Skip to main content
Četrtek, 22. februar 2024
21.04.2020
11:10
Koronavirus, 20. april 2020
Grafika: ePosavje
Koronavirus COVID19 v Posavju, ponedeljek, 20. april. V nadaljevanju novice spremljamo razvoj dogodkov in zbiramo vse informacije za Posavke in Posavce. Bi nam želeli kaj sporočiti? Beri naprej.

Kaj morate vedeti o koronavirusu COVID19?

Znaki bolezni so:

  • vročina,
  • kašelj,
  • občutek pomanjkanja zraka – oteženo dihanje, kar je običajno tudi za pljučnico.

Navodila za paciente:

Vse občane naprošajo, da v primeru stika, suma ali prisotnosti znakov podobnim Koronavirusu COVID19:

  • NE VSTOPATE v prostore zdravstvenih domov in ostalih zdravstvenih ustanov (zdravsteni domov, bolnišnice, urgence)
  • Prvi stik z zdravnikom vzpostavite telefonsko (osebni zdravnik, dežurni zdravnik)
  • Ostanite doma v izolaciji, izogibajte se vsakršnemu stiku z zdravimi osebami

PONEDELJEK, 20. APRIL 2020

(21:18) Kaj je novega na območju Civilne zaščite Zahodno Štajerske?

296 potrjeno okuženih

Po podatkih NIJZ so na območju Zahodno štajerske regije potrjene okužbe v 24 občinah. Število okuženih se je v zadnjih 24 urah povečalo za eno osebo in jih je na območju regije skupno 296. Največ okuženih oseb je na območju občine Šmarje pri Jelšah in v tamkajšnjem Domu starejših občanov.

Šmarje pri Jelšah

Stanje v Domu starejših občanov (DSO) v je stabilno. Po podatkih NIJZ se v zadnjih 24 urah število okuženih povečalo za eno osebo, skupno 172. Pomoč pri oskrbi v DSO je izvajalo 19 oseb.

Splošna bolnišnica Celje

V Splošni bolnišnici Celje je hospitaliziranih 18 oseb, od tega na oddelku COVID 12 bolnikov in na intenzivni negi šest bolnikov, odpuščena je bila ena oseba. Pred SB Celje je postavljen šotor za izvajanje dekontaminacije reševalcev in njihove opreme.

PGE Celje, dekontaminacija

Velenje

Hotel Paka je od današnjega dne povsem izpraznjen in vrnjen lastniku Gorenje gostinstvo. Predstavniki Mestne občine Velenje, pripadniki štaba Civilne zaščite za Zahodnoštajersko in predstavniki lastnika so danes izvedli skupen pregled hotela. Poklicna gasilska enota Celje je po uspešno izvedeni karanteni, izvedla dezinfekcijo sob, v katerih so bivale osebe ter skupnih prostorov. V torek bo izvedeno še končno čiščenje vseh prostorov.

Celje

Člani šest območnih združenj Rdečega križa Slovenije Celjske regije so delili ogroženim prebivalcem dnevne tople obroke, nudili pomoč pri dostavi nujnih življenjskih potrebščin in zaščitnih mask starejšim ter urejali vabila za izvedbo izredne krvodajalske akcije za Splošno bolnišnico Celje za 21. in 22. april.

(20:59) V nedeljo napisali več predlogov za prekršek

Policisti so od 30. marca do 19. aprila izrekli nekaj manj kot 4.000 opozoril ali ukazov in podali skoraj 5.000 predlogov zdravstvenemu inšpektoratu za začetek postopka o prekršku. > VEČ

(20:47) Nov rok za prijavo za vpis v srednje šole in dijaške domove 11. maj

Vpis bo potekal od 30. junija do 6. julija

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je danes na spletni strani objavilo nova rokovnika za prijavo in vpis v srednje šole in dijaške domove za naslednje šolsko leto. Nov roki za prijavo za vpis je 11. maj, sam vpis pa bo potekal od 30. junija do 6. julija.

Prijavnice za bivanje v dijaških domovih do 11. maja

Do 11. maja morajo vsi tisti, ki se želijo izobraževati v srednji šoli oz. bivati v dijaškem domu, oddati prijavnico, tudi šolajoči se na domu, in tudi kandidati, ki še niso opravljali preizkusov nadarjenosti. Te bodo sicer šole izvajale v prvem tednu junija.

(20:44) 8 novih potrjenih primerov

V Posavju ostajamo pri številki 13 uradno potrjenih primerov

Do nedelje, 19. aprila 2020 do 24. ure je bilo opravljenih 41.802 testiranj, od tega je bilo 1346 pozitivnih testov. Po epidemioloških podatkih, ki so jih na NIJZ prejeli do sedaj, gre za 1335 oseb. Pri nekaterih osebah je bil test opravljen večkrat, štiri osebe pa so testiranje opravile v tujini. Od zadnjega poročanja so žal umrli trije oboleli, skupaj 77. V Posavju ostajamo pri številki 13 uradno potrjenih primerov.

(14:57) Tržnica Brežice stalno obratuje

Kot so sporočili z Občine Brežice, Tržnice Brežice od petka, 17. aprila, stalno obratuje. > VEČ

Vladimira Tomšič, direktorica ZD Sevnica

(14:44) "V Sevnici in celotnem Posavju smo res uspešni"

"V Zdravstvenem domu Sevnica smo z namenom preprečevanja širjenja okužbe s COVID-19 pričeli s preventivnimi ukrepi že dva tedna pred razglašeno epidemijo, že v začetku meseca marca. Zelo pomembno je, da za 39. dan epidemije ljudje vedo, kako globoko smo v procesu epidemije in kako smo Sevnica in celotno Posavje res uspešni. Upamo, da bo tako tudi v prihodnje. Naučeni smo drugačnosti, drugega vedenjskega sloga," nam je popoldne zaupala direktorica Zdravstvenega doma Sevnica Vladimira Tomšič.

Daljši pogovor z direktorico Zdravstvenega doma Sevnica v torek ob 20. uri v oddaji Posavski tednik.

(11:25) Kaj je novega na območjo Civilne zaščite Zahodno štajerske?

Po podatkih NIJZ so na območju Zahodno štajerske regije potrjene okužbe v 24 občinah. Število okuženih se je v zadnjih 24 urah povečalo za 6 oseb in jih je na območju regije skupno 295. Največ okuženih je na območju občine Šmarje pri Jelšah in v tamkajšnjem Domu starejših občanov.

Šmarje pri Jelšah

V Domu starejših občanov Šmarje pri Jelšah je stanje stabilno. Po podatkih NIJZ se v zadnjih 24 urah število okuženih povečalo za eno osebo, skupno 171, za posledicami obolelosti s koronavirusom je preminula ena oseba. Pomoč pri oskrbi je izvajalo 14 oseb.

Splošna bolnišnica Celje

V Splošni bolnišnici Celje je hospitaliziranih 19 oseb, od tega na oddelku COVID 13 bolnikov in na intenzivni negi šest bolnikov, odpuščeni sta bili dve osebi, sprejeta ena oseba. Pred Splošno bolnišnico Celje je postavljen šotor za izvajanje dekontaminacije reševalcev in njihove opreme.

Velenje

Osebi, ki sta bili nastanjeni v hotelu Paka sta danes zapustili hotel. Z lastnikom hotela je dogovorjeno, da se jutri, v ponedeljek 20. 4. 2020, izvede dezinfekcija, čiščenje in predaja prostorov. Nalogo dezinfekcije bo izvedla Poklicna gasilska enota Celje.

Pomoč občanom

Predstavniki Rdečega križa, Območnega združenja Celjske regije, so delili ogroženim prebivalcem dnevne tople obroke, nudili pomoč pri dostavi nujnih življenjskih potrebščin in zaščitnih mask starejšim.

(08:33) Odprava prepovedi za nekatere oblike linijskega prevoza

Od ponedeljka, 20. aprila 2020, so pod posebnimi pogoji dovoljeni posebni linijski prevozi potnikov, ki so trenutno namenjeni prevozu delavcev od doma do delovnega mesta in domov. Posebni linijski prevoz se sicer izvaja na podlagi sklenjene pogodbe med organizatorjem prevoza in prevoznikom, pri čemer je organizator prevoza lokalna skupnost, ali pravna oseba, ki opravlja pridobitno dejavnost, oziroma fizična oseba, ki opravlja pridobitno dejavnost. 

Omejitev števila potnikov na največ eno tretjino števila registriranih sedežev

Organizator in izvajalec prevoza bosta morala upoštevati omejitev števila potnikov na največ eno tretjino števila registriranih sedežev. Sedeži na katerih je dovoljeno sedeti, da bi se zagotovila ustrezna oddaljenost med potniki, morajo biti označeni, potniki pa morajo na vstop v vozilo čakati na varnostni razdalji najmanj 2 metrov. Poleg tega je treba za potnike na vhodnih vratih zagotoviti razkužilo.  Tako potniki kot voznik morajo imeti v vozilu obrazno zaščitno masko, voznikov prostor in vhodna vrata pa morata biti ločena od potniškega dela.

(08:29) Dobrodošli v nov dan, ponedeljek, 20. april 2020

Ponedeljek, 20. april, smo v šestem tednu koronaštetja, povezanem s preprečevanjem širjenja virusa COVID-19 v Posavju. Ostanite zdravi!

Bi nam želeli kaj sporočiti?

Pišite nam na elektronski naslov info@eposavje.com ali v zasebna sporočila na družbenih omrežjih - poiščite @eposavje na Instagramu ali Twitterju, na Facebooku nas najdete na @ePosavje.com.

(eP)

koronavirus
krško
brežice
sevnica
kostanjevica na krki

Pridružite se nam

Zadnje novice