Skip to main content
V Posavju 24° C Sreda, 17. avgust 2022
20.04.2020
08:31
Koronavirus info, 16. marec 2020
Grafika: ePosavje
Koronavirus COVID19 v Posavju, sobota, 18. april. V nadaljevanju novice spremljamo razvoj dogodkov in zbiramo vse informacije za Posavke in Posavce. Bi nam želeli kaj sporočiti? Beri naprej.

Kaj morate vedeti o koronavirusu COVID19?

Znaki bolezni so:

  • vročina,
  • kašelj,
  • občutek pomanjkanja zraka – oteženo dihanje, kar je običajno tudi za pljučnico.

Navodila za paciente:

Vse občane naprošajo, da v primeru stika, suma ali prisotnosti znakov podobnim Koronavirusu COVID19:

  • NE VSTOPATE v prostore zdravstvenih domov in ostalih zdravstvenih ustanov (zdravsteni domov, bolnišnice, urgence)
  • Prvi stik z zdravnikom vzpostavite telefonsko (osebni zdravnik, dežurni zdravnik)
  • Ostanite doma v izolaciji, izogibajte se vsakršnemu stiku z zdravimi osebami

SOBOTA, 18. APRIL 2020

(19:44) S ponedeljkom odprava prepovedi za nekatere oblike linijskega prevoza

Od ponedeljka, 20. aprila 2020, bodo pod posebnimi pogoji dovoljeni posebni linijski prevozi potnikov, ki so trenutno namenjeni prevozu delavcev od doma do delovnega mesta in domov. Posebni linijski prevoz se sicer izvaja na podlagi sklenjene pogodbe med organizatorjem prevoza in prevoznikom, pri čemer je organizator prevoza lokalna skupnost, ali pravna oseba, ki opravlja pridobitno dejavnost, oziroma fizična oseba, ki opravlja pridobitno dejavnost. 

Omejitev števila potnikov na največ eno tretjino števila registriranih sedežev

Organizator in izvajalec prevoza bosta morala upoštevati omejitev števila potnikov na največ eno tretjino števila registriranih sedežev. Sedeži na katerih je dovoljeno sedeti, da bi se zagotovila ustrezna oddaljenost med potniki, morajo biti označeni, potniki pa morajo na vstop v vozilo čakati na varnostni razdalji najmanj 2 metrov. Poleg tega je treba za potnike na vhodnih vratih zagotoviti razkužilo.  Tako potniki kot voznik morajo imeti v vozilu obrazno zaščitno masko, voznikov prostor in vhodna vrata pa morata biti ločena od potniškega dela.

(19:30) Dijaki 4. letnikov morda v šole že po prvomajskih praznikih

Ministrica za izobraževanje Simona Kustec je napovedala, da bo v luči aktualnih zdravstvenih razmer v tednu po prvomajskih praznikih možno sprejeti sicer zelo zaželeno odločitev, da bi se lahko dijaki 4. letnikov – z namenom dobre priprave na pisanje maturitetnih preizkusov in pod strogimi zaščitnimi pogoji – predčasno vrnili v šole, še pred začetkom pisanja maturitetnih izpitov. »Če in kako bo to možno, bodo pravočasno obveščeni,« je še dodala ministrica.

(16:53) 40.580 testiranj, 1317 pozitivnih oseb

Do petka, 17. aprila 2020 do 24. ure,  je bilo opravljenih 40.580 testiranj, od tega je bilo 1328 pozitivnih testov. Po epidemioloških podatkih, ki so jih prejeli do sedaj, gre za 1317 oseb, pri nekaterih osebah je bil test opravljen večkrat, štiri osebe pa so testiranje opravile v tujini. V Posavju ostajamo pri številki 13.

(08:33) Dobrodošli v nov dan, sobota, 18. april 2020

Sobota, 18. april, počasi začenjamo šesti teden koronaštetja, povezan s preprečevanjem širjenja virusa COVID-19 v Posavju. Ostanite zdravi!

Bi nam želeli kaj sporočiti?

Pišite nam na elektronski naslov info@eposavje.com ali v zasebna sporočila na družbenih omrežjih - poiščite @eposavje na Instagramu ali Twitterju, na Facebooku nas najdete na @ePosavje.com.

(bš)

krško
brežice
sevnica
koronavirus

Pridružite se nam