Skip to main content
V Posavju N/A° C Petek, 19. april 2024
22.03.2020
15:15
Koronainfo, 21. marec 2020
Grafika: ePosavje.com
Koronavirus v Posavju, sobota, 21. marec. Spremljamo razvoj dogodkov in zbiramo vse informacije za Posavke in Posavce. Bi nam želeli sporočiti informacije? Več v nadaljevanju iz minute v minuto.

Kaj morate vedeti o koronavirusu?

Znaki bolezni so:

  • vročina,
  • kašelj,
  • občutek pomanjkanja zraka – oteženo dihanje, kar je običajno tudi za pljučnico.

Navodila za paciente:

Vse občane naprošajo, da v primeru stika, suma ali prisotnosti znakov podobnim Koronavirusu:

  • NE VSTOPATE v prostore zdravstvenih domov in ostalih zdravstvenih ustanov (zdravsteni domov, bolnišnice, urgence)
  • Prvi stik z zdravnikom vzpostavite telefonsko (osebni zdravnik, dežurni zdravnik)
  • Ostanite doma v izolaciji, izogibajte se vsakršnemu stiku z zdravimi osebami
Ostani doma

NEDELJA, 22. MAREC 2020

(18:44) Testiranje po novem

Ministrstvo za zdravje je v sodelovanju s stroko pripravilo novo definicijo za prijavo in spremljanje novega koronavirusa, in sicer je testiranje po novem treba opraviti tudi pri blagi klinični sliki za osebe starejše od 60 let, osebe, ki imajo ko-morbidnosti, predvsem visok krvni tlak in/ali sladkorno bolezen, pa tudi druge srčno-žilne, pljučne, ledvične in težje jetrne bolezni ter vse osebe z imunskimi pomanjkljivostmi, ne glede na njihovo starost. "Pri vseh ostalih osebah z blago simptomatiko predlagamo testiranje po presoji družinskega zdravnika oziroma pediatra. Odločitev naj bo v prid testiranja, še posebej v okoliščinah, ko partner/starši osebe z blago klinično sliko spada v skupine tveganja ali je zaposlen na zelo izpostavljenem delovnem mestu: v bolnišnici, v Domu starejših občanov, v zavodih s prizadetimi osebami, na drugih pomembnih mestih," sporočajo z ministrstva.

(18:19) Druga smrtna žrtev koronavirusa v Sloveniji

Zaradi koronavirusa je umrla že druga oseba, je na današnji novinarski konferenci potrdil zdravstveni minister Tomaž Gantar. Šlo naj bi za 90-letno oskrbovanko metliškega doma za upokojence, poroča STA.

(15:15) 414 potrjenih primerov okužbe

Do 15. ure so opravili 13098 testiranj, pozitivnih 414 primerov - 31 več kot v soboto. Po statistiki Nacionalnega inšitituta za javno zdravje imamo v Posavju doslej potrjenih 5 okužb.

(12:01) Ni več 30 vstopnih točk, zdaj spet njih 16

Bolnike s sumom okužbe na novi koronavirus še vedno obravnavajo na 16 obstoječih vstopnih točkah. Te so prioritetne, saj tako najbolj optimalno in racionalno ravnajo z zaščitno opremo, so za Slovensko tiskovno agencijo v soboot pojasnili na ministrstvu za zdravje. Po potrebi in glede na stanje na terenu pa se v obravnavno lahko vključi dodatnih 14 točk, ki so že pripravljene.

(12:00) Do sobote potrjenih 383 primerov

V Sloveniji je bilo do sobote, 21. marca, opravljenih 12.250 testov na okužbo s SARS-COV-2 virusom in 383 pozitivnih primerov.

SOBOTA, 21. MAREC 2020

(16:45) Direktorica ZD Sevnica za ePosavje.com:

(15:19) Uskladili prve usmeritve za pomoč prebivalstvu in gospodarstvu

Uskladili so pet usmeritev za pomoč prebivalstvu in gospodarstvu. Prva točka je nagrajevanje zaposlenih in aktiviranih v kritičnih dejavnostih v času epidemije (zdravstvo, Civilna zaščita, varnost, kritična infrastruktura… po odločitvi predstojnikov v razponu med 10 do 200% dodatka na osnovno plačo. Drugo je priporočilo delodajalcem v gospodarstvu za podoben pristop v svojih podjetjih, še posebej v trgovini z osnovnimi življenjskimi potrebščinami. Tretja usmeritev je način in višina povračila plač zaposlenih v podjetjih, ki so morala zaradi epidemije v celoti ali deloma prekiniti proizvodnjo ali poslovanje. Četrta usmeritev je znižanje vseh funkcionarskih plač na državni ravni za 30% za čas trajanja epidemije. Izplačilo kriznega dodatka upokojencem in najbolj ranljivim socialnim skupinam prebivalstva za čas trajanja epidemije. Peta usmeritev pa je način ocene gospodarske škode, povzročene gospodarskim subjektom zaradi epidemije in določitev splošnega okvirja za povračilo.

(15:17) 383 potrjenih primerov, 12.250 testiranj

V Sloveniji so do 14. ure potrdili 383 pozitivnih testov na virus COVID-19, opravili so 12.250 testiranj. V Brežicah so potrdili še en primer okužbe.

(13:07) V Sevnici dva potrjena primera z okužbo

"Situacija, s katero se soočamo, je resna"

Kot je povedala direktorica Zdravstvenega doma Sevnica, so zabeleižili dva potrjena primera okužbe s COVID-19. "Situacija, s katero se soočamo, je resna," pravi direktorica Vladimira Tomšič.

(10:15) Tovornjakarji na Obrežju znova stojijo

Vozniki tovornih vozil na Obrežju za prestop meje čakajo skoraj 9 ur.

21. marec 2020

(10:02) Vsi jedrski objekti so sprejeli ustrezne ukrepe

URSJV dnevno spremljanje stanje v NEK

Na Upravi Republike Slovenije za jedrsko varnost pravijo, da so vsi jedrski objekti sprejeli ustrezne ukrepe za nemoteno delovanje. "Nuklearna elektrarna Krško Krško skrbi, da nujno osebje ne prihaja v stik z drugimi, in izvaja stroge ukrepe za preprečitev širjenje okužbe, da bi zagotovili jedrsko varnost in tudi nemoteno delovanje. URSJV je v dnevno spremlja stanje v elektrarni," še pišejo v sporočilu.

Raziskovalni reaktor TRIGA je ustavljen

Kakor dodajajo, "je raziskovalni reaktor TRIGA ustavljen. Centralno skladišče radioaktivnih odpadkov je zaprto, obdelava radioaktivnih odpadkov je prekinjena. ARAO ima organizirano dežurno službo v primeru, če bi bilo potrebno urgentno sprejeti kakšen vir sevanja v skladišče. Uporabniki virov sevanja delujejo skladno s svojimi in splošnimi navodili."

(09:59) Psi naj bodo na povodcih

Psov ne spuščajte s povodcev

Veterinarska zbornica Slovenije skrbnikom psov priporoča, da psov na sprehodu ne spuščajo s povodcev. Glede na razmere lahko v naravi pričakujemo večje število sprehajalcev, sedaj pa je tudi obdobje gonitev, zato psi radi pobegnejo oziroma pride do neželenih srečanj med njimi. V izogib konfliktom in poškodbam naj se psi med seboj ne družijo in igrajo.

Pazite na svoje hišne ljubljence

Veterinarske ambulante v skladu s priporočili za preprečevanje okužb ljudi s korona virusom SARS COV-2, omejujejo svoje poslovanje. Za preprečevanje neželenih zapletov, katerih posledica so tudi poškodbe živali, naj lastniki namenijo še več pozornosti varnosti živali in dodatno pazijo na svoje ljubljence.

Zavetišča izvajajo le nujne odlove in oskrbo zapuščenih živali

Veterinarji zaposleni v zavetiščih za zapuščene živali javnost obveščajo, da zavetišča izvajajo le nujne odlove in oskrbo zapuščenih živali. Skrbnikom živali priporočajo, da vsako pogrešanje svoje živali takoj javijo pristojnemu zavetišču, ki bo prijavo zabeležilo v evidenco, prav tako je priporočljivo, da je na ovratnici psa zabeležen njihov kontakt.

Kaj, če najdete izgubljenega psa ali mačko?

Vsem najditeljem živali svetujejo, da živali ne vozijo neposredno v zavetišča, temveč naj vsi zavetišče predhodno obvestijo o najdbi živali in preverijo, če je žival pogrešana. Morda je skrbnik živali le korak ali dva stran. Če ima pes ovratnico, naj preverijo, ali je na njej zapisan kontakt skrbnika. Tudi skrbnikom mačk se priporoča, da mačk ne spuščajo brez nadzora. Z upoštevanjem priporočil bodo slovenska zavetišča manj obremenjena.

(09:49) Dobrodošli v nov dan, sobota je, 21. marec 2020

Nov dan, sobota, 21. marec. In novo spremljanje razvoja dogodkov, povezanih z epidemijo virusa COVID-19 v Posavju. Ostanite zdravi!

Bi nam želeli kaj sporočiti?

Pišite nam na elektronski naslov info@eposavje.com ali v zasebna sporočila na družbenih omrežjih - poiščite @eposavje na Instagramu ali Twitterju, na Facebooku nas najdete na @ePosavje.com.

(bš)

koronavirus
brežice
krško
sevnica

Pridružite se nam