Skip to main content
V Posavju 14.7° C Sobota, 1. oktober 2022
20.03.2020
21:51
Koronainfo, 20. marec 2020
Grafika: ePosavje.com
Koronavirus v Posavju, petek, 20. marec. Spremljamo razvoj dogodkov in zbiramo vse informacije za Posavke in Posavce. Bi nam želeli sporočiti informacije? Več v nadaljevanju iz minute v minuto.

Kaj morate vedeti o koronavirusu?

Znaki bolezni so:

  • vročina,
  • kašelj,
  • občutek pomanjkanja zraka – oteženo dihanje, kar je običajno tudi za pljučnico.

Navodila za paciente:

Vse občane naprošajo, da v primeru stika, suma ali prisotnosti znakov podobnim Koronavirusu:

  • NE VSTOPATE v prostore zdravstvenih domov in ostalih zdravstvenih ustanov (zdravsteni domov, bolnišnice, urgence)
  • Prvi stik z zdravnikom vzpostavite telefonsko (osebni zdravnik, dežurni zdravnik)
  • Ostanite doma v izolaciji, izogibajte se vsakršnemu stiku z zdravimi osebami
Ostani doma

PETEK, 20. MAREC 2020

(20:08) NMP Sevnica: "Mi smo tu za vas. Prosimo, ostanite doma za nas"

NMP Sevnica

(19:31) Od polnoči krajši minimalni odpiralni čas trgovin

Vlada je danes sprejela odlok, s katerim določa obratovalni čas prodajaln, ki v pretežni meri prodajajo živila, in sicer vsaj od 8. in najmanj do 18. ure. S tem se je odzvala na zahteve sindikata delavcev trgovine, ki je v primeru, da bi trgovine morale ostati odprte do 20. ure, zagrozil s stavko. "Hkrati se določa tudi izjemo od sicer z odlokom določenega obratovalnega časa prodajaln z živili in kmetijskimi pridelki, in sicer za mikro in majhne družbe, samostojne podjetnike posameznike ter zadruge, ki bodo v skladu z odlokom lahko same določale obratovalni čas na podlagi njihove poslovne odločitve, kar je nujno zaradi organiziranja delovanja le-teh v okviru obstoječega kadra in običajnega obratovalnega časa," pravijo v sporočilu.

(19:15) Pocenila se bo elektrika

Od 1. marca do 31. maja

Cena električne energije bo naslednje tri mesece nižja za okoli 20 odstotkov. Vlada je namreč izdala Odlok o začasnem neplačevanju prispevkov za zagotavljanje podpor proizvodnji električne energije v soproizvodnji z visokim izkoristkom in iz obnovljivih virov energije za male poslovne odjemalce in gospodinjske odjemalce električne energije.

Ukrep za blaženje socialnih in gospodarskih posledic širjenja koronavirusa

Kot so sporočili, so odlok izdali v okviru ukrepov za blaženje socialnih in gospodarskih posledic širjenja koronavirusa. "Z odlokom se začasno poseže v obveznost plačila prispevkov na način, da za čas od 1. marca 2020 do 31. maja 2020 mali poslovni in gospodinjski odjemalci električne energije ne plačujejo prispevka za zagotavljanje podpor proizvodnji električne energije v soproizvodnji z visokim izkoristkom in iz obnovljivih virov energije," še dodajajo v sporočilu.

(15:55) Obvestilo Civilne zaščite Zahodno Štajerske regije

Na območju Civilne zaščite Zahodno Štajerske regije je bilo v zadnjih urah razdeljenih več tisoč kosov zaščitne opreme. Največ zaščitne opreme so dobili na najbolj ogroženem območju v tej regiji, to je v zdravstvenem domu Šmarje pri Jelšah in domu upokojencev Šmarje pri Jelšah. Iz državnega logističnega centra civilne zaščite so prejeli tri vrste zaščitnih mask (FFP2, FFP3 in kirurške maske), zaščitne rokavice, zaščitne kombinezone, zaščitna očala in več vrst rokavic. Prav tako so dodatno zaščitno opremo prejeli v zdravstvenih domovih, Splošni bolnišnici Celje ter domovih za starejše v Rogaški Slatini in Šentjurju. Vse omenjene ustanove so prejele tudi alkoholno razkužilo in Ecocid.

Prednost pri dodelitvi opreme

Prednost pri dodelitvi opreme imajo zdravstvene ustanove in domovi za starejše občane itd. Poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije Srečko Šestan je včeraj izdal odredbo, da se lahko za potrebe izvajanja ukrepov oskrbe obolelih s COVID-19 in izvajanja oskrbe prebivalcev za zajezitev epidemije uporabijo prostori zavodov s področja vzgoje in izobraževanja (dijaški in študentski domovi) za nastanitev zdravstvenega osebja, pripadnikov civilne zaščite in policije.

Vir: Civilna zaščita Zahdno Štajerske regije

(15:47) Opravljenih 1098 testiranj, 341 potrjenih primerov

Do 14. ure je bilo v Sloveniji 341 potrjenih okužb z novim koronavirusom, opravljenih je bilo 7587 testiranj. V Posavju imamo drugi potrjeni primer okužbe. "Do 20. marca 2020 je bil vsaj en primer okužbe COVID-19 potrjen v 92 občinah (43 % vseh slovenskih občin), več kot dva primera okužbe COVID-19 sta bila potrjena v 47 občinah," poročajo z NIJZ. Na seznamu občin s potrjenimi primeri COVID-19 je od posavskih občin zaenkrat Brežice (1), po en primer je potrjen tudi v občini Kozje in Bistrici ob Sotli.

(11:27) V četrtek v aktivnostih več kot 1969 pripadnikov Civilne zaščite

19. marca je bilo v zvezi z aktivnosti, povezanimi z epidemijo COVID-19, angažiranih več kot 1969 pripadnikov sil za zaščito in reševanje, štabov Civilne zaščite, občin, podpornih služb, javnih služb in drugih.

(11:12) Na Civilni zaščiti izdali več odredb

Na Civilini zaščiti so izdali odredbo o aktiviranju prostorov zavodov s področja vzgoje in izobraževanja za nastanitev zdravstvenega osebja, pripadnikov Civilne zaščite in Policije, pa tudi odredba o delnem preklicu odredbe o aktiviranju enot prve pomoči za mejna prehoda Rateče in Robič in odredba za organiziranje ekip Slovenske vosjke za izvajanje hitrih pregledov in testiranj za slovenske državljane, ki se vračajo iz tujine. V veljavi je tudi odredba za nakup blaga in potrebnih storitev za zagotovitev preventivnih ukrepov v enotah Slovenske vojske ter za podporo delovanja ROLE2.

(10:57) Srbija popolnoma zaprla meje za potniški promet

Srbija je ob 8. uri zjutraj popolnoma zaprla meje za potniški promet. Od nedelje zvečer so lahko v državo prišli le srbski državljani,  domovino se jih je od takrat vrnilo okoli 76.000, kar je po navedbah oblasti težava pri prizadevanjih, da bi zajezili širjenje novega koronavirusa.

(10:42) Psihosocialna podpora v občini Brežice

Zdravstveni dom Brežice obvešča, da s petkom, 20. marcem, vzpostavljajo psihosocialno podporo oziroma svetovanje prebivalcem občine Brežice in uslužbencem Zdravstvenega doma Brežice v epidemiološki situaciji. V izvajanje psihosocialne podpore se bodo vključevali psihologi in klinična psihologinja Zdravstvenega doma Brežice. Psihosocialna podpora se bo zagotavljala med delavniki med 8. in 14. uro na telefonski številki 031 664 028 ali po elektronski pošti.

(10:41) KRŠKO: Razpis za podelitev občinskih priznanj podalšan do 3. aprila

Komisija za občinska priznanja ter sodelovanje z občinami pri Občinskem svetu Občine Krško razpis za podelitev občinski priznanj za leto 2020 podaljšuje do vključno 3. aprila.

(09:55) Dobrodošli v nov dan, petek je, 20. marec 2020

Nov dan, petek, 20. marec. In novo spremljanje razvoja dogodkov, povezanih z epidemijo virusa COVID-19 v Posavju. Ostanite zdravi!

Bi nam želeli kaj sporočiti?

Pišite nam na elektronski naslov info@eposavje.com ali v zasebna sporočila na družbenih omrežjih - poiščite @eposavje na Instagramu ali Twitterju, na Facebooku nas najdete na @ePosavje.com.

(bš)

krško
koronavirus
brežice
sevnica
posavje
video
kostanjevica na krki
radeče

Pridružite se nam