Skip to main content
Četrtek, 22. februar 2024
17.04.2020
20:53
Koronavirus, 17. april 2020
Grafika: ePosavje.com
Koronavirus COVID19 v Posavju, petek, 17. april. V nadaljevanju novice spremljamo razvoj dogodkov in zbiramo vse informacije za Posavke in Posavce. Bi nam želeli kaj sporočiti? Beri naprej.

Kaj morate vedeti o koronavirusu COVID19?

Znaki bolezni so:

  • vročina,
  • kašelj,
  • občutek pomanjkanja zraka – oteženo dihanje, kar je običajno tudi za pljučnico.

Navodila za paciente:

Vse občane naprošajo, da v primeru stika, suma ali prisotnosti znakov podobnim Koronavirusu COVID19:

  • NE VSTOPATE v prostore zdravstvenih domov in ostalih zdravstvenih ustanov (zdravsteni domov, bolnišnice, urgence)
  • Prvi stik z zdravnikom vzpostavite telefonsko (osebni zdravnik, dežurni zdravnik)
  • Ostanite doma v izolaciji, izogibajte se vsakršnemu stiku z zdravimi osebami

PETEK, 17. APRIL 2020

(20:51) Tudi sezona malega nogometa je že končana

"Zaradi dejstva, da se situacija v zvezi s koronavirusom ni umirila do mere, v kateri bi se vsa tekmovanja lahko nemoteno nadaljevala, je Izvršni odbor NZS sprejel odločitev o zaključku tekmovanj na mladinski in amaterski ravni v tekmovalni sezoni 2019/2020. NZS želi s tem ukrepom predvsem zaščititi zdravje nogometašev, navijačev in funkcionarjev, klubom pa pomagati pri načrtovanju naslednjih aktivnosti in jih razbremeniti finančnih bremen v tem kriznem obdobju," pravijo na Nogometni zvezi Slovenije.

Končani tudi obe tretji ligi ter tekmovanja v mladinskih in kadetskih ligah

Izvršni odbor NZS je tako sprejel sklepe, po katerih so se 12. marca že zaključila tekmovanja v obeh 3. SNL (vzhod in zahod), prvi in drugi mladinski in kadetski ligi, ligi U-15 za dečke, dekliških kategorijah U-17, U-15 in U-13, ter vsa tekmovanja v futsalu, zaključena sta tudi Ženski pokal Slovenije in Mladinski pokal Slovenije.

(20:34) Gasilci v Sevnici

Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva Sevnica so opravili dezinfekcijo reševalnega vozila. > VEČ

(19:45) S ponedeljkom omogočeno opravljanje tehničnih pregledov

Vlada je na današnji dopisni seji odločila, da prepoved izvajanja tehničnih pregledov in drugih postopkov v zvezi z registracijo motornih vozil ter dela v tahografskih delavnicah velja le do nedelje. > VEČ

(19:44) Kaj je novega na območju Civilne zaščite Zahodno štajerske?

Po podatkih NIJZ so na območju Zahodno štajerske regije potrjene okužbe v 24 občinah. Število okuženih se je v zadnjih 24 urah povečalo za 18 oseb in jih je na območju regije skupno 285. Največ okuženih je na območju občine Šmarje pri Jelšah in v tamkajšnjem Domu starejših občanov (DSO), skupaj 163.

Šmarje pri Jelšah

V DSO Šmarje pri Jelšah je stanje stabilno. Po podatkih NIJZ se v zadnjih 24 urah število okuženih povečalo za 10 oseb, skupno 169. Danes je pomoč pri oskrbi v DSO izvajalo 15 oseb.

Celje

V Splošni bolnišnici Celje je hospitaliziranih 23 oseb, od tega na oddelku COVID šestnajst bolnikov in na intenzivni negi sedem bolnikov. Pred Splošno bolnišnico Celje je postavljen šotor za izvajanje dekontaminacije reševalcev in njihove opreme.

Velenje

V Hotel Paka se je vrnila oseba iz Splošne bolnišnice Celje, trenutno sta v izolaciji dve osebi. Poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije Srečko Šestan je izdal preklic odredbe za zagotovitev začasne nastanitve v Hotelu Paka v Velenju in osnovne oskrbe oseb, ki jim je odrejena izolacija in nimajo primernih prostorov oz. primernega bivališča. V nedeljo osebi zapuščata izolacijo, hotel Paka bo v ponedelje predan lastniku. Pred tem bo izvedena dezinfekcija sob s pomočjo gasilcev Poklicne gasilske enote Celje in opravljeno čiščenje iščenje.

(15:41) Tržnica Videm od sobote ponovno obratuje

Kot sporočajo s Tržnice Videm, bo ta v soboto, 18. aprila 2020, ponovno pričela z obratovanjem. Ob tem pozivajo, da nakup opravite z masko, se držite varnostne razdalje in upoštevate vsa ostala navodila za varen nakup. 

(14:20) Lekarna Krško ima od ponedeljka naprej nov delovni čas

Lekarna Krško ima od ponedeljka naprej nov delovni čas, med tednom bo lekarna na matični lokaciji odprta vsak dan med tednom od 7. do 19. ure, v soboto med 8. in 14. uro. > VEČ

(14:07) 1304 pozitivne osebe, 39.330 testiranj, en nov primer v Posavju

Do četrtka, 16. aprila 2020 do 24. ure, je bilo v Sloveniji opravljenih 39.330 testiranj, od tega je bilo 1315 pozitivnih testov. Po epidemioloških podatkih, ki so jih na NIJZ prejeli do sedaj, gre za 1304 oseb. Pri nekaterih osebah je bil test opravljen večkrat, štiri osebe pa so testiranje opravile v tujini.

Kako v Posavju? V Bistrici ob Sotli nov potrjen primer

V Posavju imamo zaenkrat uradno potrjenih 13 primerov, od srede na četrtek so nov primer - četrtega v občini - potrdili v Bistrici ob Sotli.

(13:54) Nacionalno preverjanje znanja letos odpade

Letos bo, prvič po dvajsetih letih od uvedbe, odpadlo nacionalno preverjanje znanja (NPZ), ki ga zakonsko opredeljujeta Zakon o osnovni šoli in Pravilnik o nacionalnem preverjanju znanja v osnovni šoli. "Vse izpitne pole, ki so že pripravljene, bodo na Državnem izpitnem centru vseeno dostopne v elektronski obliki. Učenci in učitelji jih bodo lahko uporabili kot dodatno gradivo pri utrjevanju znanja ali zaključevanja šolskega leta, če bodo želeli," je ob tem povedala ministrica prof. dr. Simona Kustec.

(13:44) Brežiški župan Ivan Molan za ePosavje.com

Brežiški župan Ivan Molan za ePosavje.com ocenjuje, da je trenutno stanje v občini "kar v redu". Molan je vesel, da se ljudje držijo navodil. "Tudi zaradi tega imamo v Posavju bistveno manj obolelih." > VEČ

(13:29) Delovanje Občinske uprave Sevnica v času koronakrize

Številni ukrepi, ki jih je sprejela Vlada Republike Slovenije s ciljem zajezitve širjenja okužb s COVID-19 so omejili javno življenje in spremenili način vsakdanjega življenja. > VEČ

Lokalno pridelana hrana, Krško

(13:18) "Želeli bi vzpodbuditi prebivalstvo, da kupuje lokalno pridelana živila"

Kristina Ogorevc Račič, direktorica Centra za podjetništvo in turizem Krško, je za ePosavje.com povedala, da imajo nekatere kmetije in proizvajalci na območju občine Krško "velike težave, ker so svoje izdelke prodajali v javne zavode, ki so trenutno zaprti. Želeli bi vzpodbuditi lokalno prebivalstvo, da kupuje lokalno pridelana živila." O posledicah epidemije pa pravi, da bodo te precej hude predvsem za turizem. "Predvidevamo, da se bodo ti ukrepi sprostili nazadnje šele za turizem. Gre za zbiranje na prostem ali v zasebnih prostorih in verjetno bo to najpoznejši ukrep, ki se bo sprostil," dodaja sogovornica.

Več v torek ob 20. uri v oddaji Posavski tednik.

(12:24) Tradicionalnega kresovanja letos ne bo

Iz Krajevne skupnosti mesta Krško so sporočili, da tradicionalno kresovanje na Trški Gori letos odpade. Ob tem čestitajo ob prazniku dela.

(12:04) Civilna zaščita Republike Slovenije v četrtek

Iz državnega logističnega centra Roje so v četrtek razdelili 420 KBRJ filtrov za celo obrazne maske za gasilske enote širšega pomena. Za potrebe Zveze prijateljev mladine je Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje (URSZR) na enote v Domžalah, Novem mestu, Črnomlju, Velenju in Murski Soboti prepeljala 51 računalnikov. Ob tem so razdelili osebno varovalno in drugo opremo na Izpostave URSZR, zdravstvenim domovom in drugim zdravstvenim inštitucijam ter socialno varstvenim zavodom.

Brezposelnost v aprilu 2020

(11:55) "Trenutno v Posavju 407 več brezposelnih kot konec aprila 2019"

"Če primerjamo trenutno stanje brezposelnih s stanjem konec lanskega aprila, je porast v Posavju 13,8%. Trenutno je 407 več brezposelnih oseb kot konec aprila 2019. V slovenskem merilu je porast še močnejši, 15,6%," nam je povedala Saša Mohorko, vodja Zavoda za zaposlovanje Republike Slovenije, Območne službe Sevnica. V marcu so zabeležili 241 novoprijavljenih oseb, kar je več kot 100 oseb več kot v marcu 2019. "Tudi v prvih šestnajstih dneh aprila beležimo enako številko - 241 - novoprijavljenih oseb," dodaja sogovornica.

Več v torek ob 20. uri v oddaji Posavski tednik.

(09:14) Nov odlok o vključevanju zdravnikov specializantov

V četrtek so potrdili tudi odlok o razporejanju zdravnikov in njihovo vključitev v izvajanje ukrepov za zajezitev in obvladovanja epidemije COVID-19. > VEČ

(08:42) Protest Skupnosti socialnih zavodov Slovenije

Zahtevajo takojšnjo premesitev starostnikov s COVID-19 iz domov za starejše

V Skupnosti socialnih zavodov Slovenije protestirajo zaradi nadaljevanja prizadevanj, da se socialnovarstvene zavode, ki nimajo vseh pogojev za učinkovito osamitev in oskrbo bolnih, preoblikuje v zasilne ustanove za oskrbo starostnikov s koronavirusno boleznijo 19. "Skupnost prav tako nasprotuje poskusom nekaterih bolnišnic, da obolele starostnike še pred zaključkom zdravljenja vrnejo v domove za starejše – tudi tiste, kjer zaenkrat ni drugih potrjenih primerov okužb, saj to ogroža zdrave stanovalce in povečuje možnosti za pojav novih žarišč okužb z virusom Sars-CoV-2," pravijo v sporočilu.

Izkušnje kažejo, da je širjenje virusa mogoče zajeziti le z doslednjo osamitvijo bolnih

Kakor dodajajo, so tovrstne premestitve še zlasti nerazumljive ob zagotovilih, da bolnišnične zmogljivosti za oskrbo bolnikov s koronavirusno boleznijo 19 niso preobremenjene. Dosedanje izkušnje iz slovenskih domov in iz tujine, na primer s Hrvaške, kjer obolele dosledno nameščajo v za to določene bolnišnice, namreč kažejo, da je širjenje virusa Sars-CoV-2 mogoče učinkovito zajeziti le z dosledno osamitvijo bolnih izven domov za starejše.

(08:38) V Radečah danes preventivna dezinfekcija javnih površin

Občina Radeče in Štab Civilne zaščite Občine Radeče bosta v sodelovanju z JP Komunala Radeče d.o.o. v petek izvedla preventivno dezinfekcijo javnih površin, kjer se najpogosteje v teh dneh zadržujejo prebivalci oz. so te površine izpostavljene dotikom večjega števila oseb.

(08:34) Z 20. aprilom odprti avtoservisi, od 4. maja tudi frizerji

Z 20. aprilom in 4. majem nova sprostitev začasnih prepovedi ponujanja in prodajanja blaga ter storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji. Kaj se spreminja? > VEČ

(08:33) Dobrodošli v nov dan, petek, 17. april 2020

Petek, 17. april, smo v petem tednu ostrejših ukrepov, povezanih s preprečevanjem širjenja virusa COVID-19 v Posavju. Ostanite zdravi!

Bi nam želeli kaj sporočiti?

Pišite nam na elektronski naslov info@eposavje.com ali v zasebna sporočila na družbenih omrežjih - poiščite @eposavje na Instagramu ali Twitterju, na Facebooku nas najdete na @ePosavje.com.

(bš)

krško
brežice
sevnica
kostanjevica na krki
radeče
koronavirus

Pridružite se nam

Zadnje novice