Skip to main content
Sobota, 2. marec 2024
19.07.2021
12:31
Most čez reko Krko v Brežicah
Foto: Občina Brežice
V Brežicah dobri dve leti in pol poteka obnova dveh mostov, daljšega čez reko Savo in krajšega čez Krko. Z obnovo prvega so končali sredi septembra lani, drugega bodo dokončali do oktobra letos.

Obnova mostu čez reko Krko

BREŽICE V Brežicah so pogodbo za obnovo mostu čez reko Krko podpisali 16. septembra lani. Deset mesecev potem obnova prehaja v zaključno fazo, ko so na mostu odstranili povozno betonsko ploščo.  Kot je povedala predstavnica izvajalca, direktorica podjetja Rafael d.o.o. Sevnica Marija Možina, trenutno izvajajo armiranje in zaščito spodnjega dela mostu oz. pasnic, betoniranje nove betonske plošče načrtujejo konec julija.

Zaključek obnove napovedujejo do konca septembra

V naslednjih 28 dneh, ko bodo morali počakati na ustrezno tlačno trdnost bestona bodo uredili zaključni sloj zaščite železnega mostu in končali z deli na betonskem delu (inundaciji), ki povezuje oba dela mostu. Temu bo sledilo asfaltiranje vozišča na inundaciji in na mostu čez Krko, zaključek del zahtevne obnove železnega mostu pa v Brežicah napovedujejo do 30. septembra 2021. Kot je še povedala direktorica podjetja Rafael, se ne bojijo, da tega roka ne bi uspeli doseči.

Za obnovo obeh mostov približno 2,4 milijona lastnih sredstev

Vrednost obnove 66 metrov dolgega mostu čez Krko in dela mostu, ki poteka po kopnem, sicer znaša 1,27 milijona evrov. Za obnovo lokov mostu čez Savo je občina namenila 1,1 milijona evrov, kar pomeni, da bo brežiška občina za obnovo celotnega mostu namenila približno 2,4 milijona evrov lastnih sredstev. Železni most, ki je bil zgrajen leta 1906 v tedanji Avstro-ogrski, je zaščiten kot tehnični spomenik, in del vedute starega mestnega jedra, poleg Vodovodnega stolpa in brežiškega gradu.

S kolesom kmalu bolj varno od gradu do Krške vasi

Občina Brežice ureja železni most čez Savo in Krko, čez katerega poteka pomembna prometna povezava med mestom Brežice in t.i. kranjsko stranjo občine Brežice. Od obnovljenega starega železnega mostu čez Savo in Krko bodo uredili novo kolesarsko povezavo Brežice-Krška vas in Brežice-Čatež ob Savi.

V okviru projekta bo Občina Brežice zgradila 1,5 kilometra kolesarske poti ob državni cesti R2-419 od območja gostilne Grič pri starem mostu čez Krko, čez Velike Malence do Krške vasi. Dodatni del kolesarske povezave bodo v dolžini 1,6 km izpeljali z vodenjem po lokalnih cestah, celotna dolžina kolesarske povezave ob zaključku projekta pa bo tako 4,3 kilometra, od gradu Brežice preko starega mostu čez Savo in Krko do Čateža ob Savi in do Krške vasi.

Uspešni pri pridobivanju evropskih sredstev

Občina Brežice je bila uspešna pri pridobivanju evropskih sredstev za sofinanciranje projekta kolesarske povezave. Za projekt v vrednosti 3,34 milijona evrov, ki ga bo občina izvajala v okviru Dogovora za razvoj Razvojne regije Posavje, je pridobila sredstva v višini 1,3 milijona evrov. Dober milijon evrov predstavljajo sredstva Evropskega sklada za regionalni razvoj, 261.000 evrov bo prispevala država. Gradnjo nove kolesarske povezave načrtujejo v času od letošnjega leta tja do junija 2023.

(eP)

brežice

Pridružite se nam