je pomenljiva. Policisti pravijo, da je 8 kolesarjev umrlo, 64 se jih je hudo poškodovalo, 258 je bilo lažje poškodovanih.

Neprilagojena hitrost je na prvem mestu

V več kot tretjini prometnih nesreč je bil vzrok za nesrečo neprilagojena hitrost, sledijo neupoštevanje pravil o prednosti in nepravilna stran in smer vožnje. Več kot 200 prometnih nesreč z udeležbo kolesarjev se je zgodilo v cestah v naseljih, sledijo regionalne ceste. V hujših prometnih nesrečah so bili kolesarji povzročitelji v več kot polovici prometnih nesreč.

Nasveti policistov

Kolesarjem svetujemo, da sedejo le na redno vzdrževana in tehnično brezhibna kolesa. Zakon določa, da morata imeti kolesar in potnik na kolesu do dopolnjenega 18. leta starosti med vožnjo ustrezno pripeto zaščitno čelado, uporabo katere pa policisti priporočamo prav vsem kolesarjem.

Dosledno naj upoštevajo prometno signalizacijo in pred spremembo smeri vožnje večkrat pogledajo, kaj se dogaja za njimi in pravočasno in odločno nakažejo svoj namen po spremembi smeri. Vedno naj za vožnjo uporabljajo le površine, namenjene kolesarjem, če pa kolesarske steze ni, pa naj vozijo ob desnem robu vozišča v smeri vožnje, čim bližje robu vozišča.

V skupini kolesarjev naj vozijo drug za drugim, skrbno opazujejo dogajanje v prometu in predvidevajo ravnanja drugih udeležencev. Še posebej v temnih delih dneva naj poskrbijo za svojo vidnost in vidnost kolesa in na kolo sedejo le v ustreznem psihofizičnem stanju.

Vir: Policijska uprava Novo mesto

(bš)

krško
brežice
kostanjevica na krki
radeče

Pridružite se nam