Skip to main content
V Posavju 1.7° C Petek, 28. januar 2022
03.04.2020
09:21
Koronainfo - 2. april, zbirne informacije
Grafika: ePosavje.com
Koronavirus v Posavju, četrtek, 2. april. Spremljamo razvoj dogodkov in zbiramo vse informacije za Posavke in Posavce. Bi nam želeli sporočiti informacije? Več v nadaljevanju iz minute v minuto.

Kaj morate vedeti o koronavirusu?

Znaki bolezni so:

  • vročina,
  • kašelj,
  • občutek pomanjkanja zraka – oteženo dihanje, kar je običajno tudi za pljučnico.

Navodila za paciente:

Vse občane naprošajo, da v primeru stika, suma ali prisotnosti znakov podobnim Koronavirusu:

  • NE VSTOPATE v prostore zdravstvenih domov in ostalih zdravstvenih ustanov (zdravsteni domov, bolnišnice, urgence)
  • Prvi stik z zdravnikom vzpostavite telefonsko (osebni zdravnik, dežurni zdravnik)
  • Ostanite doma v izolaciji, izogibajte se vsakršnemu stiku z zdravimi osebami

ČETRTEK, 2. APRIL 2020

(20:48) Mojca Vizler (Rdeči križ Krško) o aktivnostih

Od 16. marca so na Območnem združenju Rdečega križa Krško pomagali več kot 70 posameznikom. > VEČ

(20:45) Brežiški hostel za potrebe zdravstvenega osebja

V Mladinskem hotelu Brežice (MC Hostlu) so kapacitete ob podpori Občine Brežice ponudili za morebitne potrebe zdravstvenega osebja Zdravstvenega doma Brežice, Splošne bolnišnice Brežice in tudi osebja Doma starejših občanov Brežice. "S tem želimo prispevati k nemotenemu delovanju ključnih procesov družbe in pripomoči posameznikom, ki bi se srečali z neznancem, k zmanjšanju možnosti širjenja koronavirusa med družinske člane," pravijo v sporočilu.

MC Hostel Brežice

(20:01) Od petka odprte tudi cvetličarne, vrtnarije in drevesnice

Vlada Republike Slovenije je izdala Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji.

Izjema tudi nenaseljena gradbišča, pri katerih ni stika s potrošniki

V izjeme od prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom so dodali dve novi izjemi in sicer za vrtnarije, drevesnice in cvetličarne, ker imajo v tem času veliko pridelkov (npr. sadike zelenjave, sadike sadja, sadike okrasnega cvetja…), ki so vezane na sezonsko prodajo in je bilo v vzgojo teh rastlin vloženega veliko sredstev in dela, kar bi lahko zaradi neprodaje propadlo. Izjema velja tudi gradbena dela v/na nenaseljenih gradbiščih, hišah oziroma stanovanjih, pri izvajanju katerih je zagotovljeno, da ni stika s potrošniki.

(19:48) Maturitetni esej 1. junija, ostali izpiti zaenkrat po koledarju

Maturitetni esej bodo kandidati na splošni maturi pisali prvega junija in ne 5. maja. > VEČ

(19:22) Kakšno je stanje na območju Civilne zaščite Zahodno Štajerske?

180 potrjeno okuženih oseb

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje so na območju Zahodno štajerske regije potrjene okužbe v 18 občinah, število okuženih se je v zadnjih 24 urah povečalo za 14 oseb in jih je na območju ZŠ regije, kjer je 33 občin, skupno 180. Največ okuženih je na območju občine Šmarje pri Jelšah in v tamkajšnjem Domu starejših oskrbovancev (112). V vseh 33 občinah Zahodno štajerske regije se izvaja dežurstvo oz. delovanje občinskih štabov Civilne zaščite v dnevnem času in se izvajajo vsi potrebni ukrepi in naloge. Danes je bilo skupaj angažiranih 406 pripadnikov sil ZRP na območju Zahodno Štajerske.

Kakšno je stanje v občini Šmarje pri Jelšah?

V domu ostarelih Šmarje pri Jelšah je stanje nespremenjeno. Imajo nekaj novih obolelih, je pa razveseljiv podatek, da se zdravstveno stanje nekaterih okuženih izboljšuje. Iz Sp.lo Celje je bila nazaj v oskrbo DSO napotena ena oseba, ki se po zagotovilih stroke počuti dobro in bo nastanjena na oddelku za neokužene osebe.  Zdravstveni dom Šmarje obratuje normalno, samo za urgentne primere, še vedno poteka pomoč v Domu starejših občanov iz drugih zdravstvenih ustanov, centrov oz. domov.

V celjski bolnišnici 13 oseb

V Splošni bolnišnici Celje je na COVID oddelku hospitaliziranih 13 oseb, od tega so tri osebe na intenzivni negi, ena oseba je bila odpuščena v domačo oskrbo. V petek bodo pripadniki civilne zaščite iz državnega logističnega centra Roje prejeli novo zaščitno opremo, ki jo bodo v prihodnjih dneh razdelili občinskim štabom Civilne zaščite.

(19:03) Sevniški gasilci v četrtek na dveh lokacijah

Ob 8.54 so gasilci Prostovoljnega gasislkega društva Sevnica opravili dezinfekcijo prostorov in okolice Doma starejših občanov ter Zdravstvenega doma v Sevnici. > VEČ

Koronavirus, stanje, 2. april 2020

(16:46) 911 pozitivnih testov, 897 oseb, 24.857 testiranj

Do srede, 1. aprila, do 24. ure je bilo opravljenih 24.857 testiranj, od tega je bilo 911 pozitivnih testov. Po epidemioloških podatkih, ki so jih prejeli do sedaj, gre za 897 oseb, pri nekaterih osebah je bil test opravljen večkrat, tri osebe pa so testiranje opravile v tujini.

(11:43) Kako poteka življenje in aktivnosti v krški občini? (VIDEO)

Odkar trajajo izredne razmere, ki jih je povzročila epidemija, je Občina Krško vključena v logistične aktivnosti s podporo službam, ki se aktivno ukvarjajo s preprečevanjem širjenja virusa. > VEČ

(09:12) Kako poskrbeti za vodovodno napeljavo v času epidemije?

V številnih objektih, kot so šole, javni zavodi in druge organizacije, se je v času epidemije COVID-19 uporaba pitne vode zmanjšala ali povsem prekinila. > VEČ

(08:46) Odlog začetka mature

Ministrica za izobraževanje Simona Kustec je v sredo za TV Slovenija napovedala, da priprave na maturo kljub krizi z epidemijo koronavirusa in šolanjem na daljavo potekajo, vendar pa da je že jasno, da je v prvotnih rokih ne bo mogoče izvesti.

Najverjetnejši termin za esej? 30. maj

ermin za esej v maternem jeziku se bo z začetka maja najverjetneje prestavil na 30. maj, zaključek celotnega izobraževalnega procesa za maturante pa na 22. maj, je napovedala v Odmevih.

Od poteka mature bo odvisen tudi vpis na študij

Od tega, kako se bo izpeljala matura, bo odvisen tudi potek vpisa na višješolski oz. visokošolski študij. Če se jo bo lahko izpeljalo v obdobju spomladanskega in nato jesenskega termina, to ne bi smelo imeti vpliva na nadaljnji vpis na fakultete, sicer se bodo morali vpisi prestaviti, je opozorila.

(08:28) Pridne roke Rajhenburga: Izdelujejo in delijo zaščitne maske

Članice Društva upokojencev Brestanica šivajo zaščitne maske za starejše krajane, ki si jih sami ne morejo narediti, kupiti pa tudi ne. > VEČ

(08:27) PODATKI ZA SREDO: 855 pozitivnih testov, 841 oseb, 23.762 testiranj

Do 31. marca 2020 do 24. ure je bilo opravljenih 23.762 testiranj, od tega je bilo 855 pozitivnih testov.  Po epidemioloških podatkih, ki so jih do sedaj prejeli na NIJZ, gre za 841 oseb. Pri nekaterih osebah je bil test opravljen večkrat, tri osebe pa so testiranje opravile v tujini.

(08:25) Dobrodošli v nov dan, četrtek, 2. april 2020

Nov dan, četrtek, 2. april. Smo v tretjem tednu tednu ostrejših ukrepov, povezanih s preprečevanjem širjenja virusa COVID-19 v Posavju. Ostanite zdravi!

Bi nam želeli kaj sporočiti?

Pišite nam na elektronski naslov info@eposavje.com ali v zasebna sporočila na družbenih omrežjih - poiščite @eposavje na Instagramu ali Twitterju, na Facebooku nas najdete na @ePosavje.com.

(bš)

krško
koronavirus
brežice
sevnica

Pridružite se nam