Skip to main content
Petek, 22. september 2023
14.03.2020
22:58
Prazne police
Grafika: ePosavje.com
Koronavirus v Posavju. Kako smo pripravljeni, kateri ukrepi bodo še sledili? Vse pomembne informacije zbiramo v nadaljevanju novice, ki jo dopolnjujemo iz minute v minuto. Berite ePosavje.com!

Kaj morate vedeti o koronavirusu?

Znaki bolezni so:

  • vročina,
  • kašelj,
  • občutek pomanjkanja zraka – oteženo dihanje, kar je običajno tudi za pljučnico.

Navodila za paciente:

Vse občane naprošajo, da v primeru stika, suma ali prisotnosti znakov podobnim Koronavirusu:

  • NE VSTOPATE v prostore zdravstvenih domov in ostalih zdravstvenih ustanov (zdravsteni domov, bolnišnice, urgence)
  • Prvi stik z zdravnikom vzpostavite telefonsko (osebni zdravnik, dežurni zdravnik)
  • Ostanite doma v izolaciji, izogibajte se vsakršnemu stiku z zdravimi osebami

SOBOTA, 14. MAREC 2020

(22:56) Zaključujemo s sobotnim spremljanjem

V naslednjih dneh se čimbolj izogibajte socialnim stikom, ostanite zdravi in berite ePosavje.com. Z vami bomo znova jutri, spremljanje razvoja dogodkov bomo začeli v novi objavi.

(22:54) V Posavju prva zapiranja priljubljenih zbirališč ljudi

V Brestanici od nedelje naprej vrata zapira Klub pod Lipo, v Krškem Štiblc, krška Fontana bo delovala le štiri ure, pa še to bodo sprejemali naročila zgolj za dostavo in osebni prevzem.

(22:43) S ponedeljkom začasna zaustavitev javnega prometa

Več informacij še ni znanih

Po poročanju Slovenske tiskovne agencije, v Sloveniji s ponedeljkom tudi začasna zaustavitev javnega prometa. Kaj to pomeni in v kakšni obliki, bo znanega v nadaljevanju vikenda.

(22:40) Sprememba spremljanja širjenja virusa

Stanje okuženih bodo ocenjevali na podlagi števila obolelih

Vlada Republike Slovenije se je odločila za spremembo spremljanja širjenja virusa, po novem oseb z okužbo dihal, ki ne bodo potrebovale bolnišnične oskrbe, ne bodo več testirali. Stanje okuženih bodo ocenjevali na podlagi števila obolelih, kar bo podlaga za načrtovanje ukrepov.

(19:32) ROLE 2 in mobilni stacionarij v Ljubljani

V Vojašnici Edvarda Peperka v Ljubljani bodo postavili premčno bolnišnico ROLE 2 in mobilni stacionarij, zagotovili bodo lahko 40 postelj za težje bolnike in 80 postelj za nekoliko lažje bolnike. Če se bo pokazala potreba, da bodo te mobilne enote prešibke in neustrezne, razmišljajo tudi o telovadnici, ki je na tej lokaciji, da bi jo preuredili za potrebe dodatnih kapacitet. Mobilno bolnišnico bodo do nedelje prepeljali iz trenutne lokacije v Mariboru, izolaciji del bo odmaknjen in ločen od nastanitvenih objektov pripadnikov Slovenske vojske. "Načrtujemo, da bomo nastanitveno operativni v torek, 17. marca, dopoldne," je povedal brigadir Robert Glavaš, ki je po odločitvi nove vladne ekipe v vodstvu Slovenske vojske zamenjal brigadirko Alenko Ermenc.

(18:41) Od ponedeljka v Sevnici odpovedane vse zobozdravstvene storitve

Od ponedeljka, 16. marca dalje, so odpovedane vse zobozdravstvene storitve vseh izvajalcev, ki delajo v Zdravstvenem domu Sevnica ter Zdravstveni postaji Krmelj. "Skladno z Odredbo o začasnih ukrepih za obvladovanje širjenja nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19) s 13. marca so organizirane nujne zobozdravstvene ambulante v Zdravstvenem domu Ljubljana, Zdravstvenem domu Maribor, Zdravstvenem domu Celje, Zdravstvenem domu Kranj, Zdravstvenem domu Novo mesto, Zdravstvenem domu Koper in Zobozdravstvenem domu Nova Gorica," pravijo v Zdravstvenem domu Sevnica.

(17:11) Naj naš poziv velja do nadaljnega!

Ker je po Krškem (in tudi drugod) še vedno veliko brezbrižnih ljudi, na res nepotrebnem pivu s frendi & počnejo ostale neumnosti. DEJ, OSTANI DOMA. In hvala vsem, ki zaradi svojih služb ne morejo in ne smejo ostati doma, pa bi jim to vsekakor še kako privoščili.

(16:41) Odpovedana tudi prireditev ob 25-letnici Društva vinogradnikov Sremič

Zaradi aktualnih dogodkov je prestavljena tudi prireditev ob 25-letnici Društva vinogradnikov Sremič, ki je bila predvidena za 3. april. Datum prireditve bodo sremiški vinogradniki sporočili naknadno, prireditev bo predvidoma v drugi polovici leta.

(15:44) Do 11. ure zaenkrat v Posavju še vedno en potrjen primer

Največ primerov (73) v Osrednjeslovenski regiji

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje so v Sloveniji do 11. ure potrdili 181 primerov okužbe s koronavirusom. Največ primerov (73) primerov prihaja iz Osrednjeslovenske statistične regije, 42 iz Jugovzhodne Slovenije, 25 iz Savinjske, 15 iz Podravske, 7 iz Gorenjske regije, 5 iz Pomurske regije, 4 iz Obalno-kraške, po trije iz Primorsko-notranjske in Goriške ter po en primer iz Koroške in Posavske regije.

Med obolelimi 93 moških in 87 žensk

Po teh podatkih je tako v Posavju k sreči še vedno zgolj en potrjen primer. Epidemiološka obravnava potrjenih primerov je sicer še v teku, zato podatki o statistični regiji bivanja za eno obolelo osebo še niso znani. Med obolelimi je 87 žensk in 93 moških, največ (56) v starostni skupini 30 - 49 let.

(15:09) Ne potujte na območje občine Šmarje pri Jelšah

Na območju Civilne zaščite Zahodno Štajerske regije so trenutno najbolj krizne razmere v občini Šmarje pri Jelšah, zato svetujejo, da na na omejeno območje ne potujete.  "Po neuradnih podatkih župana omenjene občine Matije Čakša naj bi znake okužbe kazalo okrog 50 občanov. Uradnih podatkov od Nacionalnega inštituta za javno zdravje še nimamo," pravijo v sporočilu.

Zaprtje gostinskih lokalov na območju celotne občine Šmarje pri Jelšah

Ob 11. uri je štab Civilne zaščite Šmarje pri Jelšah izdal priporočilo o zaprtju gostinskih lokalov na celotnem območju občine Šmarje pri Jelšah. Po opravljenih razgovorih z domom upokojencev Šmarje pri Jelšah in zdravstvenim domom v tej občini so ugotovili, da je situacija pod nadzorom in da so vsi delavci v zdravstvenem domu po testiranju negativni. "Ena oseba v domu starejših občanov, ki je bila v stiku z okuženo osebo, je v izolaciji v domu upokojencev Šmarje pri Jelšah," še dodajajo.

(13:12) Ste bili v torek na letu Turkish Airlines 1061?

Ugotovili so, da je bila na letu COVID-19 pozitivna oseba

Na NIJZ so ob epidemiološkemu poizvedovanju primera COVID-19 ugotovili, da je bila na letalu Turkish Airlines, let številka 1061, ki je pristalo v Ljubljani v torek, 10. marca 2020, ob 8.45, covid19 pozitivna oseba.

Nasveti epidemiologov

V sporočilu opozarjajo, "naj potniki, ki so bili na omenjenem letu, skrbno opazujejo svoje zdravstveno stanje in se ob pojavu slabega počutja, znakov okužbe dihal ali vročine, po telefonu posvetujejo z zdravnikom. Svetujejmo, da že pred pojavom morebitnih simptomov dosledno upoštevajo higenske nasvete in nasvet o zmanjšanju socialnih stikov, ki bi vodili v prenos okužbe (predvsem omejijo tesnejše stike na razdalji manjši od 1,5 m)."

(10:16) V lekarnah velja nova začasna uredba

Po novi, začasni, uredbi vam lahko zdaj v lekarnah izdajo zdravilo na recept v količini, ki ustreza zdravljenju za obdobje enega meseca, ter zdravilo brez recepta v količini enega pakiranja na osebo.

(10:14) Na Obrežju zdaj za vstop na Hrvaško čakajo vozniki osebnih vozil

Po podatkih Prometno-informacijskega centra na Obrežju vozniki osebnih vozil za izstop iz države čakajo do 30 minut, na hrvaški strani mejnega prehoda namreč poteka poostrena kontrola vozil in potnikov.

(10:07) Policisti na Obrežju pomagali tovornjakarjem

Policisti na Obrežju so v petek z razdeljevanjem kruha tako pomagali tovornjakarjem, ki že več ur čakajo v koloni na prestop meje s Hrvaško. Hvala vsem vpletenim!

Policisti na Obrežju

(10:00) Kostanjevica na Krki: Omejite obiske v občinski stavbi

Za vas so dosegljivi po telefonu in elektronski pošti

Iz Občine Kostanjevica na Krki vse uporabnike storitev prosijo, da omejijo morebitne obiske v njihovih poslovnih prostorih in presodijo o nujnosti posamezne storitve neposredno na občini.

Obvestilo velja do preklica

"Za vas smo ves poslovni čas dosegljivi na, spletni strani občine objavljenih, naših telefonskih številkah in po e-pošti. Obvestilo velja do preklica," dodajajo v sporočilu.

(09:52) Aktiviran Državni načrt zaščite in reševanja

Poveljnik civilne zaščite Republike Slovenije je izdal sklep o aktiviranju Državnega načrta zaščite in reševanja ob pojavu epidemije in pandemije nalezljivih bolezni pri ljudeh in posredoval usmeritve ukrepov ob razglasitvi pandemije vsem županom občin.

Aktiviranje ekipe za psihološko pomoč

V okviru Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje so vzpostavili Službo za podporo štabu Civilne zaščite Republike Slovenije, poveljnik je izdal odredbe o aktiviranju ekipe za psihološko pomoč, aktiviranju enot prve pomoči, nakupu razkužilnih in dezinfekcijskih sredstev, termometrov in baterij za termometre ter najemu kemičnih WC-jev.

Vzpostavljeni regijski štabi Civilne zaščite

Prav tako so vodje regijskih struktur civilne zaščite dobili navodila, aktivirani so bili regijski štabi Civilne zaščite, vzpostavljena je koordinacija z občinami. Na mejnih prehodih Vrtojba in Robič izvajajo pripadniki enot prve pomoči kontrolo potnikov, v bolnišnici Šempeter pa kontrolo obiskovalcev pred vstopom v bolnišnico.

Gasilskim enotam širšega pomena 170 kg razkužilnih sredstev

Ob tem so Rdečemu križu Slovenije razdelili zaščitno opremo za ekipe prve pomoči, ki izvajajo kontrolo potnikov na mejnih prehodih z Italijo, gasilskim enotam širšega pomena pa so razdelili 170 kg razkužilnega sredstva.

(09:50) Ob vstopu v ustanove navedite točne in resnične podatke!

Pri vstopih v zdravstvene ustanove navedite točne in resnične podatke o zdravstvenem stanju, gibanju na ogroženih območjih ter stikih z okuženimi osebami. Z navedbo neresničnih podatkov ogrožate svoje zdravje, druge in celoten sistem, navajanje lažnih podatkov je kaznivo.

(09:42) V Posavju do petka, 13. marca, potrjen en primer

V petek do 14. ure so po Sloveniji opravili 4346 testiranj na prisotnost z okužbo s koronavirusom in potrdili 141 primerov. Na vstopni točki pred Urgentnim centrom Brežice so od začetka delovanja enotne vstopne točke do četrtka do 20. ure odvzeli 63 brisov. "En vzorec je bil pozitiven," je povedala direktorica Splošne bolnišnice Brežice Anica Hribar. V Splošni bolnišnici Brežice v tej fazi nimajo pacientov okuženih z virusom COVID-19.

(bš)

koronavirus
brežice
krško
sevnica
kostanjevica na krki
radeče

Pridružite se nam

Novice iz Posavja