Skip to main content
Torek, 5. marec 2024
03.04.2020
20:58
Koronainfo, 3. april 2020
Grafika: ePosavje.com
Koronavirus v Posavju, petek, 3. april. Spremljamo razvoj dogodkov in zbiramo vse informacije za Posavke in Posavce. Bi nam želeli sporočiti informacije? Več v nadaljevanju iz minute v minuto.

Kaj morate vedeti o koronavirusu?

Znaki bolezni so:

  • vročina,
  • kašelj,
  • občutek pomanjkanja zraka – oteženo dihanje, kar je običajno tudi za pljučnico.

Navodila za paciente:

Vse občane naprošajo, da v primeru stika, suma ali prisotnosti znakov podobnim Koronavirusu:

  • NE VSTOPATE v prostore zdravstvenih domov in ostalih zdravstvenih ustanov (zdravsteni domov, bolnišnice, urgence)
  • Prvi stik z zdravnikom vzpostavite telefonsko (osebni zdravnik, dežurni zdravnik)
  • Ostanite doma v izolaciji, izogibajte se vsakršnemu stiku z zdravimi osebami

PETEK, 3. APRIL 2020

(20:58) V Knjižnici Brežice brezplačen vpis po spletu

V Knjižnici Brežice imate v teh izrednih razmerah možnost brezplačnega prvega vpisa po spletu. Z brezplačnim spletnim vpisom omogočajo izposojo e-knjig na portalu Biblos in dostop do ostalih elektronskih virov z oddaljenim dostopom.

(20:35) Sevniški gasilci dezinficirali tudi v petek

Sevniški gasilci so tudi v petek pomagali na treh mestih. > VEČ

(20:24) BREŽICE: Dobra novica za lastnike njiv na drugi strani meje

V občini Brežice je po novem omogočen prehod državne meje z Republiko Hrvaško za potrebe kmetijstva. > VEČ

(20:22) Kakšno je stanje na območju Civilne zaščite Zahodne štajerske?

190 okuženih, okužbe potrjene v 18 občinah

Po podatkih NIJZ so na območju Zahodno štajerske regije potrjene okužbe v 18 občinah, število okuženih se je v zadnjih 24 urah povečalo za 10 oseb in jih je na območju regije skupno 190. Največ okuženih je na območju občine Šmarje pri Jelšah in v tamkajšnjem Domu starejših občanov (116). V vseh 33 občinah se izvaja dežurstvo oz. delovanje občinskih štabov Civilne zaščite v dnevnem času in se izvajajo vsi potrebni ukrepi in naloge.

V Splošni bolnišnici Celje hospitaliziranih 11 oseb

Danes je bilo skupaj angažiranih 444 pripadnikov sil zaščite in reševanja na območju Zahodno Štajerske. Regijski štab je občinskim štabom Civilne zaščite delil zaščitno opremo, ki jo je prevzel iz logističnega centra Roja, in sicer gre za 65.000 kirurških mask, 25.000 rokavic latex, 800 kosov razkužila in 20 kg ekocida. V Splošni bolnišnici Celje na oddelku COVID hospitaliziranih 11 oseb, od tega so štiri osebe na intenzivni negi (ena oseba je na respiratorju).

Šmarje pri Jelšah

V domu starejših občanov Šmarje pri Jelšah imajo nekaj novo obolelih, dve osebi sta umrli. Zdravstveni dom (ZD) Šmarje obratuje normalno, samo za urgentne primere. Še vedno poteka pomoč v Domu starejših občanov iz drugih zdravstvenih domovo, centrov oz. domov.

Velenje

Za 40 oseb, ki prestajajo karanteno v hotelu Paka, je minister za zdravje danes odredil, da se njihova karantena nadaljuje na stalnem ali začasnem prebivališču. Dve osebi, ki sta okuženi s COVID-19, ostajata v karanteni v hotelu Paka. Osebe morajo doma še naprej spremljati svoje zdravstveno stanje. V času prestajanje karantene doma ne smejo zapustiti, za dostavo osnovnih potrebščin morajo zaprositi svojce ali prijatelje, ki jim jih morajo dostaviti pred zaprta vrata bivališča, če nimajo te možnosti, se lahko obrnejo na civilno zaščito in lokalno skupnost.

(20:08) Ranljive skupine lahko po novem nakupujejo tudi v zadnji uri delovnega časa

V soboto začne veljati popravljen Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom. Po njem bodo lahok izključno ranljive skupine (invalidi, upokojenci, nosečnice), poleg že veljavnega nakupovanja med 8.00 in 10.00, sedaj nakupovale tudi v zadnji uri delovnega časa prodajalne z živili.

(15:41) Podaljšanje rotacij kontigentov Slovenske vojske do konca junija

Redne rotacije kontingentov Slovenske vojske v mednarodnih operacijah in na misijah, ki so predvidene v obdobju do konca junija 2020, podaljšajo praviloma za tri mesece. Za naslednje tri mesece se tako podaljšujejo dolžnosti sedanjega kontingenta na misiji Kfor na Kosovu, katerega rotacija je bila predvidena aprila, ter kontingenta Slovenske vojske v operaciji EUTM Mali.

Odločitev posledica trenutnih razmer in ukrepov v boju proti COVID-19

Kot je pojasnil minister, je bila odločitev sprejeta zaradi trenutnih razmer in ukrepov v boju proti covidu-19. S trimesečnim zamikom načrtovane rotacije kontingenta Slovenske vojske na Kosovu je mogoče zagotoviti dovolj pripadnikov SV, ki se lahko takoj vključijo kot pomoč drugim organom pri spoprijemanju s covidom-19, prav tako lahko pomagajo pri varovanju zunanje schengenske meje, kjer v zadnjem času ponovno opažamo povečanje nelegalnih prehodov večjih skupin. Slovenska vojska si po besedah ministra zdaj ne more privoščiti menjave pripadnikov na misiji, saj bi bilo tako veliko pripadnikov dlje časa neoperativnih. To bi namreč pomenilo, da bi bili pripadniki po vrnitvi v domovino najprej poslani za 14 dni v karanteno in jih ne bi mogli razporediti na naloge v Republiki Sloveniji. Hkrati bi bili v karanteni tudi pripadniki, ki bi odšli na misijo Kfor in tako ne bi mogli izvajati nalog v podporo varnosti in stabilnosti na Kosovu, kjer prispevek Slovenije predstavlja pomemben del mednarodne prisotnosti v regiji. Z odločitvijo ministrstva o podaljšanju rotacije kontingentov je poveljnik sil brigadir Miha Škerbinc osebno seznanil pripadnike kontingenta Slovenske vojske v Kforju.

Posameznikom z utemeljenimi razlogi bodo omogočili varno vrnitev v domovino

Minister za obrambo je ob tem še pojasnil, da bo za posameznike z utemeljenimi zdravstvenimi ali družinskimi razlogi omogočena varna vrnitev v domovino, skladno s t. i. novim zakonskim koronapaketom, ki ga je potrdil državni zbor, bodo pripadniki na misijah za to podaljšanje posebej nagrajeni.

(15:19) Od sobote po vrnitvi iz tujine v karanteno ali izolacijo

Po vrniti iz tujine obvezna 14 dnevna karantena

Vlada je objavila nova navodila za slovenske in tuje državljane, ki se v Slovenijo vračajo iz tujine. Za zdrave osebe bo po vrnitvi odrejena karantena na stalnem ali začasnem naslovu v obdobju 14 dni od prihoda v Slovenijo. Za osebe z bolezenskimi znaki okužbe z novim koronavirusom pa bo odrejena izolacija, in sicer po presoji zdravnika na domu ali v bolnišnici, je vlada objavila na spletni strani.

Če nimate ustreznih pogojev, jih bo zagotovila država

Če na stalnem ali začasnem naslovu osebe ni ustreznih pogojev za karanteno ali izolacijo, bo država zanjo zagotovila ustrezno nadomestno lokacijo v zato določenih hotelskih objektih. Nova pravila bodo začela veljati od sobote, od 6. ure zjutraj, sicer pa ne veljajo za delovne migrante in osebe, ki opravljajo prevoz blaga v Slovenijo ali so v tranzitu. Velja pa za delavce, ki prehajajo mejo zaradi sezonskega opravljanja del.

Korona, stanje 3. april 2020

(15:11) 25.921 testiranj, 937 oseb potrjenih, 948 pozitivnih testov

Do 2. aprila 2020 do 24. ure je bilo opravljenih 25.921 testiranj, od tega je bilo 948 pozitivnih testov. Po epidemioloških podatkih, ki so jih na NIJZ prejeli do sedaj, gre za 934 oseb, pri nekaterih osebah je bil test opravljen večkrat, tri osebe pa so testiranje opravile v tujini.

V Posavju nov potrjen primer

Med testiranimi osebami imamo v Posavju nov potrjen primer, četrti primer je bil potrjen v občini Sevnica. Kar pa seveda ne pomeni, da so to edini okuženi v Posavju. Zato še enkrat, ostani doma!

(14:05) Po krških osnovnih šolah prilagodili delo na daljavo

Kot sporočajo ravnatelji z vseh osmih osnovnih šol krške občine, so šolsko delo hitro prilagodili novim razmeram in učenju na daljavo. > VEČ

(14:01) V Sevnici bodo šivali zaščitne maske za enkratno uporabo

Občina Sevnica je v petek vsem odprtim prodajalnam na območju občine dostavila pralne maske in vizirje za zaščito obraza. > VEČ

(13:25) Kmečka tržnica Sevnica v soboto odpira svoja vrata

Kmečka tržnica Sevnica v soboto odpira svoja vrata, nakupovanje bo omogočeno v skladu s sprejetimi varnostnimi ukrepi. To pomeni, da je potrebno upoštevati ustrezno varnostno razdaljo in uporabiti zaščitne maske ter rokavice. Tržnica bo odprta od 8. do 12. ure.

(13:19) Nagradni natečaj Ostani doma in ustvari grafiko "Cvetoče krošnje"

V Galeriji Božidar Jakac v Kostanjevici na Krki so razpisali nagradni natečaj za osnovnošolce, ki so ga poimenovali Ostani doma in ustvari grafiko "Cvetoče krošnje". > VEČ

(10:14) Uspešna akcija zbiranja računalnikov v Brežicah

Občina Brežice, Zavod za podjetništvo, turizem in mladino Brežice (ZPTM) in občanke ter občani so zagotovili 27 dodatnih računalnikov. "Veseli smo in ponosni, da so se povabilu odzvali gospodarstveniki, ki so do sedaj podarili štiri računalnike, sami občanke in občani so prispevali šest računalnikov, ZPTM sedem in Občina Brežice deset računalnikov. " > VEČ

(10:00) Ta konec tedna preverjanje prepovedi gibanja in zbiranja

Policisti bodo ta konec tedna, od 3. do 5. aprila 2020, preverjali, ali spoštujete prepovedi gibanja in zbiranja. Ob tem pa znova pozivajo - ostanite doma, zaradi sebe in zaradi drugih. > VEČ

(09:40) Iz CSD Posavje o razmerah v naših krajih (VIDEO)

"V zadnjem času zelo pogosto ljudje sprašujejo tudi, kaj bo z njimi, ko bodo ostali brez zaposlitve." Center za socialno delo Posavje, enota Krško, na enotni vstopni točki projekta MOST, na telefonski številki 07 585 803, zbira potrebe občanov, ki se znajdejo v stiski in nimajo širše socialne mreže. > VEČ

(09:22) Donacija šestih računalnikov

Direktor Termoelektrarne Brestanica Tomislav Malgaj je ravnateljici Osnovne šole Adama Bohoriča Brestanica Martini Ivačič predal šest rabljenih prenosnih računalnikov. > VEČ

(09:21) Dobrodošli v nov dan, petek, 3. april 2020

Nov dan, petek, 3. april. Izteka se tretji teden ostrejših ukrepov, povezanih s preprečevanjem širjenja virusa COVID-19 v Posavju. Ostanite zdravi!

Bi nam želeli kaj sporočiti?

Pišite nam na elektronski naslov info@eposavje.com ali v zasebna sporočila na družbenih omrežjih - poiščite @eposavje na Instagramu ali Twitterju, na Facebooku nas najdete na @ePosavje.com.

(bš)

koronavirus
krško
brežice
sevnica
covid19
radeče
kostanjevica na krki
video

Pridružite se nam

Zadnje novice

Novice iz Posavja