Skip to main content
V Posavju 8.2° C Ponedeljek, 22. 2024
13.03.2020
22:19
Korona, 13. marec 2020
Grafika: ePosavje.com
Koronavirus v Posavju. Kako smo pripravljeni, kateri ukrepi bodo še sledili? Kdaj zaprejo šole in vrtce in še kar je pomembnih informacij v nadaljevanju novice, ki jo dopolnjujemo iz minute v minuto.

Kaj morate vedeti o koronavirusu?

Znaki bolezni so:

  • vročina,
  • kašelj,
  • občutek pomanjkanja zraka – oteženo dihanje, kar je običajno tudi za pljučnico.

Navodila za paciente:

Vse občane naprošajo, da v primeru stika, suma ali prisotnosti znakov podobnim Koronavirusu:

  • NE VSTOPATE v prostore zdravstvenih domov in ostalih zdravstvenih ustanov (zdravsteni domov, bolnišnice, urgence)
  • Prvi stik z zdravnikom vzpostavite telefonsko (osebni zdravnik, dežurni zdravnik)
  • Ostanite doma v izolaciji, izogibajte se vsakršnemu stiku z zdravimi osebami

13. MAREC 2020

(22:17) Zaključujemo s petkovim spremljanjem

V naslednjih dneh se čimbolj izogibajte socialnim stikom, ostanite zdravi in berite ePosavje.com. Z vami bomo znova jutri, spremljanje razvoja dogodkov bomo začeli v novi objavi.

(21:40) Številki 112 in 113 sta namenjeni klicu v sili

Policisti zaradi povečanega števila klicev na številko policije 113 in enotno evropsko številko za klic v sili 112 obveščajo, da sta ti dve številki namenjeni klicu v sili, in ne informacijam glede korona virusa. Za zanesljive informacije glede novega korona virusa pokličite na številko 080 14 04.

Koronafon: 080 14 04

Številki 112 in 113 sta namenjeni med drugim za obveščanje o kršitvah javnega reda in miru, o prometnih nesrečah, kaznivih dejanjih. Torej takrat, ko ljudje potrebujejo pomoč policije in ostalih služb iz sistema zaščite in reševanje.

(21:38) V Brežicah odpovedana prireditev Športnik leta

Športna zveza Brežice je preložila prireditev Športnik leta 2019 za nedoločen čas. Ob tem vse občane pozivajo k doslednemu spoštovanju in spremljanju navodil, ki jih podajajo pristojne organizacije. "Vaše zdravje in skrb za sočloveka naj bosta trenutno na prvem mestu."

(21:35) Epidemiološka situacija je prešla v 2. fazo

Omenjujte socialne stike z namenom preprečevanja širjenja okužb

Epidemiološka situacija v Sloveniji je po besedah iz NIJZ-ja prešla v 2. fazo. Z drugimi besedami, "v največji meri omejujemo socialne stike z namenom preprečevanja širjenja okužb. Pomembno, da vzdržujete razdaljo do drugih oseb, tudi ko se zadržujete na prostem."

(21:37) Petek v posavskih trgovinah

(20:40) V trgovinah veliko praznih polic

Kot ste nam sporočili bralci prek naše Facebook strani Koronavirus v Posavju, na kateri zbiramo vse najpomembnejše informacije, je v trgovinah veliko praznih polic. Trgovci zagotavljajo, da v naslednjih dneh oskrba ne bo motena, v petek so ljudje praznili police in hladilnike z mesom, testeninami, čokoladnimi namazi, kosmiči, toaletnim papirjem in zelenjavo.

(19:33) Ob 20. uri na Ansat TV poseben sklop KORONA INFO

Ob 20. uri bodo na posavski televiziji Ansat TV pripravili poseben informativni blok KORONA INFO o dogajanju v Posavju ob pojavu okužbe s koronavirusom. Helena Žulič iz Zdravstvenega doma Krško, Vladimira Tomšič, Jurica Ferenčina in Violeta Bahat Kmetič iz Zdravstvenega doma Krško ter Marina Novak Rabzelj iz Centra za socialno delo Krško bodo več povedali o aktivnostih reševalcev, preventivnih ukrepih in tudi o skrbi za starejšo populacijo. Povejte svojim babicam in dedkom, staršem, vsem ostalim.

Ponovitve bodo še:

  • v soboto, 14. marca: 9:25, 13:00 in 20:00
  • v nedeljo, 15. marca: 8:00, 14:25 in 20:50

(16:01) KRŠKO: Servisiranja gasilskih aparatov na terenu ne bo

V Poklicni gasilski enoti Krško do nadaljnjega na terenu ne opravljajo servisiranja gasilskih aparatov, razen v izjemnih pogojih v skladu z dogovorom. Ostale dejavnosti Poklicne gasilske enote Krško potekajo nemoteno, kot so potekale do sedaj. Ob tem vse obiskovalce prosijo za razumevanje in strpnost.

(14:30) V Dobovi izpraznili potniški vlak

Zdaj čakajo na postopke, ali tujce na Hrvaško pospremiti prek Rigonc

Hrvaški varnostni organi so v Dobovi zahtevali izpraznjenje potniškega vlaka s tujci. Kot je na novinarski konferenci v Ljubljani povedal v. d. generalnega direktorja direktorata za policijo in druge varnostne naloge Lado Bradač, gre v največ primerih gre za njihove državljane z dela v tujini. "Na slovenski strani zdaj čakajo na postopke, da te tujce na Hrvaško pospremijo prek mejnega prehoda Rigonce," je povedal Bradač. Hrvati za tuje državljane sicer zahtevajo 500 evrov plačila za 14-dnevno karanteno.

(14:18) "Panika ni na mestu. Bolni ne hodite naokoli"

"Panika ni na mestu. Panika je eden izmed razlogov, zaradi česar nam se okvari imunski sistem in lažje zbolimo. Zdaj je res priložnost, da bolni ne hodijo okoli, naj ne trosijo virusov, naj vedno prej pokličejo zdravsveno ustanovo in zdravnike. Prosimo, držimo se tega. V primeru, da se zdravstveno stanje bolnikov s COVID-19 poslabša, naj ne kličejo zasebnega zdravnika, naj pokličejo nujno medicinsko pomoč," je na novinarski konferenci v Ljubljani povedala Simona Repar Bornšek, državna sekretarka na Ministrstvu za zdravje.

(14:09) DO 14. URE 141 POTRJENIH PRIMEROV, 4346 TESTIRANJ

Kot je na novinarski konferenci povedala Nina Pirnat, direktorica NIJZ-a, so do 14. ure opravili 4346 testiranj na prisotnost z okužbo s koronavirusom in potrdili 141 primerov. "Največje povečanje opažamo v regiji Ljubljana. V največji meri se z ukrepi trudimo omejiti socialne stike," dodaja predstavnica.

(13:46) S petkom omejitev dostopov tudi po sevniških ustanovah

Zaprti javni objekti v upravljanju KŠTM Sevnica

Z današnjim dnem omejujejo dostop tudi javni zavodi in javna podjetja v občini Sevnica. Javni zavod za kulturo, šport, turizem in mladino Sevnica (KŠTM Sevnica) je z današnjim dnem zaprl dostop do vseh javnih objektov, s katerimi upravlja. Knjižnica Sevnica, z vsemi poslovnimi enotami, je skladno z uredbo Ministrstva za kulturo do nadaljnjega zaprta. Komunala d.o.o. Sevnica zagotavlja redno izvajanje komunalnih storitev, zaradi lažjega obvladovanja morebitnega širjenja okužb pa prav tako omejuje fizični dostop strank do poslovnih prostorov Komunale Sevnica.

Telefon ali elektronska pošta

Občina Sevnica in Upravna enota Sevnica delujeta v okviru svojih nalog in obveznosti, kljub temu pa je nujno, da se izvajajo vsi preventivni ukrepi po navodilih stroke, da bodo naloge lahko opravljali. Na obeh ustanovah zaradi varovanja zaposlenih omejujejo osebne stike. Ob tem vse občanke in občane, kakor tudi ostale obiskovalce občine in upravne enote prosijo, da uporabljate za stik z zaposlenimi telefonsko in elektronsko komunikacijo.

(13:40) Tovornjakarji čakajo na Obrežju več kot 18 ur

Še vedno je gneča na Obrežju. Vozniki tovornjakov na meji s Hrvaško namreč čakajo v dolgih kolonah, na Obrežju več kot 18 ur, Slovenija pa v zvezi s tem še čaka na uradna pojasnila Hrvaške. Kot so za Slovensko tiskovno agencijo sporočili iz Sindikata delavcev prometa in zvez Slovenije, so ob hitrem odzivu trgovske družbe Mercator in Darsa čakajočim voznikom tovornjakov na mejnem prehodu Obrežje zagotovili osnovno hrano in pijačo. Z Darsa so dodatno navedli, da voznikom v kolonah razdeljujejo vodo in sendviče ter da so ob avtocesti postavili mobilna stranišča.

Bregana, 13. marec 2020

(12:43) V MC Krško zaprli vrata vseh enot

Do preklica so zaprte vse enote Mladinskega centra Krško, MC bar, MC hotel ter Svetovalnica Krško. Od ponedeljka, 16. marca naprej, so odpovedali vse aktivnosti, dogodke in najeme v Mladinskem centru Krško in njihovih mladinskih točkah na Senovem, Velikem Kamnu in Raki.

(12:41) Knjižnica Brežice zaprta do nadaljnjega

Od 13. marca naprej je do nadaljnega zaprta Knjižnica Brežice z enotama v Cerkljah ob Krki in v Pišecah. Prav tako do preklica ne bodo izvajali nobenih knjižničnih dejavnosti, že izposojenega gradiva ne vračajte v knjižnico ali knjigomat za vračilo, od 13. marca naprej se zamudnina ne bo obračunavala.

(12:39) Vrata zaprla tudi Galerija Božidar Jakac

V Kostanjevici na Krki bodo od 13. marca naprej do preklica zaprti Galerija Božidar Jakac in Lamutov likovni salon, pa tudi TIC Kostanjevica na Krki. "Do nadaljnjega odpadejo tudi vsi napovedani dogodki in ostale aktivnosti. Ekskurzija napovedana za 4. april je prestavljena na kasnejši termin, ki bo znan naknadno," pravijo v sporočilu.

(12:18) MORS: Ne kličite na številko za klic v sili, če ne potrebujete gasilcev ali reševalcev

Z Ministrstva za obrambo Republike Slovenije državljanke in državljane prosijo, da če ne potrebujete nujne medicinske pomoči, pomoči gasilcev, nujne veterinarske pomoči, pomoči gorskih in jamarskih reševalcev ter drugih reševalnih enot, ne kličite na klic v sili na številko 112.

Koronafon: 080 14 04

"Za iskanje zanesljivih informacij v zvezi z novim koronavirusom pokličite na brezplačno telefonsko številko 080 1404," dodajajo v sporočilu.

(10:21) Prvi potrjen primer v Brežicah

(!) Do četrtka so vzeli 63 brisov, en vzorec pozitiven

Na vstopni točki pred Urgentnim centrom Brežice so od začetka delovanja enotne vstopne točke do četrtka do 20. ure odvzeli 63 brisov. "En vzorec je bil pozitiven," je povedala direktorica Splošne bolnišnice Brežice Anica Hribar. V Splošni bolnišnici Brežice v tej fazi nimajo pacientov okuženih z virusom COVID-19.

S sumom na okužbo ne vstopajte v prostore urgentnega centra

Urgentni center Brežice je sicer ena izmed 16 vstopnih točk v Sloveniji, kjer pacientom s sumom na okužbo s koronavirusom odvzemajo vzorce. Odvzem vzorcev poteka po predpisanem protokolu v dveh zabojnikih pred Urgentnim centrom za organizacijo ekip skrbi Zdravstveni dom Brežice. PACIENTI S SUMOM NA OKUŽBO NE VSTOPAJO V PROSTORE URGENTNEGA CENTRA.

Kontroliran vstop v Urgentni center

Tako je zdaj vstop v Urgentni center Brežice kontroliran, za kontrolo vstopajočih je dopoldne zadolžena diplomirana medicinska sestra, popoldne pa triažna sestra. Od ponedeljka naprej bo kontrolo izvajala triažna sestra. Ob tem je vhod v urgentni center zaklenjen, za vstop je potrebno pozvoniti na zvonec, ki je nameščen pred notranjimi vhodnimi vrati v objekt.

(10:20) V Splošni bolnišnici Brežice spremenjena organizacija dela

Prekinitev dela v ambulantah in operativni dejavnosti do 27. marca

V Splošni bolnišnici Brežice bodo od 16. marca naprej prenehali z izvajanjem vseh specialističnih ambulant, naročenega operativnega programa in delovanjem ginekološkega dispanzerja. V bolnišnici bodo izvajali urgentno službo (internistično prvo pomoč in kirurško prvo pomoč, ginekološko urgenco ter program za hospitalizirane paciente. Ob tem je prekinitev dela v ambulantah in operativni dejavnosti določena od 16. do 27. marca, glede na epidemiološko situacijo pa bodo naslednje ukrepe za naprej določili v tednu od 23. do 27. marca.

Ginekološka in okulistična ambulanta

Ginekološka ambulanta za nosečnice in nujne ginekološke  primere dela vsak delavnik od 8. do 15. ure, okulistična ambulanta dela vsako sredo od 11. do 14. ure. Od 16. do 27. marca v bolnišnici velja prepoved prisotnosti očetov in drugih spremljevalcev na porodu, prav tako zunanji obiskovalci ne morejo vstopati v bolnišnično menzo.

Posebni ukrepi za zaposlene

V bolnišnici so vzpostavili tudi posebne ukrepe za zaposlene. Tako velja prepoved potovanj v tujino (ta sicer ne velja za zaposlene, ki prihajajo na delo iz Hrvaške). Zaposleni, ki so se v tem tednu vrnili iz potovanja v tujini, pa morajo biti v domači, 14-dnevni samoizolaciji

(10:15) Telekom Slovenije: V naslednjih dneh daljši časi pri odpravi storitvenih incidentov

Iz Telekoma Slovenije so sporočili, da bo v naslednjih dneh prihajalo do daljših časov pri odpravi storitvenih incidentov in ostalih aktivnosti - vključevanje storitev, spremembe storitev, izključevanje storitev. Vzrok izrednih razmer so preventivni ukrepi povezanimi s korona virusom. Delo na terenu bodo maksimalno prilagodili, najprej v smeri zaščite zdravja uporabnikov in izvajalcev na terenu

"Vse komunikacijske poti se izvajajo nespremenjeno. Posebnosti in morebitna odstopanja urejamo sproti. Napovedana dela na omrežju so do nadaljnjega omejena na najnujnejše aktivnosti," dodajajo v sporočilu.

!!! (10:01) !!! - Dva primera v Krškem? NE DRŽI

V četrtek se je, prek Facebooka in potem prek nekaterih spletnih strani, razširila informacija, da so v krški občini potrdili dva primera - enega na Senovem in drugega v Krškem. Kot so nam potrdili na terenu, informacija NE DRŽI.

Previdni bodite tudi na spletu

V teh dneh se dezinformacije (fake news objave, če hočete) s pomočjo svetovnega spleta in teoretikov še posebej hitro razširjajo, svetujemo vam veliko mero previdnosti tudi na spletu. Na ePosavje.com se bomo še naprej odgovorno trudili, da vam v najkrajšem možnem času sporočimo verodostojne, uradne in natančne informacije.

(09:48) V porodnišnici do nadaljnega prepovedani vsi obiski

V brežiški porodnišnici so do nadaljnjega prepovedani obiski za vse hospitalizirane pacientke, tudi porodnice in otročnice. "Odpovedane so vse načrtovane ginekološke operacije, razen carskih rezov, nujnih operacij (zunajmaternična nosečnost, torzija ciste ovarija) in premalignih obolenj (LLETZ, histerektomija zaradi premalignih obolenj maternice-, sumljive ciste jajčnikov, hude krvavitve ipd. - o tem se odloči vaš lečeči zdravnik/operater)," pravijo v sporočilu.

Ambulantna dejavnost prestavljena za 14 dni

Preventivni pregledi pri izbranem ginekologu, odvzemi PAP brisov, kontrolni UZ cist, endometrija ipd., so prestavljeni za naslednja dva tedna za vse pacientke, ki nimajo akutnih oziroma hujših znakov bolezni.

"Nosečnice bodo obravnavane nespremenjeno"

Nosečnice bodo obravnavane nespremenjeno - redno, prav tako matere s težavami po porodu ali carskem rezu. "Prosimo, da nas telefonsko obvestite, če ste na naročeni termin bolni (prehladni znaki, vročina, kašelj…), da se dogovorimo o spremenjeni uri ali dnevu pregleda. Prekinitve nosečnosti se opravljajo praviloma ob sredah. Obvezno je upoštevati, da se lahko v ambulanto zglasijo le ženske, ki nimajo znakov prehladnega obolenja ali vročine. Urgentna ginekološko-porodniška stanja in porodi se obravnavajo 24 ur na dan - kot doslej," še dodajajo.

Izredna navodila veljajo do 16. do 27. marca

Kot pravijo, "izredna navodila veljajo od 16. do 27. marca, za naprej bo odvisno od epidemiološkega stanja širitve virusa v Sloveniji. Hvala za razumevanje. V upanju, da se kmalu vse vrne v stare tire, vas lepo pozdravljamo in vam želimo, da ostanete zdravi."

(09:40) Kaj pomeni eksponentno širjenje virusa in zakaj moramo ukrepati danes?

(09:38) V Sevnici več o preventivnih ukrepih in navodilih

V Zdravstvenem domu Sevnica bodo ob 11. uri več povedali o preventivnih ukrepih in navodilih ob razglašeni epidemiji koronavirusa. "Zdravstveni dom Sevnica že ves čas natančno spremljajo dogajanje in proaktivno uvaja vse predpisane ukrepe za zajezitev širjenja okužb," pravijo v sporočilu.

(09:07) V porodnišnici zaprli vstop vsem spremljevalcem nosečnic in porodnic

V Splošni bolnišnici Brežice so zaradi zamejevanja širjenja okužb z Covid -19 zaprli vstop vsem spremljevalcem nosečnic in porodnic v ambulantah in na ginekološko porodnem oddelku.

Vsebine, ki smo jih na naših straneh objavljali od 25. februarja do 12. marca 2020, so dostopne na povezavi Koronavirus: Zbirno od 25. februarja do 12. marca (VIDEO).

(bš)

brežice
krško
sevnica
koronavirus
kostanjevica na krki
radeče

Pridružite se nam

Novice iz Posavja