Skip to main content
V Posavju 5.8° C Sreda, 24. 2024
15.03.2020
22:34
Korona, 15. marec, Posavje
Grafika: ePosavje.com
Koronavirus v Posavju. Na spletnem mestu ePosavje.com spremljamo razvoj dogodkov in zbiramo vse informacije za Posavke in Posavce. Bi nam želeli sporočiti informacije? Več informacij v nadaljevanju.

Kaj morate vedeti o koronavirusu?

Znaki bolezni so:

  • vročina,
  • kašelj,
  • občutek pomanjkanja zraka – oteženo dihanje, kar je običajno tudi za pljučnico.

Navodila za paciente:

Vse občane naprošajo, da v primeru stika, suma ali prisotnosti znakov podobnim Koronavirusu:

  • NE VSTOPATE v prostore zdravstvenih domov in ostalih zdravstvenih ustanov (zdravsteni domov, bolnišnice, urgence)
  • Prvi stik z zdravnikom vzpostavite telefonsko (osebni zdravnik, dežurni zdravnik)
  • Ostanite doma v izolaciji, izogibajte se vsakršnemu stiku z zdravimi osebami

NEDELJA, 15. MAREC 2020

(22:33) Zaključujemo z nedeljskim spremljanjem

V naslednjih dneh se čimbolj izogibajte socialnim stikom, ostanite zdravi in berite ePosavje.com. Z vami bomo znova jutri, spremljanje razvoja dogodkov bomo začeli v novi objavi.

(22:27) V centru Qlandia Krško zaprte vse neživilske trgovine

Kot so sporočili iz Centra Qlandia Krško, v novem odloku piše, da morajo biti zaprte vse neživilske trgovine. Trgovine, katere so izključene iz odloka, bodo odprte po normalnem odpiralnem času. Ob tem dodajmo izjemo, v spodnji objavi smo zapisali nov delovni čas ene izmed živilskih trgovin v omenjenem centru.

(22:20) Dostava hrane na dom bo možna

Ker bo po novem odloku možna tudi dostava hrane, so v kšrkme zaenkrat odprtje napovedali v Stari krški pizzeriji in Pizzeriji Fontana.

(21:11) Trgovine se že prilagajajo novim razmeram

Sparove trgovine so že prilagodile delovni čas novim razmeram. Od ponedeljka do sobote od 10. do 18. ure ter ob nedeljah ob 9. do 15. ure (Interspar) in od 8. do 12. ure (Spar). Spremenil se je tudi delovni čas centra Qlandia v Krškem, zdaj je od 10. do 18. ure. Optika Rimc bo delovala s spremenjenim delovnim časom od 9.do 12. ure in le za nujne primere, to so zlomljena, zvita, poškodovana očala in popravilo le teh, nakup tekočin za kontaktne leče in prevzem gotovih očal. Pekarna Kruhek v Krškem bo odprta od 7. do 13. ure, na terenu bodo dostavljali v krški in sevniški občini. Tudi Lidl ima spremenjen delovni čas (od ponedeljka do sobote od 8.30 do 18.00 in ob nedeljah od 8.30 do 12. ure).

(20:48) 14-dnevna karantena na Hrvaškem samo za tiste iz Bele krajine

Če je še popoldne za vstop na Hrvaško veljala 14-dnevna karantena za vse, ki prihajajo z območja Slovenije, so ob 19. uri informacijo popravili. Na Ministrstvu za zunanje zadeve Republike Hrvaške pravijo, da zdaj obvezna 14-dnevna samoizolacija za območje Republike Slovenije velja samo za tiste osebe, ki na Hrvaško prihajajo z območja Bele krajine.

(20:26) "Zdaj žal ni čas za rokovanje, objemanje in druženje v gostinskih lokalih"

Iz Zdravstvenega doma Sevnica sporočajo, "da čas epidemije, ko so sile vseh institucij usmerjene v zajezitev in obvladovanje epidemije COVID-19, ni čas za rokovanje, objemanje in predvsem ni čas za druženje v gostinskih lokalih. Gre za neodgovorno obnašanje, ki ima lahko hude posledice za vas in za vaše bližnje! Pozivamo vas, da striktno upoštevate navodila, ki jih dobivate od pristojnih institucij."

(19:50) Povzetek dneva v videozapisu

Vsak dan bomo v krajšem videozapisu pripravili povzetek dneva z najpomembnejšimi informacijami, ki so se v povezavi s koronavirusom v Posavju zgodile na ta dan.

(18:34) Pred brežiško bolnišnico nov zabojnik, šotor in stranišče

Za lažje organiziranje dela in nadzor situacije so pred brežiško bolnišnico postavili dodaten bivalni zabojnik, kemično stranišče in postavili večji šotor, na "zgornjem" parkirišču pred vstopno ploščadjo v Urgentni center so postavili ograje in omejili dostop.

Fotogalerija (Foto: RenZor):

(18:31) Preklicali obvestilo o dežurstvu otrok staršev iz "nujnih" poklicev

(17:49) Na Ansat TV vsak dan ob 21:00 sveta maša

Povejte babicam in dedkom

S pojavom koronavirusa in spremenjenimi okoliščani želimo na posavski televiziji tudi starejši populaciji popestriti dneve in večere. Tako v sodelovanju z župnikom Mitjo Markovičem iz Župnije Krško - Videm ob Savi vsak večer ob 21. uri na posavski televiziji Ansat TV predvajamo posnetek svete maše iz župnijske cerkve Sv. Ruperta na Vidmu v Krškem.

Povejte babicam in dedkom

Povejte babicam in dedkom, da si bodo lahko vsak dan ob 21. uri pogledali posnetek. Televizijski kanal je dostopen v kabelskem omrežju v Krškem in Sevnici ter pri ponudnikih storitev Telekom in T-2.

(17:27) Na območju NIJZ Celje 33 okuženih bolnikov

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje je v celjski regiji okuženih 33 bolnikov. Območna enota Celje je sporočila, da jih je v Šmarju pri Jelšah 20, v Mozirju 1, v Rogaški Slatini 3, v Grobelnem 3, v Pristavi pri Mestinju 1, v Podplatu 3, v Šempetru v Savinjski dolini 3 in v Šoštanju 1.

(14:30) Do 14. ure 6156 testov, okužba potrjena pri 219 osebah

V Sloveniji so do 14. ure na okužbo s koronavirusom testirali 6156 oseb, okužba je bila potrjena pri 219 osebah. Med prijavljenimi primeri je bilo največ primerov (73) v starostni skupini 30-49 let, od tega 35 žensk in 38 moških, s 45 primeri sledi skupina oseb med 16 in 29 letom starost (23 žensk in 22 moških). OSTANI DOMA.

(13:57) S ponedeljkom ustavljen mestni potniški promet in šolski prevozi

S ponedeljkom, 16. marcem, bosta v občini Brežice začasno ustavljena tako mestni potniški promet - mestni avtobus - in tudi vsi šolski prevozi. "Država Slovenija s ponedeljkom začasno ustavlja avtobusni in železniški javni potniški promet. Zaustavitev javnega prometa je nujen ukrep pri omejevanju širjenje okužbe z virusom," dodajajo na Občini Brežice.

(13:51) V ponedeljek zaprtje vseh gostinskih lokalov

Po poročanju Slovenske tiskovne agencije, Vlada pripravlja ukrep, s katerim bi s ponedeljkom zaprli vse gostinske lokale. "Gostincem priporočajo, naj ne nabavljajo zalog. Odlok, ki bo uvedel zaprtje, bo predvidoma objavljen popoldne," poroča STA.

(13:49) Prepoved vstopa za slovenske državljane na Hrvaško vendarle ne velja?

Po informacijah hrvaških oblasti prepoved vstopa za slovenske državljane v Hrvaško ne velja, je na Twitterju sporočilo ministrstvo za zunanje zadeve (MZZ). Z ministrstva so predtem sporočili, da Hrvaška po njihovih informacijah zavrača vstop državljanom Slovenije, za tiste, ki imajo prebivališče na Hrvaškem, pa uvaja 14-dnevno samoizolacijo po vstopu na hrvaško ozemlje. Na ministrstvu so za STA pojasnili, da so informacijo o zavračanju slovenskih državljanov na meji s Hrvaško prejeli od slovenske policije in slovenskega veleposlaništva na Hrvaškem.

V Srbiji prepoved vstopa državljanom nekaterih držav iz EU

Začasno je v veljali prepoved tujcem, ki prihajajo iz Slovenije v Srbijo.. Ta ukrep velja tudi za Francijo, Nemčijo, Avstrijo, Španijo, Grčijo in Švico.

(13:48) V Posavju vrata zapirajo številna zbirališča

Krško

Že v soboto smo objavili, da v Brestanici od nedelje naprej vrata zapira Klub pod Lipo, v Krškem Štiblc, V Krškem se zdaj seznamu pridružujejo še Safir, Dioniz, Kavarna Lilija, Polna šefla in B-fit fitness. V Krškem so zaprti tudi Timeout, Center Cafe, Bar Videm,  kavarna na OMW-ju, Pizzeria Fontana in Okrepčevalnica Majolka. Od ponedeljka naprej bo zaprt tudi Dentalni center Tatalović, krški Lokal zaprt od 15. ure naprej.

Sevnica

V Sevnici so že zaprli bowling center, v Šentjanžu prvič po 62 letih Gostilno Repovž, na Okroglicah je vrata zaprlo Gostišče Močivnik, nad Boštanju tudi Gostišče Dolinše.

Brežice

Brežičani pozivajo k zaprtju lokalov in ostalih zbirališč ljudi v občini. Poleg nekaterih lokalov in restavracij so vrata do nadaljnjega zaprli v Termah Paradiso v Dobovi, od 12. ure naprej zaprt Bubka bar.

(12:57) Kmalu odlok o prepovedi neposredne prodaje blaga in storitev

V pripravi je odlok za prepoved neposredne prodaja blaga in strotiev potrošnikom. Obratovale bodo trgovine z živili, lekarne, banke, pošte in bencinske črpalke, možna bo dostava hrane na dom.

(11:22) MZZ: Hrvaška zavrača vstop državljanom Slovenije

"Ne potujte, ne potujte, ne potujte"

Kot pravijo na Ministrstvu za zunanje zadeve, države zaradi omejevanja širjenja koronavirusa omejujejo prehode meja. Po Evropi so okrnjeni tako letalski, potniški kot železniški promet, države omejujejo vstope tujim državljanom. "Ne potujte, ne potujte, ne potujte," pravijo v pozivu.

"Če imajo prebivališče na Hrvaškem, uvajajo 14-dnevno samoizolacijo"

Po njihovih informacijah Hrvaška zavrača vstop  državljanom Slovenije. "Tistim, ki imajo prebivališče na Hrvaškem, pa uvaja 14-dnevno samoizolacijo po vstopu na hrvaško ozemlje," še dodajajoa.

(10:36) Začasna prepoved in omejitev javnega prevoza potnikov

Javni linijski prevoz, prepoved velja tudi za železnice

V skladu s sprejetim odlokom je od ponedeljka na ozemlju Republike Slovenije prepovedano izvajanje javnega linijskega prevoza potnikov, posebnega linijskega prevoza potnikov, stalnega izvenlinijskega prevoza potnikov, občasnega prevoza potnikov ter javnega železniškega prevoza potnikov v notranjem in mednarodnem prometu, razen avtotaksi prevozov. Avtotaksi prevozi so dovoljeni, če voznik avtotaksi vozila pred vstopom novega potnika poskrbi za ustrezno dezinfekcijo delov vozila, ki so redno v fizičnem stiku s potnikom.

Izvzete so nekatere oblike prevozov

Iz omejitev po tem členu so izvzete vse oblike prevozov, ki so potrebne za intervencijske službe in druge nujne službe javnega sektorja. Pri teh prevozih za ustrezno zaščito voznikov in potnikov poskrbita njihov organizator in izvajalec. Morebitne druge izjeme pa odobri minister, pristojen za infrastrukturo.

Konec smučarske sezone

Odlok prepoveduje tudi prevoz oseb z nihalnimi žičnicami, vzpenjačo in krožno kabinskimi žičnicami. Ta prepoved ne velja v primerih nujne oskrbe, medicinske pomoči, zaščite in reševanja in za osebe, ki so pred uveljavitvijo tega odloka opravile prevoz z napravami iz prejšnjega odstavka in se vračajo nazaj po uveljavitvi tega odloka. Tudi v tem primeru morebitne druge izjeme odobri minister, pristojen za infrastrukturo.

(10:06) Ansat: Zaprt naročniški center IN pisarne na CKŽ

Stranke prosijo, da zadeve urejajo prek telefona, elektronske pošte ali Facebook strani

Kot so sporočili iz podjetja Ansat, "bosta od ponedeljka, 16. marca, do nadaljnjega zaprta naročniški center Ansat in pisarna na Cesti krških žrtev 47 v Krškem. Vse stranke prosimo, da naročniške stvari urejajo prek brezplačne telefonske številke 080 45 50, elektronske pošte info@ansat.si ali Facebook kanalov Ansat, Ansat TV in Ansat Radeče. Dežurni tehnični telefon za okvare in napake: 051 618 056 (Krško) 065 601 110 (Radeče)." Kakor nadaljujejo, je ukrep nujen zaradi nemotenega zagotavljanja dostopa do interneta in televizije.

(10:02) Civilna zaščita: Aktivnosti v soboto, 14. marca 2020

V okviru Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje (URSZR) deluje Služba za podporo štabu Civilne zaščite (CZ) Republike Slovenije. Poveljnik je izdal odredbe o zagotovitvi hrane in vode za aktivirane pripadnike enot CZ in prostovoljce, o aktiviranju Enote za postavitev mobilnega stacionarja in o aktiviranju mobilnega stacionarja za oskrbo bolnikov, okuženih s koronavirusom.

Kaj vse so naredili v soboto?

V soboto so bili aktivirani regijski štabi CZ v operativni sestavi s Službami za podporo, ekipe prve pomoči na mejnih prehodih, Državni logistični center in enota za postavitev mobilnega stacionarija. Ob tem je vzpostavljena koordinacija z občinami, župani, javnimi ustanovami in drugimi. Zdaj potekajo aktivnosti v zvezi z nudenjem pomoči, ki so v samoizolaciji, aktivirane so ustrezne službe po ministrstvih, ki izvajajo naloge iz svojih pristojnosti.

Koronafon 080 14 04

Za prebivalce deluje na številki 080 1404 klicni center s 18 operaterji, kamor lahko postavijo vprašanja v zvezi z koronavirusom. Na mejnih prehodih z Italijo pripadniki Policije izvajajo aktivnosti v zvezi z vstopom in izstopom tovornega prometa ter enote prve pomoči merjenje temperature potnikov. "Pripravljen je razdelilnik zaščitne opreme, ki bo, preko Izpostav URSZR, razdeljena občinam," dodajajo v obvestilu.

Bi nam želeli kaj sporočiti?

Pišite nam na elektronski naslov info@eposavje.com ali v zasebna sporočila na družbenih omrežjih - poiščite @eposavje na Instagramu ali Twitterju, na Facebooku nas najdete na @ePosavje.com.

(bš)

koronavirus
krško
brežice
sevnica
kostanjevica na krki
radeče

Pridružite se nam